واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: سياست - ايران منتظر پيشنهادهاي آمريكاست
سياست - ايران منتظر پيشنهادهاي آمريكاست
شيرين افشار: سخنان اين هفته سخنگوي وزارت امور خارجه در نشست خبري هفتگياش در تهران، جمعي از ناظران مسائل ايران در آمريكا را به اين نتيجه رسانده كه ايران تمايل دارد درباره موضوعاتي چون تاسيس دفتر حفاظت از منافع آمريكا در تهران يا تداوم مذاكرات بر سر مسائل عراق با طرف آمريكايي به بحث بنشيند. همه اين اميدواريها و ابراز تمايلها اما بستگي به درخواستهاي كتبي و پيشنهاد رسمي مقامات آمريكايي از ايران دارد. حسن قشقاوي دوشنبه در جمع خبرنگاران درباره بحثهايي كه بر سر بازگشايي دفتر حفاظت از منافع آمريكا در تهران جريان دارد، گفته بود كه ايران هنوز هيچ درخواست رسمي براي تاسيس اين دفتر دريافت نكرده و در صورت دريافت چنين درخواستي، آن را بررسي خواهد كرد. همين ابراز نظر بوده كه موجب شده نويسنده روزنامه واشنگتنپست اينطور بنويسد كه «موضع ايران نشان ميدهد كه ديگر رابطه با آمريكا در تهران، تابو نيست.» در اين نوشته به اظهارات و مواضع ديگر مقامات ايراني درباره افتتاح دفتر حفاظت از منافع واشنگتن در تهران اشاره شده و چنين پيشبيني شده كه «ايران با راهاندازي اين دفتر موافقت خواهند كرد زيرا افراد نزديك به اين مقامات رويكرد مثبتي به اين موضوع داشته و اعلام كردهاند در صورت ارائه رسمي اين پيشنهاد به ايران، آن را بهطور جدي مورد بررسي قرار خواهند داد.» اين روزنامه، نظرات برخي كارشناسان ايراني از جمله «داوود هرميداسباوند»، استاد روابط بينالملل دانشگاه «علامه طباطبايي» و «سيدمحمد مرندي»، رئيس بخش مطالعات آمريكاي شمالي در دانشگاه «تهران» و «رحمان قهرمانپور»، تحليلگر «مركز مطالعات استراتژيك ايران» را نيز منعكس كرده كه معتقد بودهاند «همهچيز بستگي به آمريكا دارد. اگر ايالات متحده مصالحه كند و گام اول را بردارد، مقامات ايراني با اطمينان كامل آماده مذاكره هستند.» گرچه اين سه صاحبنظر تاكيد داشتهاند كه «نحوه اقدام آمريكا در زمينه تاسيس دفتر حفاظت از منافع بسيار مهم است و ايالات متحده بايد با دقت اين كار را انجام دهد.» همين روزنامه پيشتر خبر داده بود كه دولت بوش قصد دارد افتتاح دفتر حفاظت از منافع آمريكا در تهران را اواسط ماه نوامبر در آخرين روزهاي رياستجمهوري جورج بوش اعلام كند. «محمود احمدينژاد»، رئيسجمهور ايران نيز در مصاحبه تلويزيوني خود اعلام كرده بود كه «موضع ايران درباره راهاندازي دفتر حفاظت از منافع مثل سابق است. ايران از هرگونه نشانه مثبت كه نشانگر اراده آمريكا براي رابطه با ايران براساس احترام و عدالت باشد، استقبال خواهد كرد.»
آمادگي ايران براي مذاكره با آمريكا بر سر عراق
گرچه درخواست راهاندازي دفتر حفاظت از منافع آمريكا در تهران، هنوز در حد خبري رسانهاي است كه به اظهارنظرهاي گوناگوني منجر شده، اما همچنان به مرحله رد و بدل شدن نامه يا درخواستي بين دو كشور نرسيده، اما سخنگوي سفارت ايران در بغداد رسما اعلام كرده كه ايران آماده است بار ديگر با طرفهاي آمريكايي و عراقي بر سر ميز مذاكره بنشيند. منوچهر تسليمي، سخنگوي سفارت ايران در بغداد در حاشيه كنفرانسي كه سفارت ايران در بغداد براي بررسي جوانب متعدد وضعيت زائران ايراني برگزار كرده، گفته است كه «ايران آماده مشاركت در دور جديد مذاكرات درباره اوضاع امنيتي عراق با آمريكاست.» تسليمي هم البته بسان مقامات عاليرتبهترش در تهران تاكيد كرده كه «اين مسئله هم مشروط به دعوت رسمي آمريكا و عراق از ايران است چنانكه تمام مذاكرات گذشته مشابه با درخواستهاي دو دولت عراق و آمريكا آغاز شد و ايران تمام اين درخواستها را بررسي كرد.» سخنگوي سفارت ايران در بغداد همچنين خبر داده كه علي لاريجاني، رئيس مجلس شوراي اسلامي ايران ابتداي ماه آينده به عراق سفر خواهد كرد تا با مقامات عراقي به بررسي بسياري از مسائل به اين كشور بپردازد. قرار بود دور چهارم مذاكرات آمريكا و ايران درباره مسائل عراق بهار گذشته برگزار شود اما به دليل عدم حضور هيات آمريكايي، اين دور از مذاكرات انجام نشد. مقامات ايراني نيروهاي آمريكايي مستقر در عراق به ممانعت از سفر زائران ايراني به شهرهاي عراق متهم ميكنند و خواستار آزادي بيش از 100 زائر ايراني هستند كه به اتهام ورود غيرقانوني به خاك عراق از سوي نيروهاي عراقي و آمريكايي دستگير شدهاند. در مقابل آمريكاييان نيز ايران را به دخالت در امور امنيتي عراق و نقشآفريني در تشنجهاي داخلي اين كشور متهم ميكند كه اين اتهامات همواره با انكار ايران مواجه شدهاست.
علاقه همراهان اوباما به مذاكره با ايران
وقتي خبر رسيد كه دفتر حفاظت از منافع آمريكا در تهران در روزهاي پاياني دوره هشتساله رياستجمهوري جورج بوش افتتاح ميشود، بسياري از صاحبنظران چنين تحليل كردند كه رئيسجمهور بوش كه در دولت خود راه مخاصمه با ايران را تا بدانجا در پيش گرفت كه ايران را يكي از اضلاع محور شرارت خواند، ميكوشد راهي به سوي مذاكره با ايران بگشايد كه رئيسجمهور بعدي در آن گام بردارد. گرچه جان مككين، همحزبي جورج بوش و نامزد جمهوريخواهان در انتخابات رياستجمهوري آمريكا تاكنون روي خوشي به مذاكره با ايران در دولت احتمالي خود نشان نداده اما رقيب دموكراتش در نخستين روزهاي نامزدي خود ايده مذاكره مستقيم با ايران را پيش كشيد. يك نشريه آمريكايي خبر داده كه اعضاي كليدي تيم باراك اوباما از «چانهزني بزرگ» با ايران حمايت ميكنند. برخي ناظران معتقدند جورج بوش نميخواهد همحزبياش درباره موضوع مذاكره با ايران از رقيبش عقب بماند. مككين تاكنون اعلام كرده كه با گفتوگو يا مذاكره با ايران مخالف است درحالي كه هفته گذشته فلينت ليورت و هيلاري مانليورت، دو نفر از مقامات دموكرات شوراي امنيت ملي آمريكا تاكيد كردهاند كه رئيسجمهور بعدي آمريكا مككين باشد يا اوباما، بايد سياست خارجي آمريكا در قبال ايران به شكلي بنيادي آنطوري كه ريچارد نيكسون رئيسجمهور اسبق آمريكا، سياست واشنگتن درخصوص جمهوري خلق چين را در دهه 1970 ميلادي تغيير داد، تغير دهد. منظور از تغيير بنيادي تعامل فزاينده و گامبهگام با تهران يا تلاش براي مديريت تغيير ايران در منطقه به شكلي ماهرانهتر از آنچه دولت بوش انجام داد نيست، بلكه منظور نزديكشدن استراتژيك ميان آمريكا و ايران و ترتيب دادن مذاكرهاي بزرگ ميان دو كشور يا به تعبيري «قرار دادن همه اختلافات دوجانبه اصولي ميان آمريكا و ايران روي ميز بهطور همزمان و توافق براي حل آنها در قالب يك بسته است.» گفته شده كه در جلسات خصوصي حاميان اوباما اين ايده، منطقي ارزيابي شده و حتي برخي از اعضاي تيم كليدي اين نامزد رياستجمهوري مانند راين فاينستين، سناتور دموكرات ايالت كاليفرنيا بهطور علني از آن حمايت كردهاند. بااين همه، جورج بوش و سيلويو برلوسكني روز گذشته در كاخ سفيد با يكديگر ديدار كردند و درباره مسئله هستهاي ايران تبادلنظر كردند. بوش در كنفرانس خبري مشتركي كه با برلوسكني داشت، گفت: «ما توافق داريم كه ايران نبايد اجازه داشته باشد سلاح هستهاي در اختيار بگيرد. ما بر اجراي كامل قطعنامه سازمان ملل درباره ايران توافق داريم.» شوراي امنيت سازمان ملل تاكنون سه دور تحريم عليه ايران اعمال كرده كه جديدترين قطعنامه حدود سه هفته پيش به تصويب 15 عضو شوراي امنيت رسيد كه در آن تاكيد شده بود ايران بايد به درخواستهاي شوراي امنيت و شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي عمل كند و فعاليت غنيسازي اورانيوم را متوقف كند.
چهارشنبه 24 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]