واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: احتمال حذف سهميه بندي بنزين در آستانه زمستان
طي روزهاي گذشته بحث در مورد ادامه يا حذف سهميه بندي بنزين در كميسيون انرژي مجلس بالا گرفته است و مخالفان و موافقان جدي اي دارد. گفتگوي گروه پارلمان مجلس را با تعدادي از اعضاي كميسيون انرژي مجلس بخوانيد:
نائب رئيس كميسيون انرژي:هيچ كدام از اهداف سهميه بندي بنزين محقق نشده است
نائب رئيس كميسيون انرژي مجلس معتقد است كاهش نيافتن تردد خودورها ادامه قاچاق بنزين و نياز روز افزون دولت به واردات بنزين نشان دهنده آن است كه هيچ كدام از اهداف سهميه بندي بنزين محقق نشده است.
سيدناصر موسوي در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران در خصوص آثار و تبعات سهميه بندي بنزين از ابتدا تاكنون گفت: از روز اول با بحث سهميه بندي بنزين مخالف بودم و تا الان نيز مخالفتم پابرجاست و امروز كه اين بحث در كميسيون انرژي به صورت جدي مطرح شده است به عنوان مخالف صحبت كردم.
وي افزود: ابتداي بحث سهميه بندي بنزين گفتند ما اگر سهميه بندي را اجرا كنيم تردد خودروها كاهش خواهد يافت و جلوي قاچاق بنزين هم گرفته مي شود اما امروز مي بينيم كه نه تنها كاهش در تردد خودروها و ترافيك ايجاد نشده و مردم بنزين مورد نيازشان را به راحتي تهيه مي كنند بلكه جلو قاچاق اين سوخت نيز گرفته نشده و همچنان ادامه دارد.
وي افزود: نياز دولت به گرفتن بودجه مجدد براي واردات بنزين نيز نشان مي دهد هدف سهميه بندي بنزين محقق نشده است و احتمال دارد بر اساس طرح نمايندگان سهيمه بندي در آستانه زمستان حذف شود.
وي در ثابت شدن قيمت بنزين بر مبناي هزينه توليد يك ليتر آن تاكيد كرد و گفت: اگر سهميه بندي بنزين را حذف كنيم و با ثابت كردن نرخ بنزين نه تنها جلو استفاده بي رويه آن گرفته خواهد شد بلكه قاچاق آن نيز به كمترين حد خود خواهد رسيد.
نائب رئيس كميسيون انرژي تاكيد كرد: من در نشست هاي كميسيون انرژي مجلس قطعا از حذف سهميه بندي دفاع خواهم كرد.
عضو كميسيون انرژي مجلس: ادامه سهميه بندي بنزين توجيهي ندارد
همچنين ديگر عضو كميسيون انرژي مجلس گفت: اكثريت اعضاي كميسيون انرژي مجلس دربحث هاي كارشناسي انجام شده معتقد بودند دولت در اجراي طرح سهميه بندي بنزين موفق نبوده و ادامه آن توجيه پذير نيست.
سيروس سازدار در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران هدف از سهميه بندي بنزين را پايين آوردن ميزان مصرف آن عنوان كرد و گفت: با عرضه بنزين آزاد 400 توماني اين هدف معناي خود را از دست داده و اين طرح نتوانسته موفقيتي بدست آورد.
وي افزود: در حال حاضر ما هيچ كمبود بنزيني نداريم و بنزين به اندازه كافي در دسترس ما وجود دارد بر اين اساس معناي دو نرخي بودن بنزين چيست؟
سازدار تصريح كرد: هدف طرح پايين آوردن مصرف بود اما طبق آماري كه داريم ميزان مصرف بنزين در شهريور ماه امسال پنج تا شش ميليون مترمكعب در روز بيشتر از زمان مشابه آن در سال 86 بوده است و از طرفي مصرف شش ماهه اول ما به اندازه سال گذشته بوده كه اين امر نشان دهنده آن است كه ميزان مصرف بنزين كشور پس از سهميه بندي نسبت به ميزان آن قبل از سهميه بندي تفاوت زيادي نداشته است پس چه توجيهي وجود دارد كه سهميه بندي را ادامه دهيم چون هدف اصلي آن از بين رفته است.
نماينده مردم مرند در عين حال افزايش قيمت بنزين و ازاد شدن نرخ بنزين را تا زمان اجراي طرح تحول اقتصادي و پرداخت يارانه ها جايز ندانست و گفت: زماني مي توانيم به بنزين آزاد بدون سهميه بندي فكر كنيم كه قيمت بنزين تعديل يابد و يارانه ها به طور كامل پرداخت شود.
از ديگراعضا كميسيون انرژي مجلس معتقد است: سهميه بندي ميزان مصرف و قاچاق بنزين را كاسته و تا زماني كه قيمت بنزين واقعي نشده است بايد ادامه يابد.
حسين اميري در گفتگو با برنگار باشگاه خبرنگاران كنترل مصرف و جلوگيري از قاچاق بنزين را دو هدف عمده طرح سهميه بندي بنزين عنوان كرد و گفت: با وجودي كه قاچاق بنزين پس از سهميه بندي بنزين نيز ادامه دارد و مردم نيز بدون محدوديت بنزين مصرف مي كنند ولي در مجموع مصرف بنزين از 80 تا 90 ميليون ليتر در روز به 50 تا 60 ميليون در روز در ابتداي سهميه بندي و 70 ميليون ليتر در روز كنوني رسيده است.
وي افزود: اين نشان مي دهد تا زماني كه قيمت بنزين واقعي نشده است وجود سهميه بندي بنزين موثرتر از نبودنش است و دولت بايد با كنترل بيشتر و كم كردن سهميه ها اين روند را ادامه دهد.
وي در پاسخ به اين سئوال كه با حل نشدن مشكل ترافيك و قاچاق و مصرف بي رويه چه توجيهي براي ادامه سهميه بندي بنزين وجود دارد گفت: اگر سهميه بندي نبود مصرف و قاچاق بنزين افزايش مي يافت ولي با وجود سهميه بندي حداقل نگذاشتيم ميزان مصرف و قاچاق بيش از اين افزايش يابد اما راهكار اصلي واقعي كردن قيمت بنزين و سپس كاهش سهميه ها و در نهايت حذف سهميه بندي بنزين است.
نجابت: جديتي كه ابتدا در سهميه بندي بنزين وجود داشت ديگر وجود ندارد
همچنين، عضو ديگر كميسيون انرژي مجلس با انتقاد از عدم برنامه ريزي جدي براي ادامه سهميه بندي بنزين و مديريت سوخت از سوي دولت گفت: دولت با افزايش بنزين خودروها لطمه زيادي به اهداف سهميه بندي بنزين زد.
حسين نجابت در گفتگو با باشگاه خبرنگاران هدف از سهميه بندي بنزين را مديريت سوخت در كشور عنوان كرد و در پاسخ به اين سئوال كه آيا اين هدف تاكنون محقق شده است يا نه گفت: دولت به طور كامل نتوانسته اين هدف يعني مديريت سوخت را انجام دهد و با افزايش سهميه خودروها لطمه زيادي به اين هدف زد.
وي در عين حال آثار سهميه بندي بنزين را نسبتا مثبت عنوان كرد و گفت: سهميه بندي باعث شده ما بنزين كمتري مصرف كنيم و اين امر بايد با گسترش حمل و نقل عمومي كاهش سهميه خودروها و رساندن آن به 100 ليتر در ماه و تفاوت قائل شدن براي سهميه خودروهاي شهرهاي بزرگ نسبت به شهرهاي كوچك ادامه پيدا كند.
نجابت در ادامه گفت: ما تصور مي كنيم مي توانيم يك ساله برنامه ريزي كرده و به هدف برسيم ولي اين گونه نيست و اين امر يعني مديريت سوخت نيازمند برنامه هاي بلندمدت است متاسفانه جديتي كه در ابتداي اجراي طرح سهميه بندي بنزين بود ديگر وجود ندارد مردم ديگر دغدغه مصرف ندارند هر چقدر بتوانند از سهميه خودروي خود استفاده مي كنند و در صورت نياز بيشتر بنزين را آزاد خريداري مي كنند به اين جهت محدوديت مصرف وجود ندارد.
عضو كميسيون انرژي همچنين بر كم شدن سهميه بندي بنزين و آزاد شدن قيمت آن تاكيد كرد و گفت: اين امر بايد به تدريج صورت گيرد.
حذف سهميه بندي بنزين در شرايط كنوني عاقلانه نيست
در همين رابطه يكي ديگر از اعضاي كميسيون انرژي مجلس معتقد است در شرايطي كه به دليل سهميه بندي بنزين دولت توانسته مصرف بنزين را تا حدودي كنترل كند حذف سهميه بندي عاقلانه نيست.
عسگر جلاليان در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران با بيان اينكه اهداف سهميه بندي از ابتداي اجرا تاكنون تا حدودي تامين شده است گفت: هدف سهميه بندي بنزين مديريت سوخت بود كه تا حدودي محقق شده است مردم بر اساس سهميه برنامه ريزي و سهميه شان را مديريت مي كنند.
وي تصريح كرد: در حال حاضر قاچاق سوخت كه يكي از دغدغه هاي اساسي و اهداف سهميه بندي بنزين بود به اندازه منطقي كنترل شده است و آن ميزاني كه وجود دارد ناشي از پايين بودن قيمت بنزين است كه آن هم با افزايش قيمت بنزين كنترل خواهد شد.
جلاليان بر افزايش قيمت بنزين تاكيد كرد و گفت: البته نه در شرايط فعلي و يكباره بلكه بايد زيرساخت هاي آن آماده و به تدريج و حساب شده قيمت ها را آزاد كنيم.
عضو كميسيون انرژي همچنين گفت: سهميه بندي بنزين را در شرايط كنوني كه بحث تحريم ها را داريم و اقتصادمان با منطق اقتصاد جهاني پيش نمي رود نمي توانيم حذف كنيم./ك
چهارشنبه 17 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 361]