واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ركود اقتباس در سينما، حلقه مفقوده داستان نويسي و نمايشنامه نويسي است
يك نويسنده و مدرس دانشگاه گفت: يكي از اصلي ترين دلايل ركود اقتباس در سينماي ايران، حلقه مفقوده داستانويسي نوين و نمايشنامه نويسي است.
"زهرا حياتي"، در گفت وگو با خبرنگار ايرنا، افزود: غالب نقد و نظرهايي كه به موضوع اقتباس در سينماي ايران پرداخته اند، روند كند و نافرجام اقتباس را به آسيب هاي فرهنگي و هويتي، موانع اقتصادي و مديريتي و ضعف صنعت و تكنولوژي در سينما بازگشت داده اند.
وي اظهارداشت: شايد انجام پژوهش هاي ميان رشته اي و تبيين ظرفيت هاي نمايشي و تصويري آثار ادبي، يكي از راهكارهايي باشد كه زمينه اقتباس از ادبيات و بويژه ادبيات كلاسيك را هموار كند.
در فصل اول كتاب "مهرويي و مستوري" به قلم زهرا حياتي كه بتازگي از سوي انتشارات سوره منتشر شده است، درباره نمونه هاي اقتباس و ظهور و افول هاي گاه به گاه آن، صحبت شده است.
حياتي، افزود: مي توان گفت توجه خاص به اقتباس در سينماي ايران، اتفاقي است كه در سالهاي اخير رخ داده و كارشناسان و مديران فرهنگي را به تلاش براي ايجاد رابطه ميان ادبيات و سينما واداشته است.
اين نويسنده معاصر، در ارزيابي فيلمنامه هاي اقتباسي در سينماي ايران، اظهار داشت: اقتباس ادبي، فرآيندي است كه از بدو پيدايي سينما با اين پديده همراه بوده است و در سينماي جهان پرونده مطولي دارد. اما در سينماي ايران فقط مي توان نمونه هايي را ذكر كرد كه اگر موفق هم بوده اند، جريان ساز نشده اند و بويژه فاصله ميان ادبيات كلاسيك و فيلمنامه هاي اقتباسي بسيار زياد است.
وي هدف پژوهش را كوتاه كردن فاصله ميان ادبيات كلاسيك و فيلمنامه هاي اقتباسي عنوان كرد كه در فصل اول كتاب به تفصيل به اين مسأله پرداخته شده است.
حياتي، درام فيلمنامه را بر الگوهايي استوار دانست كه در سير تكاملي سينما و طي تكوين تاريخي نمايشنامه ها و فيلمنامه ها شكل گرفته و با توافقي نسبي به عنوان اصول درام پذيرفته شده اند.
وي خاطر نشان كرد: طبق اين اصول، شماي كلي اثر و ساختار دروني آن كه رابطه اي دو سويه دارند، پي ريزي مي شوند و داستاني را شكل مي دهند كه براي مخاطب سينما تأثير گذار و لذت بخش است.
اين مدرس دانشگاه، تصريح كرد: فيلمنامه نويساني كه به اقتباس از اثر ادبي مي پردازند، نخست اثر مورد نظر خود را بر اين الگو عرضه مي كنند و توجهشان را به قابليت هاي دراماتيك آن معطوف مي دارند. در اين پژوهش نيز "خسرو و شيرين" كه يك اثر كلاسيك ادبي است، بر الگوهاي پذيرفته شده درام عرضه شده است.
وي در معرفي كتاب "مهرويي و مستوري"، افزود: همان گونه كه از عنوان كتاب يعني "بازآفريني منظومه خسرو و شيرين در سينما" برمي آيد، موضوع كتاب، پژوهش ميان رشته اي است كه به ظرفيت هاي آثار ادبي براي بازآفريني در سينما پرداخته است. البته ظرفيت هاي سينمايي آثار ادبي، هم به قابليت هاي دراماتيك باز مي گردد و هم به ظرفيت هاي تصويري؛ و در اين كتاب بيشتر به جنبه هاي نمايشي و دراماتيك منظومه خسرو و شيرين توجه شده است.
اين كتاب هم اكنون با شمارگان 2500 جلد و به قيمت 3800 تومان به همت انتشارات سوره مهر در بازار كتاب عرضه شده است.
زهرا حياتي متولد سال 1354 در تهران است. او در كنار تدريس در دانشگاه علامه طباطبايي و دانشگاه آزاد اسلامي، به نويسندگي نيز مشغول است. وي دانشجوي سال آخر دكترا در رشته ادبيات فارسي دانشگاه تربيت مدرس مي باشد و رساله دكتراي وي با عنوان "ظرفيت هاي تصويري مثنوي و غزليات شمس در سينما" با حمايت "پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامي" در حال انجام است كه در اوايل سال 1388 منتشر خواهد شد.
او همچنين به گردآوري مجموعه مقالات و گفتارهايي درباره هويت ايراني با همكاري سيد "محسن حسيني مأخر" با عنوان "از هويت ايراني" تأليف كرده است و مقالاتي چون بررسي تطبيقي ساختار "شيخ صنعان با فيلمنامه"، ظرفيت هاي تصويري "شاه سياهپوشان"، گفت و گوهاي دراماتيك در منظومه "خسرو و شيرين" و ... داشته است.
يکشنبه 14 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 245]