واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: بیماری پرفشاری خون قاتل خاموش نامیده میشود، زیرا بیسروصدا و بدون علامت شخص مبتلا را به مرگ و پایان زندگی نزدیک میکند. قلب فرد مبتلا به پرفشاری خون بهسختی فعالیت میکند و اگر پرفشاری خون در مراحل اولیه کنترل نشود، نهتنها فعالیت دستگاه قلب و عروق، بلکه تمام اعضای بدن دچار مشکل میشود.
بیش از نیمی از زنان بالای ۵۵ سال به پرفشاری خون مبتلا هستند، بهطوریکه از هر ۱۴ نفر در امریکا، ۱ نفر دچار پرفشاری خون است. این بیماری در زنان سیاهپوست بهمراتب شایعتر و شدیدتر است.
طبق آمارهای جهانی، از هر ۵ مورد نارسایی قلبی در زنان، ۳ مورد بهدلیل کنترل نکردن پرفشاری خون ایجاد میشود. پرفشاری خون به کلیهها آسیب میرساند و موجب نارسایی کلیوی، سکتة مغزی، حملة قلبی و بیماریهای مرگآفرین دیگری میشود. همچنین، زنانی که علاوه بر پرفشاری خون به بیماری دیابت مبتلا هستند بهمراتب بیشتر از سایرین به نارسایی کلیوی و سکتة مغزی دچار میشوند.
علل پرفشاری خون
در اغلب موارد، علت دقیق ابتلا به پرفشاری خون مشخص نیست، اما برخی عوامل ممکن است فرد را در معرض خطر قرار دهد.
عوامل خطرزای مهارنشدنی
برخی از عوامل مؤثر بر فشار خون را نمیتوان تغییر داد. ارث یکی از این عوامل است. فشار خون بالا جزء مواردی است که به ارث میرسد. نژاد عامل دیگر است. سیاهپوستان نسبت به سفیدپوستان بیشتر مستعد ابتلا به پرفشاری خوناند. جنس نیز تأثیرگذار است؛ تا ۵۵ سالگی، مردان بیشتر در معرض خطر ابتلا هستند، بعد از ۵۵ سال، نسبت در هر دو جنس یکسان میشود و از ۷۵ سال به بعد زنان بیشتر در معرض خطر ابتلا قرار میگیرند؛ بنابراین افراد مسن بیشتر به پرفشاری خون مبتلا میشوند.
برخی از بیماریها نظیر دیابت و بیماریهای کلیوی باعث پرفشاری خون میشوند. این قبیل بیماریها را نیز باید از عوامل مهارنشدنی دانست.
عوامل خطرزای مهارشدنی
اگر فشار خون بالایی دارید، با درمان مناسب آن را پایین بیاورید و کنترل کنید و اگر درحالحاضر مشکل فشار خون ندارید، با رعایت موارد زیر، از بروز آن جلوگیری کنید:
ـ وزنتان را کنترل کنید. اگر اضافه وزن دارید، رژیم بگیرید. کم کردن حتی یک کیلوگرم از وزنتان هم مفید است.
ـ مرتب ورزش کنید. ۳۰ دقیقه ورزش در هر روز بهترین راه مبارزه با پرفشاری خون است.
ـ مصرف روزانة نمک را کم کنید (حدود ۱ قاشق چایخوری). سدیم علاوه بر نمک در بسیاری از غذاهای بستهبندیشده، نوشابههای گازدار، جوششیرین و بعضی شربت معدهها وجود دارد. برای اطلاع یافتن از مقدار سدیم بهکار رفته در مواد غذایی برچسب آنها را قبل از مصرف بهدقت مطالعه کنید.
اگر میخواهید از مواد جایگزین سدیم استفاده کنید، حتماً با پزشک مشورت کنید؛ زیرا برخی از این مواد برای همة افراد مناسب نیستند.
ـ از رژیم غذایی حاوی میوه و سبزیجات فراوان، لبنیات کمچرب و غذاهای حاوی پتاسیم نظیر دانههای سبوسدار و خشکبار استفاده کنید. بهنظر میرسد پتاسیم از پرفشاری خون جلوگیری میکند. مصرف ۳۵۰۰ میلیگرم پتاسیم در روز توصیه میشود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 255]