واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: همسريابي اينترنتي در بوته نقد /13دكتراي جامعهشناسي: دخالت دولت در امر همسريابي اينترنتي نه مقبول است نه مقدور
گروه اجتماعي: مداخله دولت و هر نهاد رسمي در زمينه همسريابي اينترنتي نه مقبول است نه مقدور چراكه طبق تجربيات گذشته ورود دولت به اين حوزهها مورد استقبال مردم قرار نميگيرد لذا ممكن است زمينه بروز آسيبهاي مختلفي را نيز فراهم كند.
«حسين باهر» جامعهشناس و استاد رفتارشناسي دانشگاه شهيد بهشتي در بخش نخست گفتوگوي خود با خبرگزاري قرآني ايراني(ايكنا)، رواج همسريابي اينترنتي را يكي از ملزومات مدرنيسم دانست كه با آموزش كاربران و خانوادهها توسط دانشگاه و نهادهاي فرهنگي ميتواند تأثيرات مثبت زيادي را در افزايش روند ازدواج داشته باشد.
در بخش دوم اين گفتوگو خبرنگار ايكنا از اين استاد دانشگاه پرسيد «آيا نظارت نهادهاي دولتي ميتواند از آسيبهاي اين شيوه همسريابي كم كند؟» كه باهر در پاسخ به آن پرسيد مثلاً كدام نهاد؟ و خبرنگار ايكنا به انعكاس بخشي از سخنان حجتالاسلاموالمسلمين «حاجعلياكبري» رئيس سازمان ملي جوانان مبني بر اينكه «دستگاه امنيتي متولي ايجاد پايگاه اينترنتي ازدواج جوانان شود و تمام ابعاد اين مسئله را از زواياي مختلف آسيبشناسي و روانشناسي كند.» پرداخت.
به گفته اين استاد دانشگاه شهيد بهشتي، مداخله دولت و هر نهاد رسمي در زمينه همسريابي اينترنتي نه مقبول است نه مقدور؛ چراكه طبق تجربيات گذشته ورود دولت به اين حوزهها مورد استقبال مردم قرار نميگيرد لذا ممكن است زمينه بروز آسيبهاي مختلفي را نيز فراهم كند.
وي با اشاره به اينكه ما بايد در مقوله ازدواج به فعالسازي نهادهاي مردمي (NGO) بپردازيم، تصريح كرد: در سطح جهاني نيز بسياري از نهادهاي مردمنهاد در زمينه همسريابي فعال هستند و تجربيات خوبي را در اينباره كسب كردهاند.
مؤلف كتاب «تدبر موضوعي در قرآن» در ادامه اظهار كرد: اين نهادهاي غيررسمي ميتوانند به راحتي و با ابزارهاي غيررسمي هدف از ازدواج را به جوانان آموزش دهند و با آزمونهاي مقبول به آنان بفهمانند در چه درجهاي از تفاهم هستند تا در صورت جديشدن مقوله ازدواج توسط آنان، خانوادهها را نيز در جريان اين مسئله قرار دهند.
اين جامعهشناس با تأكيد بر اينكه نهادهاي دولتي هرگز نميتوانند در اين امر پاسخگو باشند، گفت: به عقيده من بهترين راهكار براي شناخت نقاط قوت و ضعف موجود در روند ازدواج اين است كه امكانات دستگاههايي همچون سازمان ملي جوانان به نهادهاي مردمي و كارشناسان اين حوزه واگذار شود زيرا بيشتر مورد اعتماد مردم هستند.
باهر در پاسخ به اين پرسش كه چرا نگرش عموم مردم به مقوله همسريابي اينترنتي مذموم و مشكوك است، گفت: مهمترين دليل اين امر اين است كه بيشتر ما فرهنگ استفاده از تكنولوژي را نداريم لذا بيشتر خدمات الكترونيك زمينه سوءاستفاده را فراهم ميكند كه اين امر پيش از اين درباره موبايل هم صورت گرفته است.
استاد رفتارشناسي دانشگاه شهيد بهشتي شكاف نسلها را نيز از جمله عوامل اين بدبيني دانست و افزود: نحوه نگرش والدين به مقوله ازدواج پايبندي به شيوه سنتي آن است و اين در حالي است كه جوانان تمايل دارند از امكانات مدرن براي امورشان استفاده كنند از همينرو اين مسائل با «چرتكه گذشته» قابل حل و فصل نيست و اين سوءتفاهم خواهي نخواهي صورت ميگيرد.
اين دكتراي جامعهشناسي شكاف كمي و كيفي دختران و پسران را از ديگر عوامل ترويج همسريابي اينترنتي عنوان كرد و افزود: با تأملي كوتاه ميتوان به اين نتيجه رسيد كه دختران از لحاظ تعداد و همچنين پيشرفت در امور مختلف گوي سبقت را از پسران ربودهاند لذا آنان نيز ناچارند با توسل به زر و زور و تزوير اين كمبود را جبران كنند كه با ارائه چهرهاي متزورانه در فضاي مجازي آسانتر از شيوههاي ديگر ميتوانند به تعامل با جنس مخالف بپردازند.
باهر ناتواني والدين ايراني در همانديشي با فرزندانشان را از ديگر عوامل بدبيني در حوزه اين نوع آشناييها ذكر كرد و درباره راهكار بهبود اين شرايط گفت: به نظرم نهادي همچون سازمان ملي جوانان بايد با پرهيز از ارائه راهكارهاي يكسويه با انديشمنداني كه از نزديك با اين مسائل و مشكلات آشنا هستند، مشورت كند و به تنهايي درصدد رفع معضلات اين پديده نباشد.
وي در پايان با تأييد شيوه همسريابي اينترنتي با لحاظ شرايط ويژهاي همچون آگاهسازي افراد جامعه نسبت به اين نوع تكنولوژي و نحوه بهرهمندي از آن، به تشريح نحوه برخورد والدين ايراني نسبت به اين شيوه پرداخت و گفت: من تصور ميكنم اين كار هم بايد فرهنگسازي شود زيرا اگر خانوادهها مطمئن شوند كه اين مكانيسم براي جوانان مفيد است قطعاً از مقاومت خود كاسته و با آن موافقت ميكنند.
سه شنبه 23 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 252]