واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نخستين شماره مجله "مطالعات اوراسياي مركزي" منتشر شد
نخستين شماره دو فصلنامه "مطالعات اوراسياي مركزي"، با مقالات گوناگون، به عنوان مجله دانشگاهي كه به مسائل اين منطقه مهم و گسترده در مرزهاي شمالي كشور مي پردازد، منتشر شد.
به گزارش ايرنا، اين مجله به صاحب امتيازي دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران و مديرمسئولي" نسرين مصفا" منتشر مي شود.
بر اساس اين گزارش، نخستين شماره مجله مطالعات اوراسياي مركزي شامل مطالبي از جمله درياي خزر با مساحت 378 هزار كيلومترمربع به عنوان بزرگترين درياچه، داراي ارزشمندترين ذخاير آبزيان و تأمين كننده بيش از 80 درصد خاويار جهان، شرايط خطرناكي را از نظر اكولوژيكي و تنوع زيستي پشت سر ميگذارد، مي باشد
مقاله "محمد پوركاظمي" با عنوان "منابع زنده درياي خزر و كنوانسيون محيط زيست" اين موضوع را بررسي كرده است. نگارنده با مروري بر وضعيت منابع زنده درياي خزر، با تأكيد ويژه بر وضعيت ماهيان خاوياري، نقشي را روشن مي سازد كه كنوانسيون محيط زيست درياي خزر ميتواند در بهبود وضع منابع زنده و ذخاير آن ايفا كند.
اين گزارش مي افزايد: "مجتبي دميرچي لو" با عنوان "نگاه ايراني به سير تحولات رژيم حقوقي درياي خزر" به بررسي سير تحولات تاريخي درياي خزر، تاثيرگذاري و تاثيرپذيري ايران از آن، ديدگاههاي متفاوت طرح شده از سوي صاحب نظران كشورمان درباره حقوق و تكاليف ايران در درياي خزر، نحوه نگرش جامعه ايراني به اين موضوع و عوامل موثر برشكل گيري افكار عمومي ايران در مساله خزر مي پردازد.
"الهه كولايي" در مقاله "ژئوپليتيك انتقال نفت از قفقاز"، عنوان مي كند كه فروپاشي اتحاد شوروي شرايط جديدي را ايجاد كرد كه با مداخله هاي بازيگران منطقهاي بين المللي دچار پيچيدگي روز افزون شده است.
اين روند "بازي بزرگ" جديدي را در زمينه درياي خزر بوجود آورده كه ياد آور رقابت هاي استعماري روس و انگليس در قرن نوزدهم و آغاز قرن بيستم است.
بر اساس اين گزارش، نيازهاي روزافزون جهان صنعتي به منابع انرژي، سبب شده تا توجه جهاني به منابع درياي مازندران، بسرعت افزايش يابد.
كشورهاي آذربايجان، قزاقستان و تركمنستان در پي كسب درآمدهاي صادراتي از منابع انرژي، به تلاش گستردهاي پرداختهاند و ايران و روسيه نيز كه قبل از فروپاشي هم جايگاه ممتازي در تأمين انرژي جهان داشتهاند، در پي حفظ موقعيت خود تلاش هاي گوناگوني انجام داده اند.
"جهانگير كرمي" در مقاله "ايران و اوراسياي مركزي، آشفتگي نقش و عملكرد" با بيان نسبت ايران و اوراسياي مركزي و بحث درباره نقش و عملكرد آن، مشكلات و مسائل پيش روي جمهوري اسلامي ايران را بررسي كرده است.
اين مقاله با نگاهي نقادانه، به عوامل اصلي در حاشيه ماندن ايران در ارتباط با اين منطقه در مقايسه با ساير بازيگران مهم مي پردازد.
سخن اصلي نگارنده اين است كه ايران نقشي روشن براي خود در اين منطقه تعريف نكرده و نقش هاي آشفته قابل تصور نيز در تعارض با نقش آن در سايرمناطق و موضوع ها بوده و از اين رو، با موانع مهمي در داخل و خارج روبه رو شده و در حاشيه بازي اصلي مانده است.
"مريم معزي" در مقاله خود با عنوان" اسماعيليه در آسياي مركزي" مي نويسد: اسماعيليه، شاخه بزرگي از تشيع بشمار ميرود كه در آسياي مركزي حضوري ديرينه دارد. شمار پيروان آن اگر چه به نسبت اندك است، اما به علت انسجام دروني جماعت و ارتباط با امامي كه در اروپا بسر ميبرد و محور اصلي مذهب را تشكيل ميدهد، اهميت بسياري دارد. بويژه كه امام آنان،" پرنس كريم آقاخان" چهارم، داراي وجهه جهاني و ثروت افسانهاي است.
اين مقاله بر آن است تا به معرفي اسماعيليان آسياي مركزي از طريق معرفي زيستگاهها، معيشت، جمعيت، نژاد، زبان، سابقه تاريخي، ويژگيهاي اعتقادي و سرانجام موقعيت آنان در منطقه بپردازد.
"سيد رسول موسوي" در مقاله خود "تركمنستان پس از تركمن باشي"، مي نويسد: يكي از موضوعاتي كه پيش از فوت صفر مراد نيازاف، رئيس جمهوري تركمنستان،در محافل سياسي و بينالمللي طرح شد، اوضاع اين كشور پس از اعلام فوت تركمن باشي بود.
اغلب تحليلگران سياسي با توجه به شيوه حكومتداري تركمنباشي، گمان ميكردند كه با اعلام فوت رهبر مادامالعمر تركمنستان و نبود سازوكارهاي پيشبيني شده براي جانشيني مسالمتآميز، احتمالاً انتقال قدرت در اين كشور با موجي از نا آرامي رو به رو شود، اما چگونگي پيشرفت امور برخلاف تغييراتي كه حتي در اجراي قانون اساسي پيش آمد، شرايط را به گونهاي ديگر رقم زد. به نظر ميرسد روند انتقال قدرت در اين كشور روندي مسالمتآميز باشد.
"ابراهيم متقي" و "مريم همت خواه" نيز در مقاله خود به نام "جايگاه ايران در بازار انرژي آسياي مركزي" نقش و جايگاه ايران در بازار انرژي آسياي مركزي را بررسي كرده است.
در اين تحقيق، نويسنده ضمن بررسي موقعيت ايران در عرصه نفت و گاز، به شناسايي موانع و تهديدات موجود براي ايران در بازار انرژي حوزه آسياي مركزي از جمله حضور ايالات متحده آمريكا به عنوان بازيگر فرامنطقهاي و روسيه به عنوان بازيگر عمده منطقهاي پرداخته و با تمركز بر روابط ميان كشورهاي آسياي مركزي در اين دو سطح، به ارائه فرصت ها و راهكارهاي مناسب براي ايفاي يك نقش فعال از سوي ايران در بازار پر مشتري انرژي آسياي مركزي مي پردازد.
شنبه 13 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]