واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: توافقات آمريكا با هند و كره شمالي چه تأثيري بر ايران دارد؟
واشنگتن حاضر و مايل است تا بر سر اصول سياست خارجي خود معامله كند.به عبارت بهتر واشنگتن ثابت كرد سياست سفلي(LOW POLITICS) را به راحتي فداي امور در سطح بالاتر و در چارچوب سياست عليا (HIGH POLITICS)مي كند.
عصرايران- انعقاد قرارداد همكاري هسته اي بين ايالات متحده و هند در هفته گذشته و خروج نام كره شمالي از ليست كشورهاي حامي تروريسم از سوي واشنگتن ، دو تحول عمده اي بود كه در واپسين هفته هاي حضور جورج بوش رييس جمهور ايالات متحده در اتاق بيضي شكل كاخ سفيد انجام پذيرفت.
هر چند هر دو موضوع با موضوع هسته اي مرتبط بودند اما به واقع اين دو رويكرد سياسي و ديپلماتيك كاخ سفيد واجد شرايط و پيامد هاي يكساني نخواهند بود.
خروج نام كره شمالي از ليست حاميان تروريسم، با مخالفت ژاپن مواجه شد و انعقاد قرار داد همكاري هسته اي با هند ، هم به مذاق چين،پاكستان و روسيه خوش نيامد و هم مخالفت هايي را در درون آمريكا سبب شد چرا كه منتقدين، معتقدند رويكرد آمريكا به هند نه يك رويكرد حقوقي و اخلاقي بلكه كاملا با سياست قدرت قابل تحليل است و اين عمل پايه هاي لرزان پيمان منع تكثير سلاح هاي هسته اي را سست تر و معيار دوگانه سياست هاي هسته اي آمريكا را در جهان را عيان تر كرد.
هند در حالي كه پيمان منع اشاعه سلاح هاي هسته اي(Non Proliferation Treaty ) را امضا نكرده است و نيز داراي ده ها كلاهك هسته اي آماده شليك مي باشد، موفق شد با امضاي قرار داد هسته اي با آمريكا به بيش از 34 سال تحريم هسته اي واشنگتن خاتمه دهد و اميدوار باشد با دريافت سوخت و تكنولوژي هسته اي از ايالات متحده بخش بزرگي از بازار رو به گسترش مصرف انرژي خود را برآورده سازد و از سوي ديگر در رقابت استراتژيك خود با چين و پاكستان در منطقه، پشت گرم به حمايت هاي آشكار و نهان آمريكا باشد.
اما كره شمالي كه ديگر "كشور مورد لطف قرار گرفته!" آمريكاست پس از خروج نامش از ليست حاميان تروريسم وزارت امور خارجه آمريكا ، مي تواند به كم شدن شدت تحريم ها و دريافت كمك هاي مالي و غذايي بيشتر از آمريكا و جامعه جهاني اميدوار باشد.
با اين حال بايد متذكر شد كه خروج نام كره شمالي از ليست كشورهاي حامي تروريسم نيز اساسا فلسفه وجودي اين ليست را با چالش مواجه مي كند ، چرا كه اولا كره شمالي يك كشور ايزوله در جهان است كه علي رغم سركوب گري در داخل با هيچ گروه يا سازمان تروريستي در سطح جهان همكاري نداشته و ندارد كه نامش درون ليست حاميان تروريست آمريكا قرار گيرد .
ثانيا خروج نام كره شمالي از ليست حاميان تروريسم بر سر يك معامله هسته اي و امنيتي ،نشان داد كه اساسا اين ليست نه بر مبناي واقعيت حمايت برخي كشورها از تروريسم بلكه بر مبناي منافع و مصالح سياسي وامنيتي واشنگتن پر و خالي مي شود و هر كشوري كه با آمريكا (در هر حوزه اي)مشكل پيدا مي كند در ريسك حضور در اين ليست قرار مي گيرد(البته اين سخن به مفهوم اين نيست كه همه كشورها يا گروه هاي موجود در اين ليست چنين اند چرا كه برخي كشورها و گروه ها ي موجود در ليست به دليل اعمال تروريستي وارد اين ليست شده اند).
ثالثا اقدام آمريكا در خروج نام كره شمالي از ليست تروريستي نشان داد كه واشنگتن حاضر و مايل است تا بر سر اصول سياست خارجي خود معامله كند.به عبارت بهتر واشنگتن ثابت كرد سياست سفلي(LOW POLITICS) را به راحتي فداي امور در سطح بالاتر و در چارچوب سياست عليا (HIGH POLITICS)مي كند.
اما نكته اي كه بايد در اين ميان مورد اشاره قرار گيرد پيامدهاي اين دو توافق هسته اي آمريكا با هند و كره شمالي بر موقعيت پرونده هسته اي ايران است.
به واقع پيامد اين دو توافق آمريكا بر پرونده هسته اي ايران به شكل ملموسي قابل مشاهده است.مهم ترين پيامد اين دو توافق آمريكا بر پرونده هسته اي ايران به چالش كشيده شدن قدرت نرم آمريكا و مشروعيت و منطق جهان پذير و جهان فهم دلايل آمريكا براي ايجاد اجماع جهاني عليه تهران است چرا كه آمريكا با توافق با يك كشور غير عضو در پيمان منع اشاعه كه بمب اتم نيز در اختيار دارد(هند) از سويي و با خروج نام كشوري از ليست حامي تروريسم نه بر مبناي تغيير بنيادي سياست آن كشور بلكه بر مبناي معامله هسته اي و امنيتي ،نشان داد كه ضمن برخوردار بودن از استاندارد هاي دوگانه حاضر و مايل است تا با پرستيژ بين المللي خود نيز معامله كند .
اما تهديدات اين توافقات عليه تهران در حوزه امور رئال و جاري در روابط منطقه اي ايران قابل درك و تحليل خواهد بود.
قطعا آمريكا قبل از امضاي قرارداد با هند، مقامات دهلي نو را به پذيرش عدم شركت در قرار داد خط لوله صلح (كه در صورت توافق نهايي گاز ايران را از راه پاكستان به هند خواهد برد) مجاب ساخته است.
از سوي ديگر كوتاه آمدن كره شمالي در برابر آمريكا به هر حال يك دستاورد ديپلماتيك عمده براي دولت بوش و كاخ سفيد در مقطع بحراني كنوني آمريكاست و اين امر از اين پس مي تواند انرژي و توان واشنگتن را در مقابله با برنامه هسته اي ايران دو چندان كند.
اما به هر حال ذكر اين نكته نيز لازم است كه هر كشور شرايط ويژه خود را دارد و امكان مقايسه ايران با هند يا كره شمالي از اين حيث كمي نا پخته به نظر مي رسد.
يکشنبه 21 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 137]