محبوبترینها
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1854206651
كاهش12درصدي مصرف سوخت با معاينه فني خودرو
واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: كاهش12درصدي مصرف سوخت با معاينه فني خودرو
گروه حملونقل – ميترا يافتيان: از حدود 5/3ميليون خودرويي كه در تهران تردد ميكند، در سال گذشته فقط حدود 700هزار خودرو به مراكز معاينه فني خودرو در تهران مراجعه كردند.
شايد علت اينكه 80درصد از مالكان خودرو در تهران معاينه فني را جدي نميگيرند نداشتن آگاهي مالكين خودروها به اهميت معاينه فني در كنترل كيفي تجهيزات و قطعات مختلف موتور خودرو باشد. اغلب دارندگان خودرو تصور ميكنند معاينه فني امري فقط اجباري است كه براي گرفتن طرح ترافيك يا موقع نقل و انتقال خودرو بايستي به مراكز معاينه فني مراجعه نمايند در حالي كه نقش معاينه فني در كاهش مصرف سوخت، كاهش آلودگي هوا و بهبود ايمني تردد آنقدر قابل توجه است كه به سالانه يكبار مراجعه به مراكز معاينه فني ميارزد.
مديرعامل ستاد مركزي معاينه فني خودروهاي تهران به عنوان كارشناس خودرو تاكيد ميكند با تنظيم نسبت سوخت به هوا در خودروهاي كاربراتوري و نيز عيبيابي موتور خودروهاي انژكتوري ميزان مصرف سوخت حدود 12درصد كاهش مييابد. مهندس وحيد نوروزي توصيه ميكند: دارندگان خودروها ميتوانند قبل از هر گونه سفر برون شهري به مراكز معاينه فني مراجعه كنند تا با هزينهاي بسيار اندك نسبت به تعميرگاههاي سطح شهر، عيوب موجود در خودرو را شناسايي كرده و نسبت به رفع آنها اقدام كنند.
مديرعامل ستاد معاينه فني خودرو در گفتوگو با خبرنگار دنياي اقتصاد گفت: در راستاي اجراي اهداف طرح جامع كاهش آلودگي هواي تهران، نخستين مركز معاينه فني خودرو تير ماه سال 79 با 6 خط در محل پارك سوار بيهقي در تهران راهاندازي شد و امروز ستاد مركزي معاينه فني خودروهاي تهران با 42 خط شامل 30 خط خودروي سبك و 12 خط ويژه موتورسيكلت فعال است، اما به دليل پايين بودن ميزان مراجعات به اين مراكز شايد كمتر از 20درصد ظرفيت آن مورد استفاده قرار ميگيرد.
مهندس وحيد نوروزي اظهار كرد: براساس مطالعات و تحقيقاتي كه در سال 73 انجام شده منابع متحرك شامل انواع وسايل نقليه بين 70 تا 89درصد در آلودگي هواي تهران سهم دارند كه سهم موتورسيكلتها در ايجاد آلودگي هواي تهران ناشي از حمل و نقل حدود 23درصد است كه خود به تنهايي رقم نگرانكنندهاي است.
وي تصريح كرد: با اجرايي شدن برنامه جامع كاهش آلودگي هواي تهران، از سال 79 قرار بود طي يك برنامه 10 ساله ميزان آلودگي هواي پايتخت كاهش و تا حد قابل قبولي كنترل شود، اما كميته اجرايي برنامه جامع كاهش آلودگي هواي تهران كه رييس آن معاون سازمان محيط زيست كشور و دبير آن مدير كل حفاظت محيط زيست استان تهران است، حدود 8 ماه بود جلسهاي نداشت، ليكن پس از 8 ماه بالاخره هفته گذشته جلسهاي تشكيل داد.
وي با بيان اينكه حدود 2 سال از زمان اتمام اجراي طرح جامع كاهش آلودگي هوا در تهران باقي مانده است، اما روند پيشرفت پروژهها و تكاليف وزارتخانهها و ارگانهاي مسوول نگرانكننده است، يادآور شد: هماكنون با افزايش 30درصدي بار ترافيكي در نيمه دوم امسال به واقع آلودگي هوا به طور جدي تهران را تهديد ميكند و ما وظيفه خود ميدانيم هشدار جدي در اين زمينه بدهيم.
مشاور محيط زيست معاون حملونقل و ترافيك شهردار تهران ادامه داد: يكي از مباحثي كه در راستاي برنامه جامع كاهش آلودگي هواي تهران توسط شهرداري دنبال ميشود، معاينه فني خودروهاست. متاسفانه از 5/3ميليون خودرويي كه در تهران تردد ميكنند، در سال گذشته حدود 700هزار دستگاه خودرو در تهران به مراكز معاينه فني مراجعه كردهاند.
نوروزي گفت: درصد قابل توجهي از خودروها براي معاينه فني به مراكز مربوطه مراجعه نميكنند اين درحالي است كه بر اساس مصوبه مجلس شوراي اسلامي تماميخودروها بايد داراي برگه تاييد معاينه فني باشند و در آييننامه راهنمايي و رانندگي كشور به صراحت آمده است كه تردد خودروهاي فاقد برگه تاييد معاينه فني در سطح شهر ممنوع است.
وي افزود: با اين حال يكي از دلايل عدم مراجعه 80درصد خودروها در تهران براي انجام معاينه فني اين است كه متاسفانه برخي از شهروندان، معاينه فني را امري بيهوده، هزينه بر و مستلزم صرف زمان طولاني ميدانند در حالي كه به واقع اين گونه نيست.
اين مقام مسوول در رابطه با معاينات فني وسايل حملونقل عمومي نظير اتوبوسها و تاكسيها گفت: تمامي وسايل نقليه عمومي بايد هر 3 ماه يكبار براي انجام معاينات فني به مراكز مربوطه مراجعه كنند.
كيفيت نامناسب CNG و گازوئيل
وي در پاسخ به اين سوال كه چرا با وجود انجام اين معاينات اما بسياري از وسايل نقليه عمومي به ويژه اتوبوسها و مينيبوسها دودزا هستند، توضيح داد: بنا بر نظر سازمان حفاظت محيطزيست فقط 5/1درصد آلودگي ناشي از منابع متحرك در تهران مربوط به وسايل حملونقل عمومي است كه ارتباط مستقيم با كيفيت گازوئيل مصرفي و سن ناوگان اتوبوسراني دارد و در واقع عمر ناوگان اتوبوسراني و مينيبوسراني تهران بسيار بالا است و از نظر استاندارد جهاني هم قابل قبول نيست.وي افزود: هماكنون حدود 2500 دستگاه اتوبوس در تهران بالاي 15 سال عمر و حدود 90درصد ناوگان مينيبوسراني بالاي 20 سال عمر دارند كه واقعا نگرانكننده است. ضمن آنكه مينيبوسهاي شهر تهران از گازوئيل نسبتا كم آلاينده تحويلي به شركت واحد استفاده نميكنند و ميزان گوگرد گازوئيل مصرفي مينيبوسهاي فرسوده و فاقد كمترين توجيه اقتصادي و زيست محيطي براي شهر تهران حدود 8000-7000 قسمت در ميليون است كه جالب است بدانيم ميزان گوگرد گازوئيل مصرفي در بنگلادش و هند حدود 5000 قسمت در ميليون است و اين ميزان در استاندارد جهاني حدود 30-20 قسمت درميليون است! همين تناقض جدي باعث ايجاد دوده شديد در مينيبوسها و اتوبوسها ميشود و عملا به اتوبوسهاي نو و استانداردي كه اخيرا شهرداري در حمل و نقل عموميتندرو(BRT) استفاده ميكند لطمه وارد ميكند. نوروزي با بيان اينكه كيفيت سوخت CNG هم جاي بحث دارد، اظهار كرد: هماكنون در دنيا اتوبوسهاي با استاندارد يورو 2 از گازوئيل با گوگرد كمتر از50 PPM تردد ميكنند در حالي كه همين اتوبوسها در تهران مجبورند از سوخت گازوئيل با گوگرد 500 PPM استفاده كنند.
وي ادامه داد: با اين وجود افكار عمومي بايد بررسي كند براساس قانون وظيفه نوسازي و تامين وسايل حملونقل عمومي بر عهده كدام دستگاه است و آيا شهرداري در نوسازي ناوگان اتوبوس و مينيبوسراني كوتاهي ميكند يا در اين زمينه مساعدت لازم به شهرداري نميشود و شهرداري از اين اعتبارات محروم است؟
وي يادآور شد: از سوي ديگر اتوبوسهاي فعال در چرخه حملونقل عموميشهر تهران نيز ويژه تردد در برون شهر هستند از اين رو كيفيت اتوبوسهاي شهري را ندارند. به گفته مديرعامل ستاد مركزي معاينه فني خودروهاي تهران اگرچه برخي از اتوبوسهاي شركت واحد در تهران انژكتوري و مدل 2007 است، اما پايين بودن كيفيت گاز CNG در ايران موجب ميشود تجهيزات و سيستم انژكتوري اين خودروها به سرعت مختل شود.نوروزي يادآور شد: با بررسي منبع سوخت اين اتوبوسها مشاهده شده اين منابع مملو از گلولاي، لجن و آب است. وي خاطرنشان كرد: به دليل نامناسب بودن كيفيت سوخت ناوگان اتوبوسراني و مينيبوسراني و نيز بالابودن عمر اين ناوگان، نگهداري و سرويس اين وسايل نقليه نيز بسيار هزينه بر است. مدير عامل ستاد مركزي معاينه فني خودروهاي تهران در ادامه از وضعيت تردد مينيبوسهاي شركت واحد در تهران نيز ابراز تاسف كرد و گفت: رانندگان اين مينيبوسها به دليل طولاني بودن مسافت براي سوختگيري در جايگاههاي ويژه اتوبوسها، اغلب ترجيح ميدهند از گازوئيلي كه در سطح شهر و براي ساير خودروها ارائه ميشود، سوختگيري كنند اين درحالي است كه اين گازوئيل بين 7 تا 8هزار PPM گوگرد دارد و براي سلامت شهروندان حتما مشكل زا هستند.
راهاندازي مركز معاينه فني اتوبوس
اين مقام مسوول از راهاندازي 3 مركز معاينه فني اتوبوسهاي شركت واحد در توقفگاههاي اين اتوبوسها خبر داد و گفت: اين امر طبق دستور معاون حملونقل و ترافيك شهردار تهران قرار است تا پايان سال جاري محقق شود.
نوروزي در رابطه با اينكه گفته ميشود انجام معاينات فني خودرو در مراكز مربوطه، ميزان سوخت در خودروها را افزايش ميدهد، توضيح داد: اين طور نيست به طور معمول اغلب شهروندان با اين تصور كه كارايي ماشين آنها خوب بوده و خودروي آنها دودزا نيست. به مراكز معاينه فني مراجعه نميكنند؛ چرا كه تصور ميكنند معاينه فني خودرو امري لوكس و فانتزي است، در حالي كه در مراكز معاينه فني نسبت مصرف سوخت به هوا تنظيم ميشود و براساس استانداردها ميزان انتشار آلايندهها در هر خودرو به ميزان قابل قبول كاهش مييابد.
مشاور محيط زيست معاون حملونقل و ترافيك شهردار تهران توصيه كرد: مردم بايد آگاه باشند كه با تنظيم ميزان مصرف سوخت به هوا در خودروها، ميزان مصرف سوخت پايين ميآيد، اما به تبع آن شتاب يك ماشين كاربراتوري به دليل قديميبودن تكنولوژي آن كاهش پيدا ميكند.
وي يادآور شد: البته اين عدم رضايت شهروندان احساسي و غيركارشناسي است و متاسفانه ديده شده برخي مردم پس از اخذ برگه تاييد معاينه فني مجددا به تعميركاران سنتي سطح شهر كه داراي كمترين دانش فني و تخصصي هستند و صرفا به طور تجربي به اصطلاح اوستا شدهاند مراجعه ميكنند، اما اتفاقي كه ميافتد اين است كه موتور خودرو بدون تجهيزات و صرفا با دست تنظيم شده و مصرف سوخت موتور نسبت به زماني كه با دستگاه تنظيم ميشود، حداقل 10 برابر افزايش پيدا ميكند.
اين كارشناس خودرو در ادامه يادآور شد: البته دستكاري موتور براي پايين آوردن ميزان مصرف سوخت يا افزايش شتاب آن در خودروهاي كاربراتوري امكانپذير است، اما در خودروهاي انژكتوري اينگونه نيست.
نوروزي افزود: در تعميرگاههاي موجود در مراكز معاينه فني خودرو تمهيداتي انديشيده شده كه به خودروهاي كاربراتوري سرويس تنظيم موتور هم داده شود تا شهروندان از مراجعه به تعميرگاههاي سنتي منصرف شوند ليكن در خصوص خودروهاي انژكتوري كه از تكنولوژي خوبي برخوردارند؛ اگر ميزان مصرف سوخت و آلايندگي اين خودروها بالا باشد، به مراكز مجاز تعميرگاهي و معتبر خودروسازان راهنمايي ميشوند تا عيوب نرمافزاري و سختافزاري خودروي آنها از طريق دستگاههاي عيبياب شناسايي و رفع شود.
كوتاهي خودروسازان در تعويض مبدل كاتاليست
مديرعامل ستاد مركزي معاينه فني خودروهاي تهران اظهار كرد: در بحث خودروهاي انژكتوري توليد داخل نيز بايد گفت: خودروسازان داخلي كه از سال 82 همگام با استانداردهاي تدوين شده توسط سازمان محيط زيست، موظف بودند قطعهاي به نام مبدل كاتاليستي را در منبع اگزوز خودرو تعبيه كنند، از يك امر مهم غفلت كردهاند كه عمر اين قطعه پس از 3 سال يا پيمايش خودرو بين 80 تا 90هزار كيلومتر پايان مييابد و كارايي خود را از دست ميدهد.
نوروزي با بيان اينكه مبدل كاتاليستي وظيفه تبديل گازهاي آلاينده خروجي از اگزوز خودرو به بخار آب و مواد غيرمضر را دارد، يادآور شد: متاسفانه در طول 7 سال گذشته ديده نشده خودروسازي در اين رابطه طي يك فراخوان رسمي براي تعويض اين مبدلها اقدام كند، از سوي ديگر عرضه عمده اين قطعه در تعميرگاههاي مجاز و مراكز خدمات پس از فروش اين خودروها نيز صورت نميگيرد.
وي اظهار كرد: بنابراين با اتمام طول عمر اين مبدلهاي كاتاليستي، ميزان آلودگي CO در خودرو بين 5 تا 8 برابر افزايش پيدا كرده و به همين ميزان در آلودگي هواي شهر موثر است.
وي توضيح داد: در اين صورت يك خودروي انژكتوري با مبدل كاتاليستي ناكارا بين 5 تا 8 برابر يك خودروي انژكتوري داراي مبدل، توليد آلودگي ميكند. از اين رو اگر به طور مثال در هر سال 250هزار خودروي انژكتوري داراي مبدل كاتاليستي به چرخه حملونقل شهري افزوده شود، پس از 3 سال و با پايان يافتن عمر مبدلهاي كاتاليستي اين خودروها، در خوشبينانهترين حالت، يكميليون و 250هزار خودروي انژكتوري آلاينده در تهران تردد ميكنند، اين در حالي است كه صرفا 250هزار خودرو از اين نوع قابل مشاهده بوده و مابقي آنها نامرئي هستند. اخيرا هم شاهد بوديم كه مجري طرح جامع كاهش آلودگي هواي تهران در سازمان حفاظت محيط زيست هشدار بسيار نگرانكنندهاي دادند و رقم خودروهاي آلاينده در تهران را بيش از 40ميليون خودرو اعلام كردند كه فقط 5/3ميليون دستگاه قابل مشاهده هستند و معابر را اشغال ميكنند و مابقي عملا وجود خارجي ندارند، اما هوا را آلوده ميكنند. هر چند آمار سازمان محيط زيست 4 برابر آمار اعلامي ما بود، ولي از اصل موضوع و نگراني مديران چيزي را كم نميكند.
مشاور معاون حملونقل و ترافيك شهردار تهران صراحتا اعلام كرد: هماكنون در بهترين شرايط، هفتهاي 32هزار خودروي نامرئي به خودروهاي در حال تردد تهران اضافه ميشود؛ هر چند كه در اين وضعيت نه تنها پليس محترم راهور و سازمان حفاظت محيط زيست بر حسب وظيفه، نظارت نميكنند، بلكه خودروسازان نيز نسبت به فراهم آوردن شرايط تعويض اين قطعه، خود را ملزم نميدانند. نوروزي تاكيد كرد: ما به عنوان مسوول معاينه فني خودروها در تهران اگرچه در رابطه با مبدلهاي كاتاليستي وظيفه قانوني نداريم، اما به عنوان حافظ منافع شهروندان اين اخطار را ميدهيم كه وضعيت به سوي نقطهاي مبهم پيش ميرود.
وي در پاسخ به اين سوال كه برخورد مراكز معاينه فني با اينگونه خودروها چيست، گفت: در شرايط كنوني به دليل اينكه ميزان انتشار آلودگي در اين خودروها مطابق با استانداردهاي اعلامي توسط سازمان محيط زيست است، برخورد خاصي نميشود در حالي كه براساس استانداردهاي روز دنيا يك خودروي انژكتوري اجازه انتشار اين ميزان آلايندگي را كه در حال حاضر در ايران اتفاق ميافتد، ندارد.
به گفته اين كارشناس خودرو، در صورت استمرار روند كنوني و عدم نظارت بر داشتن برگه معاينه فني براي خودروهاي در حال تردد، تا 3 سال آينده و با اتمام زمان اجراي برنامه جامع كاهش آلودگي هواي تهران، نه تنها كيفيت هوا بهبود نمييابد، بلكه قطعا به دليل كثرت روزافزون خودروها و ميزان انتشار آلودگي از طريق آنها، مجددا به همان وضعيت آلودگي هواي پايتخت در سال 79 باز خواهيم گشت.
مديرعامل ستاد مركزي معاينه فني خودروهاي تهران در رابطه با هزينه معاينه فني خودروهاي سواري در تهران اظهار كرد: در گذشته براساس قانون علاوه بر دريافت هزينه بازديد و معاينه فني خودروها، هزينهاي بابت هر سال عمر خودرو نيز اخذ ميشد.
نوروزي ادامه داد: اما هماكنون براساس مصوبه شوراي اسلاميشهر تهران، فقط 8هزار و 500 تومان هزينه بابت مشخص شدن ميزان مصرف سوخت، آلايندگي ناشي از فعاليت موتور خودرو، ميزان بودن فرمان خودرو، معاينه سيستم ترمزگيري با تفكيك 4 چرخ، بررسي وضعيت كمك فنرها به تفكيك 4 محور و... با تجهيزات پيشرفته دريافت ميشود.
به گفته وي، اين درحالي است كه اگر همين بازديدها قرار باشد در تعميرگاههاي سطح شهر و به صورت دستي انجام شود، بيش از 50-30 هزار تومان هزينه داشته ضمن اينكه اين احتمال وجود دارد كه وضعيت ايمني خودرو و نواقص احتمالي آن به طور دقيق شناسايي نشود، چرا كه تجهيزات پيشرفته موجود در مراكز معاينه فني آنقدر دقيق و مطمئن هستند كه جاي هيچ گونه بحثي را باقي نميگذارد. وي گفت: مردم بايد به ما به عنوان مشاور و كارشناس و نيز به سرويسي كه به آنها ارائه ميشود اعتماد كنند و همانگونه كه براي خريد يك خودرو از يك شخص داراي تجربه كمك ميگيرند تا وضعيت خودرويي كه ميخواهند خريداري كنند را به صورت بصري بررسي كنند، شايد بهتر باشد با پرداخت هزينه ناچيز معاينه فني خودرو از كارشناسان و تجهيزات مادر مراكز مكانيزه معاينات فني كمك بگيرند.
مديرعامل ستاد مركزي معاينه فني خودروهاي تهران درباره شلوغي مراكز و معطل شدن شهروندان نيز توضيح داد: كليه متقاضيان ميتوانند با استفاده از سرويس ويژه ما و برقراري يك تماس به شماره 88100401 از خدمات تعيين وقت قبلي ما استفاده كنند تا مثلا براي يك ماه بعد از آن براي هر روز، هر ساعت و در هر يك از مراكزي كه تمايل دارند، به صورت تلفني وقت بگيرند در اين صورت تضمين ميكنم شهروندي كه وقت قبلي دارد كمتر از نيم ساعت براي انجام معاينه فني در مراكز مربوطه معطل خواهد شد.
نوروزي اظهار كرد: البته بنا داريم با تعاملي كه ميان ستاد مركزي معاينه فني خودروهاي تهران با توليدكنندگان برتر خودرو برقرار شده، مجوز صدور برگه تاييد معاينه فني خودرو را به تعميرگاههاي مركزي و تعدادي از واردكنندگان و توليدكنندگان برتر خودرو ارائه دهيم.
وي ادامه داد: هماكنون نيز تجهيزات اين تعميرگاهها در حال بررسي است و اميدواريم در اين رابطه با آنها تا پايان سال به توافق برسيم.
مديرعامل ستاد مركزي معاينه فني خودروهاي تهران :
مذاكره با خودروسازان برتر براي صدور برگه تاييد معاينه فني خودرو در تعميرگاههاي مركزي در حال انجام است
منبع سوخت برخي اتوبوسهاي درونشهري به دليل كيفيت پايين گاز CNG مملو از گل و لاي، لجن و آب است
يکشنبه 14 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[مشاهده در: www.donya-e-eqtesad.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 495]
-
گوناگون
پربازدیدترینها