واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: 17 مهر، فرصتي براي ارج نهادن به سرشت پاك كودكي يك روانپزشك توصيه كرد: ضرورت فراگيري مهارتهاي ارتباط با كودك توسط والدين پرهيزازانتقال احساسات منفي به كودكان
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: بهداشت و درمان - خانواده
واژه «كودك» پاكي و پاك سرشتي را در ذهنها تداعي ميكند. 17 مهر فرصتي است براي ارج نهادن به اين نيك سرشتي.
روز جهاني كودك بهانهاي است براي گذر به دنياي كودكان، دنيايي كه براي ورود به آن بايد چراها، اما و اگرها را كنار گذاشت، دانستهها را فراموش كرد و با نادانستههاي كودكان همراه شد.
روز جهاني كودك فرصتي است براي فكري دوباره به آينده؛ تا كودكاني كه جلوه روشني از آينده هستند را بيشتر دريابيم.
به گزارش ايسنا، سالانه كودكان زيادي در سراسر جهان به علت گرسنگي، سوء تغذيه، جنگ، نبود امكانات بهداشتي و ... جان خود را از دست ميدهند و كسي نگران آنها نيست. اين در حالي است كه بر اساس اعلام يونيسف با اختصاص تنها چند دلار به هر كودك ميتوان جان 90 درصد از كودكاني كه سالانه ميميرند را نجات داد.
امروزه جوامع بشري، والدين را از انواع بدرفتاري با كودكان از جمله بدرفتاريهاي فيزيكي، جسمي، رفتاري و غيره برحذر داشتهاند. اما در اين ميان به نظر ميرسد بدرفتاريهاي عاطفي با كودكان كمتر مورد توجه قرار گرفته است.
دكتر فروغ رياحي، فوق تخصص روانپزشك كودك و نوجوان، در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دراين باره گفت: «در بدرفتاري عاطفي به گونهاي عمل ميشود كه احساسات منفي به كودك منتقل شده و باعث ايجاد حس منفي شديد در كودك ميشود. گاهي والدين بر اين باورند كه اين قبيل رفتارها براي كودك لازم است؛ اما در اين زمينه بايد گفت بدرفتاريهاي عاطفي سبب تجربه حس منفي در كودك شده و از طرف ديگر ناراحتي وي در طول روز را به دنبال دارد.»
وي معتقد است كه ايجاد حالت عاطفي ميان والد و كودك علاوه به ارتباطات كلامي از طريق ارتباطات غيركلامي مانند نوع نگاه، حالت چهره، وضعيت بدني وغيره ممكن ميشود.
به گفته دكتر رياحي، يكي از دلايل بدرفتاري عاطفي، نقص در كسب مهارتهاي ارتباطي است. اين مهارتهاي ارتباطي علاوه بر اين كه قابل يادگيري هستند، با تمرين هرچه بيشتر، تقويت شده و روز به روز پيشرفت ميكند. بنابراين والدين و افرادي كه به نوعي با كودكان در ارتباط هستند ميتوانند اين مهارتها را ياد گرفته و آن را تقويت كنند.
دكتر رياحي دراين باره ادامه داد: «تجربه احساسات منفي در كودك سبب ميشود كه به تدريج ارتباط كودك با مادر كاهش يافته و به اصطلاح معمول والدين،«لجباز» شود. از طرف ديگر احساس ناكامي در والدين از اين كه والد موفقي نبودهاند، آنها را آزار ميدهد.»
وي با بيان اينكه براي كسب مهارتهاي ارتباطي با كودك هميشه فرصت است؛ تاكيد كرد: «انواع مهارتهاي ارتباطي بايد توسط والدين و افراد مرتبط با كودكان فراگرفته شود و از تمام مهارتها در موقعيتهاي لازم استفاده شود. در صورتي كه ارتباط كودك با والدين تصحيح و تقويت نشود، كودك به تدريج از والدين خود فاصله گرفته و ترجيح ميدهد كه ارتباط خود را با آنها كم كند.»
دكتر رياحي مهارت گوش دادن را از ديگر مهارتهاي برقراري ارتباط با ديگران دانست و ادامه داد: «يكي از مسايل شايع در كودكان، مراجعه وي به والدين خود براي تعريف و تشريح يك موضوع است. در اين موارد اغلب والدين قبل از آن كه اجازه بدهند كودك احساسش را بيان كرده و با وي همدلي كنند، در مقام قضاوت، نصيحت و دستوردادن برميآيند. در اين مواقع كودك بيش از هرامري به شنوندهاي خوب نياز دارد. در گوش كردن نيازي به قضاوت و نصيحت نيست. به اين ترتيب به كودك فرصت داده ميشود تا مشكل هيجاني خود را در طول زمان برطرف كند.»
اين روانپزشك كودك و نوجوان در پايان گفت: «مهارتهاي ارتباطي، علم خواندن و حفظ كردن نيست؛ بلكه علمي اجرايي است كه بايد آنرا ياد گرفت و با تمرين، تقويت كرد. به اين منظور در سراسر كشور مراكزي براي آموزش والدين مشتاق تاسيس شده است.»
در حقوق كودكان همواره تاكيد شده كه كودك بايد در فضايي سرشار از خوشبختي و محبت پرورش يابد، پس به اميد آن روز كه دنيايي فارغ از هياهو و جنگ براي رشد و خوشبختي كودكان داشته باشيم...
انتهاي پيام
سه شنبه 16 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 136]