واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نماينده شيراز در مجلس: رشد لاكپشتي پاسخگوي عقبماندگي آموزشعالي نيست
خبرگزاري فارس: نماينده مردم شيراز در مجلس شوراي اسلامي گفت: رشد لاكپشتي در ميزان پذيرش دانشجو در استان فارس قادر به جبران رفع عقبماندگيهاي آموزشعالي كه طي سالهاي بعد از انقلاب، انباشت شده است، نيست.
به گزارش خبرگزاري فارس از شيراز، جعفر قادري صبح امروز در جلسه پرسش و پاسخ با دانشجويان دانشگاههاي شيراز، رشد پذيرش دانشجو در دانشگاههاي استان فارس را در مقايسه با كشور منفي دانست و افزود: اگر از مسئولان در اين خصوص سئوال كنيد، آمار رشد فزاينده پذيرش نسبت به سال گذشته را ارائه ميدهند، اين مطلب كاملاً درست است اما اين رشد لاكپشتي بوده و نه تنها اين عقب افتادگيها جبران نميشود بلكه فاصله فارس با ساير استانها روز به روز بيشتر شده و ما بيشتر از قافله آموزش عالي عقب ميمانيم.
قادري با تحليل موضوع افزايش ظرفيت پذيرش دانشجويان بومي، با بيان اينكه اين طرح معايب و محسناتي دارد، گفت: براساس آمار و در حاليكه پذيرش دانشجوي بومي امسال نسبت به سال قبل، در استانهاي تهران، خوزستان، آذربايجان شرقي و غربي، بيش از 30 درصد و كرمان 40 درصد بوده، اين رشد در استان فارس منفي است.
اين نماينده مجلس شوراي اسلامي خاطرنشان كرد: امسال در استان فارس نسبت به سال گذشته در كل دانشگاهها در حدود 600 دانشجوي بومي كمتر پذيرش شده و اين عدد در خصوص رشته پزشكي 11 نفر است.
قادري با بيان اينكه، اين بدترين بيعدالتي در حق استان فارس است، گفت: در اين بيعدالتي مسئولان ملي و استاني مقصر هستند، مسئولان ملي از اين نظر كه به استانهاي محل سكونت و تولد خود توجه بيشتري داشته و ظرفيتهاي بيشتري براي اين استانها فراهم كردهاند و مسئولان استاني به اين دليل كه براي ايجاد ظرفيتهاي جديد چندان تلاش نكردهاند.
وي با بيان اينكه اشكالات بيشتر زماني نمود پيدا ميكند كه رشد ظرفيت پذيرش در دانشگاههاي روزانه به تناسب جمعيت يك شهر و استان نباشد، در مورد ديگر اشكالات اين سيستم گفت: اين اقدام رقابت بين دانشجويان را كاهش داده، در هدايت نيروهاي نخبه فكري به سمت رشتههاي ضروري و مورد نياز جامعه اخلال ايجاد ميكند.
اين نماينده مجلس شوراي اسلامي، تشديد نياز به احداث خوابگاه و افزايش تقاضاي دانشجو براي استفاده از غذاي سلفسرويس، را از ديگر اشكالات اين روش دانست و گفت: در كل تمايل افراد براي تحصيل در دانشگاههاي شهرهاي بزرگ به دليل اينكه تحصيل در اين دانشگاهها از نظر دانشجو داراي مزيتهاي زيادي از نظر آموزشي، امكانات كمكآموزشي، توان علمي اساتيد، سطح علمي دانشجويان و فضاي مستعدتر و در نهايت وجود فرصتهاي كار در كنار تحصيل است، بيشتر بوده و هست.
اين استاد دانشگاه با بيان اينكه اساتيد دانشگاهها در شهرهاي بزرگ كمتر بر سر مسائل مختلف و كوچك دانشجو را مورد مواخذه قرار ميدهند، توان علمي اعضاي هيئت علمي در دانشگاههاي بزرگ را يادآور شد و گفت: البته نبايد محسنات اين طرح را فراموش كرد.
وي ادامه داد: كاهش فشارهاي ناشي از دوري دانشجو خصوصاً دانشجويان دختر از خانواده، جلوگيري از بروز بسياري از مفاسد و مشكلات ناشي از زندگي مجردي دانشجويان، كاهش فشار مالي و رواني وارده بر خانوادهها، كاهش مسافرتهاي برونشهري، پيشگيري از ضرر و زيانهاي مالي و جاني ناشي از افزايش سفرها، جلوگيري از تقويت سيستم متمركز اداري در شهرهاي بزرگ و جلوگيري از مهاجرت دانشجويان و خانوادههاي آنان در حين يا پايان تحصيلات، بخشي از محسنات اين طرح است.
قادري در پاسخ به اين سئوال كه مسئولان استان و روساي دانشگاههاي مركز استان معتقد و مصر هستند كه براساس سهميه ظرفيت جديد ايجاد شده است، گفت: اين قانع كننده نيست، اين همان رشد لاكپشتي است كه به هيچ عنوان مشكلات استان را مرتفع نخواهد كرد، امروز نياز به ايجاد دانشگاههاي بزرگ و توسعه كمي و كيفي دانشگاههاي موجود در استان فارس وجود دارد و بايد بهدنبال رفع اين نياز بود.
نماينده مردم شيراز در مجلس شوراي اسلامي، با اشاره به اين نكته كه عدم توسعه دانشگاههاي بزرگ در مركز استان فارس و عدم ايجاد مراكز دانشگاهي مناسب در شهرستانهاي اين استان به مديريت دانشگاههاي شيراز باز ميگردد، گفت: براي شكلگيري و ايجاد يك مركز دانشگاهي در يك شهرستان، ابتدا بايد دانشكدههايي در شهرستان مورد نظر تاسيس و زير پوشش يكي از دانشگاههاي مركز استان فعاليت كند، حال اگر دانشگاههاي مركز استان چنين امكاني را فراهم نكنند قطعاً هيچ مركز آموزش عالي در اين شهرستانها شكل نميگيرد.
قادري تصريح كرد: در طول سالهاي پس از انقلاب و بعد از تفكيك دانشگاه علوم پزشكي و شيراز، تنها يك دانشگاه به نام دانشگاه صنعتي در اين شهر و استان شكل گرفته است، حال آنكه در استانهاي درجه دو و سه مانند يزد و كرمان، شاهد تاسيس و راهاندازي و فعاليت گسترده چند دانشگاه جديد هستيم.
نماينده مردم شيراز در مجلس شوراي اسلامي گفت: بخشي از اين اقدامات به زرنگي مديران محلي و پارتيهاي آنان در سطح ملي بازميگردد اما بخش عمدهاي از عقب افتادگيهاي ما به تنگ نظريها و ايجاد محدوديتهاي مسئولان استان فارس مربوط است.
قادري گفت: دانشگاههاي شيراز و علوم پزشكي براي ايجاد دانشگاههاي جديد بايد نقش پدر را بازي كنند و بايد اجازه دهند تا يكي دو دانشكده از دانشكدههاي موجود از بدنه آنها جدا شده و دانشگاه جديدي شكل گيرد، اگر در اين مسير از طرف اين دانشگاهها مقاومتي وجود داشته باشد، قطعاً كار پيش نميرود.
وي با تاكيد براينكه عدم توسعه دانشگاهها و مراكز آموزشعالي مناسب در سطح استان فارس موجب بروز مقاومت در اختصاص اعتبار و افزايش رشته و ظرفيتها در سطح ملي خواهد شد، گفت: بهتر است بهجاي اينكه يك يا دو دانشگاه جامع، چند دانشگاه تخصصي داشته باشيم.
قادري با بيان اينكه مسئولان از مزيتهايي مانند قدمت و توان علمي دانشگاههاي موجود بهخوبي استفاده نكردهاند، راحتطلبي برخي و بيتوجهي برخي ديگر را از دلايل اصلي اين امر دانست و گفت: ديگران در توسعه كمي و كيفي مراكز آموزشعالي گوي سبقت را از شيراز و فارس ربودهاند.
اين نماينده مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: امروز اگر شاخصهاي كمي و كيفي آموزشعالي را در استان فارس به صورت سرانه با ساير استانها مقايسه كنيم، جايگاهي بهتر از بيستم نخواهيم داشت، متاسفانه اين جايگاه ما در شان استان فارس و شهر شيراز با آن همه ظرفيت نيست.
نماينده مردم شيراز در مجلس شوراي اسلامي گفت: متاسفانه در طول سالهاي گذشته جايگاه پژوهشي دانشگاههاي شيراز و علوم پزشكي خيليها را به اشتباه كشانده است، اگر اين دو دانشگاه در ميان دانشگاههاي كشور رتبههاي دوم و سوم را دارند، از نظر سرانه و به صورت استاني جايگاهشان پايينتر از بيستم است.
قادري با تصريح اينكه دانشگاه شيراز با آن قدمت و تعدد فارغالتحصيل داخلي و خارجي و هيئت علمي توانمند، گلي به جمال استان فارس نزده است، گفت: زيبنده اين دانشگاه نيست كه بخواهد با استفاده از برخي موفقيتها كه نتيجه رتبههاي بالاي اساتيد اين دانشگاه و تسلط آنها به زبان انگليسي است، فخرفروشي كرده و بهانه حفظ اين كيفيت جلوي هرگونه رشد كمي را بگيرد.
اين استاد دانشكده اقتصاد دانشگاه شيراز گفت: با اين مخالفتهايي كه در دانشگاه شيراز با رشد كمي وجود دارد، قطعاً در آينده همين كيفيتها را نيز نخواهيم داشت، دوستان در دانشگاه شيراز بايد بدانند كه لازمه رشد كيفي، توجه و رسيدن به رشد كمي است و اگر رشد كمي نباشد در آينده از كيفيت نيز خبري نخواهد بود.
قادري گفت: در شرايطي كه در همه دانشگاههاي كشور دوره شبانه راهاندازي شده اين اقدام موجب ايجاد ظرفيتهاي جديد براي دانشجويان بومي و تامين بخشي از نيازهاي مالي دانشگاه است.
وي خاطرنشان كرد: عدمپذيرش دانشجوي شبانه در دانشگاههاي شيراز، صنعتي و علوم پزشكي توجيه منطقي ندارد، اين مسئله موجب شده تا هر استاد بهجاي دو تا سه عنوان درسي، حدود 10 عنوان درسي را تدريس كرده و در نهايت كيفيت كار افت كرده و رضايتبخش نباشد.
اين استاد دانشگاه با تصريح اينكه هر استاد بايد عناوين درسي خود را در هر ترم تغيير داده و مطالب آن درس را به روز كند، گفت: استادي كه 10 عنوان درسي دارد، چگونه قادر خواهد بود هر ترم اين عناوين را بهروز كند، در حاليكه وجود دورههاي شبانه در كنار دورههاي روزانه امكان تكرار درس در همه ترمها و بسنده كردن به چند عنوان درسي براي پر كردن واحدهاي موظف را فراهم ميكند.
نماينده مردم شيراز در مجلس گفت: امكان جدايي هر سايت و تاسيس يك دانشگاه در دانشگاه شيراز وجود دارد، هر سايت به صورت بالقوه امكان جدا شدن از دانشگاه شيراز و تبديل به يك دانشگاه را دارد.
نماينده مجلس هشتم تصريح كرد: اعتقاد داريم كه با جدا كردن سايت باجگاه از دانشگاه شيراز، يك دانشگاه تخصصي كشاورزي را در آن نقطه ميتوان ايجاد كرد، دوري اين سايت از سايت ارم و وجود سه دانشكده كشاورزي، دامپزشكي و منابع طبيعي و وسعت زمينهاي سايت باجگاه وجود چنين دانشگاهي را توجيه ميكند.
وي ادامه داد: سالها است كه زمزمه تاسيس دانشگاه هنر در شيراز نيز مطرح شده و با تاكيد مقام معظم رهبري امكان شكلگيري اين دانشگاه كاملاً مهيا است، بنابراين تاسيس اين دانشگاه هم ميتواند مورد توجه قرار گيرد.
قادري گفت: مجمع نمايندگان فارس در خواستي را به وزارت علوم تحويل داده و اين ايده مورد پذيرش استانداري و مقامات ارشد استان نيز قرار دارد كه قطعاً اگر در دانشگاههاي استان با اين ايده همراهي كنند، كار ما در تهران راحتتر است.
انتهاي پيام/ر
دوشنبه 22 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 98]