واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ايا بحران مالي كنوني به معناي پايان ابرقدرتي امريكاست ؟
خبرگزاري انتخاب : بسياري از كساني كه بر نقش امريكا به عنوان پويا ترين اقتصاد و نيز نيروي نظامي غالب و سرامد در جهان تاكيد مي ورزند ، اين نظريه را بشدت رد مي كنند ولي دشمنان امريكا با استناد به پيامدهاي بحران كنوني مي گويند تغييراتي شگرف و بنيادين روي داده است و ديگر از ابرقدرتي امريكا خبري نخواهد بود و اين در حاليست كه حتي برخي از متحدان واشنگتن نيز پيش بيني كرده اند دوران ابرقدرتي امريكا بسر خواهد امد .
خبرگزاري فرانسه در گزارشي از نيويورك به قلم لوئيس تورس لوسا با اشاره به واكنش كشورهاي مختلف جهان به پيامدهاي بحران مالي كنوني در اروپا وامريكا نوشت .... پيامدهاي اين بحران ابتدا دامنگير بانكها شد و سپس ثبات اقتصاد جهاني را در معرض خطر قرار داد و هم اكنون سئوال اين است كه ايا جايگاه ابرقدرتي امريكا مي تواند قرباني بعدي يا به عبارتي بزرگترين قرباني بحران مالي كنوني در جهان باشد ؟
بسياري از كساني كه بر نقش امريكا به عنوان پويا ترين اقتصاد و نيز نيروي نظامي غالب و سرامد در جهان تاكيد مي ورزند ، اين نظريه را بشدت رد مي كنند ولي دشمنان امريكا با استناد به پيامدهاي بحران كنوني مي گويند تغييراتي شگرف و بنيادين روي داده است و ديگر از ابرقدرتي امريكا خبري نخواهد بود و اين در حاليست كه حتي برخي از متحدان واشنگتن نيز پيش بيني كرده اند دوران ابرقدرتي امريكا بسر خواهد امد .
معتقدان به افول ابرقدرتي امريكا ، ضمن استناد به هزينه هاي سنگين و سر سام اور جنگ عراق و افغانستان و نيز وخيم ترين بحران مالي از زمان ركود اقتصادي دهه هزار و نهصد و سي ؛ و علاوه بر انها بي اعتمادي شديد به سياستها و اقتصاد داخلي در امريكا ، از انها به عنوان نشانه هايي در اثبات مدعاي خود نام مي بر ند .
كشورهايي همانند ايران و ونزوئلا با شادماني پايان دوران " امپراطوري " امريكا را اعلام كرده اند و كرملين نيز ظهور " جهان چند قطبي" را كه در ان علاوه بر روسيه ، اقتصادهاي نوظهوري همچون چين و هند به نوبه خود حرفي براي گفتن دارند ، از هم اكنون جشن گرفته است .
حتي پي ير اشتاين بروك ، وزير اقتصاد المان نيز ماه گذشته سكوت را شكست و اعلام كرد بزودي امريكا در نظام مالي جهان ، جايگاه ابرقدرتي خود را از دست خواهد داد .
اخيرا هشدارهاي مشابهي نيز در اروپا مطرح شده است ،به عنوان مثال جان گري دانشمند برجسته انگليسي در علوم سياسي اخيرا طي مقاله اي كه در نشريه ابزرور به چاپ رسيد نوشت جهان هم اكنون شاهد تغييرجهتي تاريخي در عرصه ژئوپوليتيك است كه طي ان موازنه قدرت در جهان بصورتي برگشت ناپذير در حال دگرگوني است .
پروفسور جان گري در اين مقاله تاكيد مي ورزد دوره ابرقدرتي امريكا در جهان كه از دوران جنگ جهاني دوم اغاز شده ، رو به اتمام است .
با اين همه هستند برخي از سياستمداران امريكايي كه اين ايده را رد مي كنند . از جمله نيكلاس برنز سخنگوي سابق وزارت امور خارجه امريكا كه هم اكنون در دانشگاه هاروارد علوم سياسي و ديپلماتيك تدريس مي كند ، با استناد به نفوذ چشمگير كنوني امريكا در هرگوشه از جهان گفت ترديدي نيست كه امريكا همچنان ابرقدرت غالب جهان باقي خواهد ماند .وي افزود قدرت نظامي و دامنه گسترده نفوذ سياسي كاخ سفيد همچنان بي رقيب است و امريكا با توسل به نقاط قوت بسيار خود از جمله نواوري ، بيوتكنولوژي و نانوتكنولوژي ، باز هم صاحب بزرگترين اقتصاد دنيا خواهد بود .
برنز با اين همه ضمن اذعان به مشكلات عظيم ناشي از بحران كنوني مالي در وال استريت كه براي رئيس جمهور بعدي امريكا ، چه مك كين جمهوريخواه چه اوباماي دمكرات به ارث باقي خواهد ماند ؛ گفت بحران مالي هم اكنون به نگراني اصلي استراتژيك امريكا بدل شده است . وي افزود نخستين دستور اقتصادي رئيس جمهور جديد امريكا ، بايد در جهت اصلاح مسير كشتي اقتصاد كشور به مسير درست و نيز تامين يك پايگاه اقتصادي مستحكم و قدرتمند براي امريكا باشد زيرا بدون چنين پشتوانه اي ضريب موفقيت سياستهاي خارجي و دفاعي كاخ سفيد به مراتب كاهش خواهد يافت .
ولي نيكولاس برنز در عين حال سياستهاي اعلام شده اوباما را در اين روند مورد حمايت قرار داد و تاكيد كرد واشنگتن نمي تواند به پيمودن اين مسير به تنهايي ، اميدوار باشد .
وي گفت درسي كه بايد بياموزيم اين است كه ديگر كشورها نيز در حال ظهور به عنوان ابرقدرت در عرصه جهاني هستند و ما به شبكه اي قدرتمند از روابط چندجانبه براي مبارزه موثر با مشكلات اقتصادي تروريسم و تغييرات اب و هوايي نياز داريم .
سه شنبه 23 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 97]