واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: داوري ويدئويي، بحث اول فوتبال فرانسه شايد انقلاب كبير ديگري در راه باشد
محمدوالا يزداني
بحث دخالت تكنولوژي و پروژه هاي تابع آن مدت ها است در دنياي فوتبال مطرح مي شود و مخالفان و موافقان خودشان را دارد. فوتبال مدرن روز به روز (و شايد حتي ساعت به ساعت) رو به جلو حركت مي كند و با توجه به سرمايه گذاري هاي وحشتناك بخش خصوصي كه جايي بهتر از فوتبال براي سوددهي سرمايه شان پيدا نمي كنند، اشتباهات داوري ديگر براي آنها قابل بخشش نيست. شايد بهترين نمونه از اشتباهات داوري به سال 98 و سري A بازگردد؛ جايي كه سرنوشت قهرماني كاملاً عوض شد و يووه به جاي اينتر اسكودتو و جام با ارزشش را بالاي سر برد. شايد در گذشته كه علم تا اين حد پيشرفت نكرده بود، مي شد چشم پوشي كرد اما در شرايطي كه آدم هايي مثل آبراموويچ، گليزر، ژيلت و هيكس به غول هايي چون موراتي و برلوسكوني اضافه شده اند و رشد قارچ وار اين سرمايه گذاران غيرقابل توقف به نظر مي رسد، اشتباهات داوري ضررهايي ميليون دلاري و پوندي به اين اشخاص حقيقي مي زند. داستان فشار آوردن باشگاه ها تا جايي پيش رفت كه فيفا به شركت توليدكننده تكنولوژي «هاك آي» (چشم عقاب) دستور داد تا همان كاري را كه در تنيس و راگبي انجام داده بود روي توپ هاي فوتبال هم پياده كند. پروژه «هاك آي» از يك مايكروچيپ تعبيه شده در توپ آغاز مي شد كه با فرستنده هايي در سراسر زمين در تماس بود. هر توپي كه از خط رد مي شد، روي تلويزيون كوچكي خودش را نشان مي داد تا اگر داور و كمك داور هم صحنه را نديدند، بتوان گل را پذيرفت. «هاك آي» در فوتبال مراحل پاياني خود را طي مي كرد تا اينكه فيفا و شخص سپ بلاتر تصميم به لغو اجراي آن در زمين گرفتند طوري كه اين حركت آنها ضرري وحشتناك به شركت توليدكننده اين پروژه زد.
بلاتر اشتباهات داوري را جزيي از فوتبال دانسته بود و اينكه همه بايد با «ذات انساني» فوتبال و داوري كنار بيايند. اين مساله با اعتراض ميشل پلاتيني هم همراه شد. رئيس فرانسوي يوفا به جاي پروژه تكنولوژيك «هاك آي» پيشنهاد استفاده از پنج داور را داد تا حمايتش از فيفا و قوانين فوتبال را نشان دهد. نكته جالب اينجاست كه اكثر كشورهاي بزرگ فوتبال بعد از اين كشمكش ها، سياست سكوت را در پيش گرفتند. آلمان، اسپانيا، انگليس و ايتاليا به عنوان كشورهايي كه ليگ هاي معتبر فوتبال را برگزار مي كنند، سعي كردند با سياست سكوت نگاهي به آينده داشته باشند و دقيقاً كشوري كه كسي فكرش را نمي كرد، پيشنهاد «داوري تكنولوژيك» را داده است؛ فرانسه، زادگاه ميشل پلاتيني. داوري ويدئويي و مرور حركات داوري توسط داور چهارم با ويدئو بحثي است كه دوباره در فوتبال فرانسه داغ شده و اكثر مطبوعات اين كشور هم به پوشش اين اتفاق پرداخته اند. روزنامه «فيگارو» در مقدمه اش در اين رابطه آورده است؛ «حالا كه مسوولان بين المللي همچنان ويدئو را رد مي كنند، راه حل اصلاح كردن داوري چيست؟» در گزارشي كه توسط سيريل ادوش، رومن اشنايدر و دومينك پنيو تنظيم شده، آمده؛ «داستان پايان ناپذير طرفداران تكنولوژي و طرفداران فاكتور انساني مثل هيات هاي فوتبال، فيفا و يوفا باعث شده كه داوري ويدئويي ديگر دست از سر احساسات مردم برندارد. مثل همه فصول ديگر، نمونه هايي فراوان هستند كه از اشتباهات داوري ضربه مي خورند (مسابقات ليون - نسيل و لومان - مارسي در بازي هاي اين فصل لوشا مپيونا). اين نمونه ها مثل ماري پي ير از درون جعبه بيرون مي آيند و حالا همه در انتظار كمك هاي ديجيتال هستند.»
درست در بالاترين نقطه اين بحث، فردريك تي يرز قرار مي گيرد. رئيس ليگ حرفه يي فوتبال فرانسه (LFP) اولين كسي است كه به اين اتفاقات واكنش نشان داده و به آنهايي كه «تكنولوژي هراس» هستند، حمله كرده است؛ «در ليگ يك، فصل گذشته شش گل درست به شكل غيرمنصفانه مردود اعلام شده است. من تنها چيزي كه مي خواهم اين است كه همه عادلانه و با مرور تصاوير ويدئويي راجع به توپ هايي كه از خط رد مي شوند، قضاوت كنند. با نصب يك ميكرو دوربين (دوربين كوچك) روي تيرهاي عمودي دروازه به شما قول مي دهم آن سيستم پياده و جلوي اشتباهات گرفته مي شود.
روزي كه اشتباهاتي اينچنيني در يك مسابقه حساس و تعيين كننده در جام جهاني بيفتد، مسوولان بين المللي بايد جوابگو باشند. جنگ بين سنت و مدرنيته هميشه به ضرر قشر دوم شده است.» اما آيا اين حرف هاي تي يرز در تضاد با پلاتيني است؛ «اصلاً من مخالف پنج داور نيستم. مي گويم دوربين هاي روي خط مي توانند به آنها كمك كنند.» با اين حال در خود فرانسه هم بر سر اين داستان بحث است. در شرايطي كه روزنامه «ليبراسيون» به نقل از تي يرز مي نويسد؛ «همه موافقند؛ بازيكنان، مربيان، داوران و عقيده عمومي» كه مي توان با مرور حرف هاي مارك باتا رئيس كميته داوران فوتبال فرانسه به نقض حرف هاي تي يرز رسيد؛ «دعوا بر سر حضور تصاوير ويدئويي تبديل به لذتي ملي و بين المللي شده است. براي معرفي پروژه ويدئو در داوري اول بايد اشتباهات داوران را به آنها نشان دهيم. آوردن مديران سابق فوتبال در ميزگردهاي تلويزيوني و گوش دادن به حرف هاي آنها خوب است، اما اين باعث پيشرفت داوري نمي شود.» اما آتش پاسكال قريبيان داور سابق بين المللي به مراتب تندتر است. «موريس كوئن» رئيس باشگاه نيس اخيراً اعلام كرده مي خواهد شكايتي از داوري داشته باشد؛ «آيا اگر يكي از بازيكنانش يك پنالتي هم از دست دهد، اين كار را انجام مي دهد؟ بازيكن كه اين كار را از قصد انجام نمي دهد داور هم همين طور.» و اينجاست كه مارك باتا سعي مي كند راه را روي حل اين مشكل باز كند البته به سبك پلاتيني نه به سبك تي يرز؛ «ما با ويدئو مخالفيم، اما اضافه كردن دو داور ديگر تعداد فريب ها و اشتباهات داوري را كاهش مي دهد.»
با تمام اين اوصاف به نظر مي رسد همان جمله اول گزارش روزنامه «فيگارو» را بايد پذيرفت و با آن ساخت؛ «داستان پايان ناپذير طرفداران تكنولوژي و طرفداران فاكتور انساني.» اين كشمكش دوباره آغاز شده و اصلاً عجيب نيست كه دوباره شاهد سر و صداهاي ديگر كشورهاي اروپايي باشيم. با اين حال آمار روزنامه «فيگارو» درباره عقايد عمومي، مسوولان يوفا و فيفا را به فكر فرو خواهد برد. طبق نظرسنجي اينترنتي اين روزنامه از 3177 فرانسوي شركت كننده در اين راي گيري 73/89 درصد راي به داوري با ويدئو داده اند. اين جنبش فرانسوي ها مي تواند آغازي نو و شايد انقلابي نو در فوتبال باشد. آيا آنها بعد از انقلاب كبير فرانسه در سال 1897 و بعد از حدود 110 سال، انقلابي ديگر اين بار در عرصه فوتبال خواهند كرد؟
يکشنبه 14 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]