واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: كشور پيرزنها
عمومي- ستاره حميديان:
چندي پيش اعلام شد كه تعداد افراد بالاي 100 سال در ژاپن ركورد جديدي برجاي گذاشته و تعداد افراد بالاي 100 سال در ژاپن به 36هزار نفر در ماه سپتامبر رسيده است كه از اين ميان 86درصد آنان را زنان تشكيل ميدهند.
كشور ژاپن در حال حاضر بيشترين تعداد افراد مسن را در جهان داراست و اميد به زندگي در آن 5/74 سال است كه شامل 8/85 سال براي زنان و 79 سال براي مردان ميشود. البته از نظر تعداد افراد بالاي 100 سال، آمريكا بالاترين تعداد را داراست، چون 50هزار نفر بالاي 100 سال دارند. از نظر شاخص نسبي تعداد 100 سالهها هم فرانسه، جلوتر از ژاپن است كه با 20هزارو115 نفر با جمعيتي كمتر از 62 ميليون نفر (حدودا يك نفر 100 ساله به ازاي 3076 نفر) از ژاپن كه به ازاي هر 3522 نفر يك 100ساله دارد، وضعيت بهتري دارد.
همه اينها درحالي است كه در كشورهاي جنوب آفريقا، جايي كه بيماري ايدز هنوز هم غوغا ميكند، اميد به زندگي بسيار پايين است؛ در سيرالئون اميد به زندگي 9/25 سال است و در كشور اتيوپي 5/33 سال. در اين ميان كمبود امكانات بهداشتي، رفاهي، تغذيه ناسالم، بزهكاري و استعمال دخانيات و موادمخدر از عوامل بسيار مهمي است كه باعث كاهش چشمگير ميانگين عمر در اين كشورهاي فقير شده است. اميد به زندگي در واقع ميزان متوسط طول عمر مردم يك كشور است كه هر ساله توسط سازمان بهداشت جهاني گزارش جهاني آن ميشود.
عواملي مانند نوع زندگي، بهداشت، تغذيه و استعمال دخانيات از عوامل تعيينكننده اميد به زندگي است، درواقع شاخصي براي ميزان توسعهيافتگي يك كشور به حساب ميآيد.اختلاف ميانگين عمر در مردان و زنان در واقع بستگي به عوامل متعددي دارد كه از جمله آن، عوامل هورموني و همچنين خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي- عروقي است كه در مردان بهدليل مصرف بيشتر دخانيات شايعتر است، هرچند كه امروزه افزايش استعمال دخانيات در زنان اين اختلاف را تحت الشعاع قرار داده است.
كشور آندورا كه يك كشور كوچك اروپايي در جنوب فرانسه است، بالاترين ميزان اميد به زندگي را در جهان داراست كه ميزان آن در زنان 87 سال است. در كشور دانمارك، ايرلند و آمريكا اميد به زندگي 80 سال و در سوسيس، بلژيك و فرانسه 83 سال و در كانادا 82 سال است. البته اميد به زندگي در مردان در كشور آندورا 81 سال و در آمريكا 74 سال است و در فرانسه، بلژيك و كانادا هم 76 سال است.
اما در كشورهاي فقير اميد به زندگي به شكل فاجعه باري پايين آمده است. براي مثال در زامبيا 34 سال ، در رواندا 40 سال و در افغانستان 42 سال است. 2 كشور نپال و مالديو تنها كشورهايي هستند كه اميد به زندگي در مردانشان نسبت به زنان بر خلاف ساير نقاط جهان، بيشتر است.
آخرين آمارها نشان ميدهد اميد به زندگي در سراسر دنيا بهطور متوسط حدود 5/70 سال است كه در كشورهاي ثروتمند و پيشرفته اين رقم به 76 سال ميرسد، ولي در كشورهاي فقير 65 سال است. پيشبيني ميشود تعداد افرادي كه بالاي 65 سال سن دارند در سال 2025 به رقم 820 ميليون نفر در جهان برسد. اين رقم هماكنون حدود 470 ميليون نفر است.
بد نيست بدانيد پيرترين فرد جهان يك زن فرانسوي به نام ژون كالمان بود كه 122 سال و 165 روز عمر كرده است و در سال 1997 فوت كرده در حال حاضر هم پيرترين زن جهان، يك زن 116 ساله ژاپني و پس از آن زن 115 ساله آمريكايي است كه در صدر اين جدول قرار دارند. توموچي تانب نيز كه بهعنوان پيرترين مرد دنيا شناخته شده است 113 سال سن دارد و در ايالت ميازاكي در جنوب ژاپن زندگي ميكند و اوقاتش را با خواندن روزنامههاي مورد علاقهاش و سياه كردن صفحات آنها ميگذراند. وي گفته است كه آرزو ميكند حداقل 10 سال ديگر نيز بتواند، زندگي كند.
شنبه 20 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]