واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: آواز گنجشك ها در نقد كارگزاران مجيدي: بايد محاكمه فرهنگي شوند
رضا چاوش
«مجيد مجيدي» با رمزگشايي از مفاهيم فيلم درحال اكران «آواز گنجشك ها» نسبت به مديريت تهران در دوران حاكميت «كارگزاران» درشهرداري به شدت انتقاد كرد وگفت: من هرگز «كرباسچي» را نخواهم بخشيد. او بلايي بر سر تهران آورده كه هويت آن را نابود كرده است.
مجيدي، اين روزها درصدر اخبار فرهنگي وهنري است. فيلم اخير او به عنوان نماينده ايران در جشنواره اسكار معرفي شده و به تازگي نيز در سينماهاي كشور به نمايش درآمده. اما مصاحبه هفته گذشته وي با خبرگزاري فارس هياهوي بسياري آفريد و نشان داد كه مجيدي نسبت به مسائل پيرامونش تا چه حد حساس است. همچنان كه پيش از اين با حضور در تجمع اعتراض آميز نسبت به وقايع تلخ سامرا و انتقاد شديد نسبت به اظهارات موهن عبدالكريم سروش، خود را به عنوان فردي فراتر از يك فيلمساز و هنرمند، معرفي كرده بود. كارگرداني كه برخلاف بسياري ديگر از هنرمندان مدعي روشنفكري، ارتباط خويش با مردم و هويت ديني اش را حفظ نموده است.
اين فيلمساز برجسته اين بار صراحتاً به مديريت تكنوكراتيك و سرمايه سالارانه كارگزاراني در دوران شهرداري غلامحسين كرباسچي كه موجب تضعيف هويت فرهنگي درتهران شد اعتراض كرد. وي در بخشي از اين مصاحبه با اشاره به عملكرد كارگزاران در مديريت شهري تهران گفت: هويت اين شهر را گرفتند و تبديل به يك قفس كردند. به نظرم يك روزي بايد محاكمه فرهنگي شوند.
مجيدي از فضاي شهرنشيني غير اصولي درتهران انتقاد كرد و درباره مفاهيم اشاره شده به اين موضوع در فيلم «آواز گنجشك ها» اظهار داشت:«امروزه در آپارتمان ها و قفس هايي كه برايمان درست كرده اند زندگي مي كنيم و شايد نمي دانيم كه در همسايگي ما چه كساني زندگي مي كنند و اسمشان چيست... من هرگز كرباسچي را نخواهم بخشيد. او بلايي به سر تهران آورده است كه هويت آن را نابود كرده. من به ترافيك و درخت كاري و تابلوهاي زيباكاري ندارم. به نظرم هويت ما بالاتر از همه اين هاست... اما ما پايتخت را آنقدر گسترش داديم در حالي كه مي توانستيم تسهيلات را براي همه آدم ها مساوي برقراركنيم و آن عدالت كه مدنظرمان هست را به وجود آوريم.»
مجيدي همچنين در بخش ديگري از حرف هايش به وضعيت سينماي ايران در سال هاي اخير انتقاد كرد. از جمله به مديريت خانه سينما كه در دوره اي به مركز باندبازي و مانور برخي احزاب بدل گرديد اشاره كرد و گفت: خانه سينما نيز در اين زمينه بسيار منفعل عمل كرد.
كارگردان فيلم هاي «بچه هاي آسمان» و «رنگ خدا» همچنين به بيان مختصات فيلم هاي جهاني پرداخت و گفت:از نظر من فيلمي كه مختصات بومي و هويت ملي كشور خودش را داشته باشد فيلمي جهاني است. شهيد مرتضي آويني اين بحث را به عنوان استراتژي مطرح كرد كه سينماي جهاني ريشه در هويت ملي دارد. در سينماهاي مختلف دنيا موج نو، نئورئاليسم يا حتي كارگردان هاي بزرگ دنيا به خاطر داشتن هويت مستقل در دنيا شناخته شده اند.
حرف ها و انتقادات مجيدي خطاب به مديران سينمايي، مورد قبول آن ها قرارگرفت. به خصوص آن بخش كه درباره مديريت خانه سينما بود. به طوري كه محمدمهدي عسگرپور، مديرعامل خانه سينما در اين باره گفت: اظهارات مجيد مجيدي بحث امروز و ديروز نيست و حرف ايشان تذكر مجدد و جذابي است كه خانه سينما سعي مي كند به آن عمل كند.
مجيدي در بخشي از حرف هايش اشاره كرده بود كه سينماي ايران بايد پوسته عوض كند. محمد آفريده، مدير مركز گسترش سينماي مستند و تجربي در واكنش به اين حرف مجيدي گفت: به نظر من سينماي ايران پوست اندازي را شروع كرده و فضايي كه مدتي است در سينما داريم، نشان از تغيير و تحول به صورت تدريجي مي دهد.
اين مدير برخلاف مجيدي كه سينماي ايران را رو به افول مي پندارد، نگاهي سرشار از اميد به سينماي كشورمان دارد و معتقد است:نسل جوان به لطف و عنايت خداوند و بركت انقلاب اسلامي به نظرم در سي امين سال انقلاب اسلامي، پابه ركاب اين خانه تكاني است.
محمدتقي فهيم، نويسنده و منتقد سينما نيز اظهارات اخير مجيدي درباره سينماي ملي و جهاني را يك جمع بندي و مانيفست عملي براي سينماي ايران خواند و گفت: در اظهارات مجيدي، در واقع انتقادي به گذشته، توضيح وضعيت حال سينماي ايران و آينده و افق آن را در اين مانيفست شاهد بوديم.
چهارشنبه 17 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]