واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: كودكاني با يك دنيا تخيل نيازهاي عاطفي كودكان در هياهوي زندگي فراموش نشود- 2
براي قد و وزنش نگرانيم. براي اين كه وقتي دو تا از دندان هايش نيش زدند و سفيدي خود را نشان دادند، سوپ ماهيچه، هويج پلو و پوره بپزيم، لحظه شماري مي كنيم. براي اين كه اولين قدم هايش را كه برداشت، دوچرخه آنچناني بخريم، از چند ماه قبل پول كنار مي گذاريم، اما كمتر به فكر چگونگي رشد و پرورش فكر و ذهنيت كودكمان هستيم.
از اولين فصل ها بايد پيچك فكر فرزندمان در خاك خوبي رشد كند و به آسمان قد بكشد. تصورش را بكنيد با اولين كتابي كه برايش مي خريد و يا اولين ترانه كودكانه اي كه مي شنود، چه دنيايي در برابر اين كوچولوي كنجكاو مي گسترانيد؟!
كمي وقت بگذاريد و نتيجه شگفت انگيز تجربه كردن را به او بدهيد.
مادراني هستند كه فقط به زيبايي و تميزي لباس كودكشان فكر مي كنند. شايد شما هم كودك سه ساله اي را مي شناسيد كه از ترس كثيف شدن لباسش هرگز فرصت نقاشي كشيدن و بازي با رنگ را پيدا نكرده است!
خميربازي و گل بازي براي اين گروه از كودكان بازي هاي ناآشنايي هستند. تمام هفته را گوشه و كنج آپارتمان انتظار مي كشد، بلكه پدر آخر هفته شايد سرذوق باشد و به قدر دو ساعتي او را به پارك ببرد.
در چنين شرايطي چطور انتظار داريم پيچك فكر و تخيل فرزندمان سبز بماند و رشد خوبي داشته باشد؟! آيا اين كودك گرفتار در حصار بي توجهي ها نيست؟
به كودك اجازه حركت بدهيم
در مغازه فروش وسايل چوبي اتاق بچه چرخي مي زنم. تخت هايي به رنگ هاي مختلف كه با كتابخانه و آباژور به شكل حيوانات به اصطلاح «ست» شده است، نظرم را جلب مي كند. قيمت يك سرويس كامل چوب بچه دست كم يك ميليون تومان است!
با خود مي انديشم يك كودك 2 ساله چه مي داند كه دكوراسيون اتاقش بايد هماهنگ باشد يا نباشد، اما نياز به هماهنگي افكار خود با دنياي بيرون را به اشكال مختلف نشان مي دهد. بايد كسي باشد كه دلسوزانه در هواي فكر و احساسش قدم بزند و مفاهيم دنياي بيرون را آرام آرام به ذهن كودكانه او بفهماند.
مريم همداني دختر بچه اي 4 ساله دارد كه به دنبال تخت چوبي بزرگتري براي فرزند در حال رشد خود است، مي گويد: «من هيچ وقت فضاي اتاق فرزندم را با اين وسايل بعضاً دكوري دلگير نكرده ام. هر چيزي كه كاربرد دارد و كم حجم تر است مي خرم.
دخترم به نقاشي خيلي علاقه دارد، به خصوص نقاشي روي ديوار! اوايل به كوچكترين خط و اثر مدادي كه روي ديوار خانه مي ديدم، واكنش نشان مي دادم تا اين كه يك بار به همراه دخترم در يك نمايشگاه نقاشي كودكان شركت كردم و ديدم تمام ديوار را با كاغذ سفيد پوشانده اند. از آن روز من هم يك بخش از ديوار اتاق فرزندم را با كاغذ كادوي بزرگ سفيد مي پوشانم و به او با خيال آسوده اجازه نقاشي روي ديوار را مي دهم.»
اين مادر در ادامه مي گويد: «چرا وقتي مي توانيم، خود را با شرايط كودكمان هماهنگ نمي كنيم؟ هميشه مي خواهيم شرايط محدودكننده آپارتمان نشيني را به فرزند خود تحميل كنيم، در حالي كه با كمي فكر و تلاش مي توان فضا را تغيير كاربري داد و نهايت استفاده را برد.»
كودكاني با يك دنيا تخيل
در هياهوي نشاط برانگيز كودكان مهدغرق مي شوم. يك گروه از آنها به كمك صفحه مشبك پلاستيكي و نخ هاي كاموا به رنگ هاي مختلف مشغول ياد گرفتن دوخت هستند. هر وقت يكي از آنها نخ را از حاشيه به وسط صفحه مي برد و دوخت مي زند، مربي مهد يادآوري مي كند كه در منافذ حواشي نخ را عبور دهد و دقت داشته باشد كه دوخت ها صاف باشند.
زهرا مرشدي مربي پيش آمادگي با بيان اين كه حركات دوخت مهارت انگشتان كودك را تقويت مي كند، مي گويد: «قدرت تخيل بچه ها خيلي زياد است. وقتي كاغذ و مقواي رنگي به آنها مي دهيم و از آنها مي خواهيم كاغذها را به ميل و سليقه خودشان برش دهند، به مراتب نتيجه كار بهتر از زماني خواهد بود كه بر روي كاغذ و مقوا جاي برش گذاشته ايم. چون در حالت اول كاردستي خلق شده ماحصل تصور ذهني خودشان است.»
اين مربي با ورق زدن خاطرات شيرين كار در مهد برايمان مي گويد: «يك روز ورقه هاي كپي با نقاشي گلداني كه بر بالاي كمد قرار گرفته بود، بين بچه ها توزيع كردم تا سرگرم رنگ آميزي آن شوند. يك مرتبه يكي از بچه ها فرياد زد: «چطوري رنگش كنم، دستم نمي رسد! با تعجب منظورش را جويا شدم و ديدم اين كودك آن قدر در فضاي نقاشي غرق شده كه خودش را در آن تصور كرده است و چون گلدان بالاي كمد قرار داشت، مي گويد دستم نمي رسد تا رنگش كنم!»
وي با بيان اين خاطره نتيجه گيري مي كند كه خلاقيت و قدرت ذهني بچه ها فوق العاده است بايد براي آنها فرصت بروز و پرورش خلاقيت ها را فراهم آورد.
صديقه غلامي سرپرست مهد نيز در تكميل صحبت ها مي گويد: «پدر و مادرها صبح فرزندشان را مرتب و منظم به مهد تحويل مي دهند و انتظار دارند بعدازظهر هم با همان لباس تميز تحويل بگيرند. خدا نكند لباس بچه كمي گل آلود و يا رنگي باشد. من به اين والدين مي گويم: مهد را با خانه مادربزرگ، عمه و خاله اشتباه نگيريد. بچه شما كه به مهماني نيامده، لااقل بگذاريد در كلاس نقاشي، سفال و بازي هاي مهد خودش باشد، وگرنه در همان محيط آپارتمان مي ماند و زحمت اياب و ذهاب هم نداشتيد. براي فرزندتان مي توانيد با تهيه يك دست لباس مخصوص بازي مشكل را حل كنيد.»
بايد خطا كنند تا درستي بياموزند
در اولين روز مهد به ويژه در مورد والديني كه تنها يك فرزند دارند، مشكل كم تجربگي و بي اطلاعي به خوبي ديده مي شود.
غلامي توضيح مي دهد: «در مهد كودك هاي برخي كشورها شرايط به نحوي برنامه ريزي شده كه كودكان بيشترين آزادي عمل را داشته باشند. والدين انتظار ندارند كه صبح بچه ها را شسته رفته تحويل دهند و بعدازظهر هم به همان حالت تحويل بگيرند. گروه بچه ها به پارك يا جنگل برده مي شوند و در فضاي باز هر بازي كه دوست داشته باشند، در دل طبيعت انجام مي دهند. حتي ناهارشان را هم در همان فضا خورده و بعدازظهر برگردانده مي شوند.»
اين سرپرست مهد در ادامه مي گويد: «هوا كه سرد مي شود هر كدام از والدين از همان ابتداي صبح يك به يك تذكر مي دهند: يك وقت فرزندمان را به حياط نياوريد! بچه هايي كه لاي پرقو بزرگ مي شوند، بديهي است كه حتي تحمل قدم زدن در هواي آزاد را ندارند، چه برسد به اين كه سختي هاي بزرگتر را تحمل كنند. مربي هم مجبور است يا حرف والدين را اجرا كند و يا بچه را با كاپشن و كلاه و شال گردن به حياط ببرد و فقط به بازي نزديك ظهر بچه ها رضايت دهد.»
اين نوع رفتارهاي والدين كه نشان از كم تجربگي آنها دارد، جاي خالي آموزش به والدين را در زمينه شيوه هاي تربيتي متذكر مي شود. به همين دليل است كه در يك مهد كودك خوب چند روز اول از والدين مي خواهند در محيط مهد كنار فرزندشان باقي بمانند، تا هم با اصول آموزش در مهد آشنا شوند و هم فرزندشان به يكباره احساس نكند رها شده است و والدين او را فراموش كرده يا نمي خواهند.
آسيب شهرنشيني به روحيه كودكان
متأسفانه نوع زندگي شهري به خصوص زندگي آپارتمان نشيني كودكان را از بسياري فعاليت ها محروم كرده است. بايد به اندازه كافي ميدان بازي، پارك، استخر شنا و امكانات ديگر براي بازي كودكان و نوجوانان داشته باشد تا كودكان بتوانند با استفاده از آنها سالم و نيرومند و پرنشاط بزرگ شوند و از ضعف و بيماري و عدم تعادل دور بمانند.
حسين اميري يك فرهنگي توضيح مي دهد: «محيط زندگي روستايي و عشايري از اين نظر كه كودكان را از محيط باز و هواي آزاد محروم نمي سازد، ممتاز است، اما باتوجه به اين كه شهرنشيني جاذبه هاي بيشتري دارد مسئولين مملكتي موظفند كه امكانات لازم را براي كودكان فراهم سازند تا كودكان فرصت مناسبي براي انواع بازي هايي كه بر قدرت و نيروي آنها مي افزايد، داشته باشند. طفلي كه خوب بازي مي كند، قوي مي شود و طفلي كه قوي مي شود تن به زبوني و خواري نمي دهد.»
وي در ادامه مي گويد: «طفلي كه حق ندارد با كودكان هم سن و سال خود معاشرت و بازي كند و با آنها مسابقه دو و كشتي بدهد، چگونه مي تواند داراي روح و جسمي سالم باشد و چگونه مي تواند در جامعه خود عزيز و سربلند زندگي كند و از خواري و حقارت به دور بماند؟! براي اين كه انسان ها از منش عالي و موضعي قوي و استوار برخوردار باشند و روحيه خواري و زبوني در وجود آنها رشد نكند، بايد در دوره كودكي و در ضمن بازي به آنها درس قدرت و استقامت داد.»
اميري در زمينه لزوم انس گرفتن بچه هاي هم سن و سال توضيح مي دهد: «همبازي هايي كه قوي تر از كودكان شما هستند، ممكن است آنها را استثمار كنند و زمينه استضعاف را در آنها تقويت نمايند. اگرچه ممكن است همبازي قوي تر روحيه خدمت و تقويت و زير پر و بال گرفتن داشته باشد. همبازي اولي طفل را تو سري خور بار مي آورد و همبازي دوم به طفل درس خدمت و نوازش ضعيفان مي دهد، اما همبازي هاي هم سن و سال به علت توازن قدرت و تشابه استعداد و هم اندازگي قد و قامت مناسبتر است .»
وي در ادامه صحبت هاي خود مي گويد: «شجاعت انسان از دوره كودكي و در محيط خانواده و به وسيله بازي و همبازي ها تأمين مي شود. تلقينات خانوادگي، بازي هاي شجاعانه و همبازي هاي شجاع، زمينه ساز شجاعتند كه مي توانند از قدرت خود، حسن استفاده را ببرند.»
زبان ساده براي گفت وگو با بچه ها
آموزش مفاهيم اعتقادي و ديني نيز مي تواند از طريق بازي ها به نحو شايسته اي صورت پذيرد. براي بچه ها ابتدا بايد نوع ارتباط با خدا و پيامبران را توضيح داد، زماني كه محبت و دوستي ايجاد شد، مي توان از آنها خواست كاردستي مرتبط با نماز و يا نمادهاي سوره هاي قرآن مجيد را درست كنند.
مرشدي مربي مهد توضيح مي دهد: «ذهن بچه ها را به راحتي مي توان درگير كرد. وقتي سؤالي را مي پرسند، مي توانيم از طريق مسائل گوناگون پاسخ دهيم. از همين سنين آموزش آداب معاشرت آغاز مي شود. ما به بچه ها مي آموزيم كه قبل و بعد از غذا دست هايشان را بشويند. تا غذا خنك نشده، نخورند و ابتداي خوردن غذا بسم الله بگويند. در عمل هم روبرويشان انجام مي دهيم تا ملكه ذهنشان شود.»
وي در مورد بازگو كردن سختي هاي زندگي براي بچه ها مي گويد: «لازم نيست پيچيده بگوييم. فقط در مورد مسائل اقتصادي به آنها بفهمانيم كه اگر زياد بخواهند، ممكن است مادر پدر نتوانند بخرند و شرمنده آنها شوند و غصه بخورند. از طرف ديگر وضعيت ساير كودكان نيازمند را در حد لزوم يادآور شويم. به آنها با هم زندگي كردن را بياموزيم، نه تنها براي خود زندگي كردن.»
اين مربي مهد با خنده مي گويد: «به عنوان يك آدم بزرگ هر صبح كه كوله بار مشكلات روزمره را پشت در مهد جا مي گذارم و وارد دنياي بچه ها مي شوم، سبكبال ترم.»
دوشنبه 15 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]