واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: 18 مورد از 20 نمونه سوسيس و كالباس توليدی استان تهران غير استاندارد است،که در تولید آنها از از امعا و احشای گوسفند و گاو استفاده میكردند.
به نقل از هم صدا ، بیشترسوسیس و كالباسهای عرضهشده در سطح استان تهران از نظر بافت پروتئینی با استانداردهای ملی و بهداشتی مغایرت دارند.
وزارت بهداشت از سال گذشته با توجه به تصویب قانون رفع موانع تولید، دیگر به شكل قانونی مسئولیتی ندارد و مسئولیت رسیدگی به تولید موادغذایی غیراستاندارد بهعهده مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران است.
بهدنبال پخش گفتوگوی روز گذشته رادیو سلامت با مهندس پورهاشم، مدیركل استاندارد استان تهران، مبنی بر اینكه از 20 نمونه سوسیس و كالباس عرضه شده در سطح استان تهران از نظر بافت پروتئینی مورد آزمایش، در 18 مورد مغایرت با استانداردهای ملی مشاهده شد كه در تولید آن بهطور گسترده از غضروف، رگ و پی و امعا و احشای گاو و گوسفند استفاده شده كه قرار است از طریق مراجع قضایی پیگیری شود.
با دكتر تواناییپور، مدیر گروه گوشت اداره نظارت بر موادغذایی وزارت بهداشت و درمان گفتوگویی انجام دادیم كه وی تاكید كرد: اداره نظارت برموادغذایی وزارت بهداشت و درمان تنها اختیار صدور پروانه ساخت محصولات را دارد كه آن هم پس از اخذ مجوز استاندارد از مؤسسه استاندارد است.
وی افزود: این اداره مطابق استانداردهایی كه آنها مینویسند، فرمولهای پروانه ساخت را با آنها مطابقت میدهد و درصورت نبودن مشكل اقدام به صدور پروانه ساخت میكند.
تواناییپور با اعلام اینكه نظارت دقیق بر تمامی تولیدكنندگان اینگونه موادغذایی در سراسر استانها امكانپذیر نیست، ادامهداد: با توجه به گران بودن مواد اولیه و گوشت، شكی نیست كه تولیدكننده از هر فرصتی سوءاستفاده میكند كه دور از نظارت مسئولان فنی و با هدف دستیابی به سود بیشتر از كیفیت تولیدات بكاهد؛ مثلا گزارش میرسد كه میزان نشاسته و خاكستر سوسیس و كالباس یك تولیدكننده در یكی از استانهای كشور بسیار بالاست و خارج از استانداردهای بهداشتی است.
وی گفت: این نمونهبرداریها كه بهصورت تصادفی انجام میشود شاید بهصورت مقطعی بتواند چند تولیدكننده را متخلف اعلام كند ولی این نظارت باید در سطح وسیعتر و دقیقتر انجام شود.
به گفته مهندس پورهاشم، اسامی شركتهای تولیدكننده اعلام و از طریق مراجع قضایی پیگیری میشود؛ «تحلیل نهایی و خلاصه گزارش آن در حال آماده شدن است كه پس از آماده شدن نام شركتهای متخلف را اعلام میكنیم كه بهجز 2 نمونه بقیه از امعا و احشای گوسفند و گاو برای تهیه سوسیس و كالباس استفاده میكردند.»
پورهاشم در مورد نظارت وزارت بهداشت اظهار داشت: وزارت بهداشت از سال گذشته با توجه به تصویب قانون رفع موانع تولید دیگر به شكل قانونی مسئولیتی ندارد و مسئولیت رسیدگی این موارد بهعهده مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران بوده است.
مدیركل مؤسسه استاندارد استان تهران گفت: تاكنون در مؤسسه استاندارد فقط میزان پروتئین را اندازهگیری میكردیم كه این میزان را اگر مطابق با استاندارد میدیدیم تایید میكردیم ولی خبرهایی را از بعضی تخلفات داشتیم كه ما را بر آن داشت تا با آزمایشهای دقیق و مشكل بافتشناسی این فراوردهها را تجزیه كنیم كه متأسفانه نتیجه این آزمون بسیار بد بود و نشان دهنده استفاده وسیع از رگ و پی و غدد چربی فراوان و امعا و احشای گوسفند و گاو بود كه امیدواریم مسئولان قوه قضاییه طبق قانون برخوردهایی با این متخلفان داشته باشند.
كارشناسان تغذیه معتقدند كه تركیبات موجود در برخی فراوردههای گوشتی مانند سوسیس و كالباس، موجب بروز بیماریهایی همچون فشارخون بالا و پوكی استخوان میشود.
دكتر احسان اشرفی، متخصص تغذیه نیز گفت: در اغلب فراوردههای گوشتی نظیر سوسیس و كالباس مواد مغذی همچون پروتئین خالص وجود نداشته ولی موادی مانند فسفات، نیترات، نمك وچربی كه برای سلامت بدن مضر است به وفور یافت میشود.
وی اظهار كرد: نیترات و فسفات بهدلیل خاصیت ضدباكتریایی بهعنوان نگهدارنده این موادغذایی و جهت حفظ رنگ آن استفاده میشود. وی افزود: به این ترتیب نیترات پس از وارد شدن به دستگاه گوارش به نیتریت و نیتروز آمین تبدیل و سرطانزا میشود؛
همچنین، فسفات با ph بالایی كه دارد ضمن ایجاد اختلال در جذب كلسیم توسط بدن، احتمال ابتلا به پوكی استخوان را در افراد بهویژه زنان یائسه و سالمندان افزایش میدهد.
دكتر اشرفی درخصوص میزان كمك و عوارض آن در پی مصرف این موادغذایی توضیح داد: میزان نمك موجود در این نوع فراوردههای گوشتی یك تا 3درصد است و به همین دلیل با مصرف این اقلام ضمن ایجاد فشار خون بالا سلامت افراد تهدید میشود.
این گزارش حاكی است، درتولید برخی از سوسیس و كالباسها، گوشتهای زیبایی هم وجود دارند كه تكهتكه هستند و به گوشتهای تزیینی معروفند. برای تهیه این گوشتهای تزیینی از گاوهای پیر ماده 8 تا 9 ساله كه دیگر قدرت زایمان ندارند استفاده میشود. نكته دیگر اینكه از دامهای بیمار كه تب دارند، لاغری مفرط دارند، مبتلا به تب مالت یا سل هستند نیز برای تهیه سوسیس و كالباس استفاده میكنند.
براساس قانون مصرف مشروط، توزیع گوشت این دامها برای فروش در بازار توسط قصابها ممنوع ولی برای تولید سوسیس و كالباس مجاز است. عمده گوشت موجود در سوسیس و كالباس عبارت است از: گوشت مادهگاوهای پیر، گوشت سر گاوها، احشا شامل كبد، كلیه، شش و گوشتهای خرد شده و نیز گوشت گاوهای معدومی.
كارشناسان میگویند: سرانه مصرف سوسیس و كالباس در كشور ما پایینتر از كشورهای دیگر است ولی متأسفانه ما با چالش تغییر الگوی غذایی به سمت فستفود روبهرو هستیم.بنابراین باید از حالا نگران تبعات این مسئله باشیم.
گذشته از مسئله نیترات و نیتریت در سوسیس و كالباس، محتوای چربی بهویژه چربیهای اشباع و ترانس در این محصول بالاست و اینكه با جذب روغن طی سرخ كردن چربی آن بالاتر میرود.
هر 30گرم سوسیس (حدود یك سوسیس كوكتل) 8 گرم چربی، 19میلیگرم كلسترول و 320میلیگرم سدیم دارد و كمتر از 3درصد آهن مورد نیاز را تامین میكند.
میزان بالای نمك در این محصول در ایجاد پرفشاری خون و همراه با بالا بودن فسفات باعث به هم خوردن تعادل كلسیم و فسفر شده و در جذب كلسیم تداخل ایجاد میكند. مصرف بالای فستفود در برخی از جوامع، شیوع بیماریهای قلبی - عروقی، پرفشاری خون، چاقی و دیابت را افزایش داده است
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 246]