واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: نويسنده : بهارک يزدان خواه علي دلداري، قاضي دادسراي جنايي ناحيه 27 تهران و نماينده دادستان در توضيح اين که به چه علت مواد مخدر در ايران رواج پيدا کرده يا اين که به چه دليل مصرف ترياک و کراک در ميان جوانان و نوجوانان فزوني يافته است به مردم سالا ري گفت: اعتياد به مصرف مواد مخدرنه تنها در کشور ما بلکه در همه کشورهاي دنيا مشکلا ت زيادي را براي مردم و حکومتها به وجود آورده است، و همچنين ممنوعيت کشت خشخاش در سال 1330 در ايران ممنوع شد. امروز قاچاق مواد مخدر از سوي باندهاي سازمان يافته تبهکار انجام مي شود. کشورما، به دليل قرار گرفتن در هلا ل طلا يي ترانزيت مواد مخدر در بين ساير کشورها بيشترين آسيب را از اين جهت مي بيند و از سو» مصرف مواد مخدر متحمل ضررهاي جبران ناپذيري شده است، البته علا وه بر آمار قابل توجهي که از منابع رسمي در خصوص آلودگي جوانان به مواد مخدر انتشار يافته است بايد هزينه ها و شهدايي که نيروي انتظامي در اين راه داده است نيز برخسارت هاي کشورمان اضافه نمود. همسايگي باکشور افغانستان که بزرگترين توليد کننده مواد مخدر مي باشد و علي الخصوص بعد از اشغال نظامي آن توسط نيروهاي بيگانه سطح کشت مواد در آن بيشتر شده است اين تبعات را دارد. به هر حال چيزي که مهم است بايد به دنبال راه چاره اي براي کنترل مصرف و جلوگيري از قاچاق بود تا ارتباط افراد با مواد مخدر قطع يا کم شود و از نظر علمي، اگر بخواهيم رابطه فرد را با مواد مخدر بررسي کنيم، پژوهشگران سه مرحله را براي آن ذکر کرده اند:
1- آشنايي 2- مصرف تفريحي 3- اعتياد
آشنايي با مواد مخدر مرحله اي است که در آن شخص، ماده مخدر را براي اولين مرتبه مي بيند و براي اولين بار مصرف مي کند و اين ماده خطرناک که بعدها قرار است وي را آزار دهد آشنا مي شود.
مرحله دوم مصرف تفريحي است: تعداد دفعات مصرف از چند بار عبور مي کند. در اين مدت شخص شروع به وابستگي به مواد مي کند و مواد مخدر را مسکن دردها و رنج هاي خود مي کند و هر چه جلوتر مي رود بازگشت به عقب سخت تر مي شود. به کرات در پرونده ها با چنين افرادي مواجه شده ايم. مي گفتند هيچ وقت احساس نمي کردم با استعمال تفريحي در بين دوستان به اعتياد گرفتار بشوم. ولي اينان زماني خود را پيدا مي کنند که گرفتار اين دام خانمانسوز شده اند.
وي تصريح کرد: آنها خود را در سراشيبي نابودي قرار داده اند. مرحله آخر، اعتياد است در اين مرحله مصرف مواد به صورت اجباري و حياتي براي شخص معتاد شده است که اگر مصرف مواد به تاخير افتد دچار مشکلا ت روحي و جسمي مي شود.
دلداري در پاسخ به اين سوال که چرا مصرف ترياک در ايران بيشتر از ساير موادمخدر است، گفت: مصرف ترياک در ايران سابقه طولا ني دارد. اگر نگاه اجمالي به اشعار شعراي فارسي کنيم از قرن 4 هجري به بعد به عنوان يک نوشدارو يا مسکن به آن نگاه مي کردند و همچنين برخي از اطباي سنتي براي تسکين برخي از دردها آن را تجويز مي کردند و از نقطه نظر فقهي و اجتهادي تا چند دهه قبل کمتر مجتهدي حکم به حرمت اين ماده داده بود، اگرچه الا ن به اجماع مراجع تقليد حکم به حرمت مصرف موادمخدر به خصوص ترياک داده اند. کشور ما، از قديم الايام که تحت استعمار کشورهايي همچون انگليس بوده و سعي آنها بر اين بوده است که مردم از آثار خطرناک موادمخدر دور نباشند و همچنين در گذر تاريخي به زمان طاغوت ملا حظه مي شود که حتي برخي از نزديکان دربار خود سودي از ورود مواد مخدر به ايران مي بردند.
دلداري تصريح کرد: به دنبال تحقيقات صورت گرفته در اين خصوص علل گرايش به اين نوع مواد عبارتند از: سالم نبودن محيط خانواده، آلودگي محيط و مراکز آموزشي در تمام سطوح، معاشرت با دوستان ناباب، عدم کنترل عرضه مواد مخدر(آلودگي محيط جغرافيايي و محل سکونت) فقر فرهنگي، اقتصادي، عاطفي، عدم اطلا ع رساني کافي از زيان هاي مواد مخدر توسط رسانه ها و نهادهاي ذي ربط، حس کنجکاوي، لذت جويي و بحران هويت.
نماينده دادستان در پاسخ به اين سوال که آيا معتادين به الکل هم بايد در رديف معتادان موادمخدر قرار گيرند يا خير گفت: اعتياد به الکل و الکليسم بحث کاملا جداگانه اي را مي طلبد و در گروه معتادين به موادمخدر نمي گنجد.
اين مقام قضايي اذعان داشت: آمار دقيق رسمي منتشر شده در خصوص مصرف الکل در ايران وجود ندارد اما با توجه به آمار موجود پرونده ها در دادسراها، مي توان به راحتي دريافت که آمار اعتياد به موادمخدر بسيار بيشتر از اعتياد به الکل است.
دلداري دلا يل مصرف زياد کراک در ايران را اينگونه برشمرد.
مصرف راحت و آسان، دسترسي آسان آن، قيمت پايين، عرضه در جوامع، شهرهاي بزرگ، در اماکن عمومي و پارک ها.
وي درباره رابطه اعتياد و ساير جرايم گفت: اعتياد و ساير جرائم علي الخصوص مالي، از قبيل سرقت کاملا رابطه هماهنگي دارند. هر چه آهنگ اعتياد بالا باشد، آمار جرائم مالي هم بالا ست. معتادان براي تهيه پول موادمخدر خود به راحتي مرتکب سرقت مي شوند مبادرت به تخريب اموال عمومي و فروش ضايعات و قطعات آنها مي نمايند يا ديده شده دست به سرقت هاي جزئي از داخل مجتمع مسکوني يا اماکن عمومي از مساجد مي نمايند. در مقياس شديدتر وقتي که معتاد به مواد مخدر سر وقت مصرف دسترسي به مواد نداشته باشد داراي اعصابي به هم ريخته با حالتي جنون آميز مرتکب جرائمي چون ضرب و جرح، کودک آزاري، همسرآزاري و حتي قتل مي شوند.
به اعتقاد ديداري پيشگيري از مقوله اعتياد بدوا از داخل خانواده ها شروع شود 1- معتاد نبودن والدين و افراد الگو در خانواده 2- اجتناب از خوددرماني با مصرف ترياک و غيره 3- برخورد صحيح اعضاي خانواده با يکديگر، تلقين يک هدف منطقي از کودکي در فرزندان 4- جلوگيري از معاشرت فرزندان با افراد و خانواده هاي آلوده 5- رعايت حسن معاشرت و برابري بين فرزندان و تقسيم عادلانه امکانات بين همه آنها 6- برجسته کردن توانايي هاي نوجوانان، تاکيد بر ارزش ها و باورهاي سنتي موثر بر خانواده 7- جلوگيري از وقوع طلاق 8- تقويت اعتقادات مذهبي 9- جلوگيري از ورود فرزندان به محيط و مراکز آموزشي آلوده 10- آموزش صحيح زيان هاي مواد مخدر در رسانه ها 11- جلوگيري از پخش و انتشار مقالات و فيلم هاي بدآموز 12- برخورد شديد با قاچاقچيان مواد مخدر و عرضه کنندگان 13- اصلاح و بازپروري افراد معتاد و درمان آنها.
وي در ادامه گفت: طبق قوانين ايران، اعتياد جرم است و معتاد مجرم است اگر چه از سوي تئوريسين ها (نظريه پردازها) حقوق جزا، بيمار هم به آنها صدق کند.
اگر بگوييم فرد بيمار که مصرف ترياک يا هر نوع مواد مخدري را دارد، مجرم است ولي به کليه معتادان طبق قانون اجازه داده مي شود با مراجعه به مراکز درماني، اقدام به درمان خود کنند و با توجه به استفتائاتي که از علما شده، به اجماع استعمال مواد مخدر حرام اعلام نموده اند و قاچاقچيان مواد مخدر که در قانون براي آنان مجازات اعدام پيش بيني شده است، محارب و مفسدفي الارض به معني اخص کلمه مي باشند که با کار خود جامعه را به فساد مي کشند و جوانان را آلوده مي نمايند.
طبق قانون مصوب مجمع تشخيص مصلحت نظام، قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب سال 76، علاوه بر اينکه در اين قانون براي قاچاق مواد مخدر و ساخت و فروش آنها حسب ميزان مواد مجازات هاي جداگانه تعيين شده - هروئين بيش از 30 گرم اعدام - براي مصرف کننده ها و معتادان نيز مجازات تعيين شده است. معتادان به مواد مخدر به 1 ميليون تا 5 ميليون ريال جزاي نقدي - تا 30 ضربه شلاق محکوم مي شوند و در صورت تکرار هر مرتبه تا 74 ضربه شلاق محکوم مي شوند و اگر کارمند دولت باشند به انفصال از خدمات دولتي محکوم مي شوند و همچنين افراد غيرمعتادي که مواد مخدر را تفريحي استعمال مي نمايند به 74 ضربه شلاق و جزاي نقدي محکوم مي شوند.
وي تاکيد کرد: مواد مخدر منشا تمام فسادها است. به هر طريق ممکن، حکومت و خانواده يا هر کسي که در اين اجتماع زندگي مي کند، استعمال و افزايش آمار معتادين به ضرر همه است. همه بايد با يک اقدام جدي به مبارزه با اين پديده بپردازند.
وي در پاسخ به اين سوال که چرا برخي نوجوانان و جوانان گرايش به مصرف مواد مخدر دارند گفت: جوان ها بيشتر در معرض خطر هستند با دوستان ناباب و طي رفت و آمد با اينها آشنا مي شوند و حس کنجکاوي آنها باعث ابتلا به اين بلاي خانمانسوز مي شود.
وي درباره اينکه گرايش خانم ها بيشتر است يا آقايان تصريح کرد: گرايش آقايان بيشتر است، به دليل اينکه تعامل بيشتري نسبت به خانم ها دارند، به اين دليل که برخورد بيشتري با اين مساله در جامعه دارند و هم دسترسي آسان برايآقايان به مواد مخدر بيشتر است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 445]