واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: نواي دو تار بيان غربت انسان هاست
جمشيد ولي نژاد متولد 1349 گليان شيروان وارث 7 نسل دوتار نوازي است. سينه وي به خاطر تسلط بر زبان هاي كردي، تركي و آشنايي با فرهنگ هاي موجود در خراسان شمالي گنجينه گران بهايي است كه در ترانه خواني هاي او تجلي پيدا مي كند. وي در محضر استاداني چون حاج قربان و عليرضا سليماني، عثمان محمدپرست، محمد يگانه، ذوالفقار عسگريان، پرويز دردي و هوشنگ جاويد شاگردي كرده است. ولي نژاد در بسياري از جشنواره هاي استاني و كشوري خوش درخشيده و عناوين برتري را كسب كرده است كه در جشنواره مراكز صدا و سيماي استان ها، عنوان برتر برترين ها در نوازندگي دوتار به او تعلق گرفت. در اسفراين به گفت وگو با او نشستيم.
چرا بعضي از نوازندگان دوتار مانند سلطان رضابخشي گلياني، يگانه، حاج قربان سليماني، همزه گل افروز، پرويز دردي ماندگار شدند؟
يكي از دلايل اعتقاد به مباني دين اسلام و سيره ائمه اطهار بود باور اعتقادات و فرهنگ مردم، قدرت پنجه و روش خوب آن ها در نوازندگي كه متفاوت با ديگران بود آن ها را جاودانه كرد.
شما در محضر بسياري از نوازندگان صاحب نام استان شاگردي كرده ايد تعريف شما از دوتار چيست؟
نردباني به سوي نورانيت و سير و سلوك دروني اگر به دست اهلش بيفتد.
يك بخشي ممكن است روزي به سيم آخر بزند و دوتار را كنار بگذارد؟
خير هرچند مشكلات بسيار زيادي پيش روي هنرمندان قرار دارد اما دوتار، بخشي از وجود نوازندگان اين ساز است. نوازندگان دوتار در اين غربت خاكي از ناي جان هم نوا با دوتار داد از فراق مبداء اصلي خويش، خالق و محبوب سر مي دهند.
حرمت دوتار را نگه داشتن چه اصولي دارد؟
همچون دوست، فرزند و همه عزيز و يا پاره اي از وجود انسان كه هم نوازنده بايد حفظ ظاهر و هويت دوتار را داشته باشد و هم با اجراي خوب حرمتش را حفظ كند.
مشكل اصلي هنرمندان موسيقي سنتي و مقامي چيست؟
تعريف نشدن جايگاه موسيقي، هنرمند در جامعه و استفاده ابزاري از موسيقي مشكل اساسي است. تلاشي براي نگهداري و حفظ آثار هنرمندان انجام نمي شود براي هنرمندان زماني مراسم بزرگ داشت و تجليل گذاشته مي شود كه در قيد حيات نيستند كه اين درد بسياري از هنرمندان رشته هاي مختلف است.
شما هم براين باور هستيد كه موسيقي حرف اول را مي زند؟
از زواياي مختلف بايد به اين سوال جواب داد و حوزه هاي آن را مشخص كرد اول بايد نوع موسيقي مانند پاپ، مقامي و سنتي را مشخص كرد. در مرحله دوم ميزان توجهي كه رسانه ها به نوع خاصي از سبك هاي موسيقي دارند كه صدالبته به موسيقي پاپ توجه بيشتري مي شود كه متاسفانه در بين نسل جوان جايگاه كاذبي پيدا كرده و حرف اول را مي زند اما در حوزه توجه عامه، بايد گفت آن نوع از موسيقي ماندگار مي باشد كه از لحاظ حسي و دروني بتواند تاثيرگذار و دربردارنده چارچوبي از اصول و موازين فرهنگي و اخلاقي باشد.
شما حداقل در ليست برترين هاي 20 جشنواره كشوري جا داشتيد آيا فكر نمي كنيد جشنواره ها تكراري شده است براي گذر از اين بحران چه بايد كرد؟
تكراري بودن را مي پذيرم كه علت آن نداشتن شناخت دقيق از هنرمندان اصيل و هنر آن هاست كه ده ها استاد بايد براي مسابقه با شاگردش رقابت كند و تعدد فرهنگ هاي مختلف و اختلاط آن ها نيز جشنواره ها را با مشكل روبه رو كرده است سرمايه گذاري درستي در بخش هنر انجام نمي شود و مشكلات هنرمندان در هر جشنواره مطرح مي شود ولي براي رفع آن ها اقدامي نمي شود پژوهش، نوآوري، شناسايي و تحقيق در آثار هنري و هنرمندان انجام نمي شود جشنواره ها در نوازندگي خلاصه مي شود و دلزدگي و واپس نشيني هنرمندان اصيل و نخبه را موجب شده است در حالي كه ارزش دادن به پژوهش و ارائه نتايج آن مي تواند ارزش هنر موسيقي را بالا ببرد و هنرمند را با هنرش بيشتر آشنا كند.
چقدر كتاب مي خوانيد و تاثير مطالعه در هنر شما چيست؟
در حدي كه جواب گوي نيازهايم باشد كتاب در زمينه هاي مختلف مطالعه مي كنم شخصيت هر انساني زاييده افكار و عقايدي است كه دارد لذا يكي از چيزهايي كه بسيار بر ذهن و فكر انسان تاثير مي گذارد مطالعه است و از اين طريق سعي مي كنم در موسيقي، انتخاب آهنگ ها و آوازها تحولي ايجاد كنم.
بيشتر دوست داريد بخوانيد يا نوازندگي كنيد؟
هم خواندن و هم نواختن چون هر دو لازم و ملزوم يكديگرند.
شما شاگردان زيادي تربيت كرده ايد كه امروز تعدادي از آن ها استاد شده اند چه توصيه اي به آن ها داريد؟
هنر را فقط براي خودسازي و رهنمون كردن ديگران به سوي زيبايي ها ياد بگيرند و حرمت ساز و هنر خويش را پاس بدارند.
يکشنبه 14 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1548]