واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: مسافرتهاي آني قرباني كمبود ظرفيت ناوگان هوايي
هوايي- ليلا سعادتي:
حذف ليست انتظار از فروش بليتهاي شركت ايراناير، پرسشهاي بسياري را در ذهن مسافران ايجاد كرده است بهويژه آنكه در حال حاضر بهدليل كمبود ناوگان و صندلي كافي، شركتها قادر به پاسخگويي مناسب در اين زمينه نيستند.
بررسي همشهري نشان از آن دارد كه ورود مسافر به فرودگاه هيچ كمكي به او نميكند، زيرا ايراناير به عنوان بزرگترين شركت و دارنده هواپيماهاي متعدد، ليست انتظار خود را حذف كرده و متقاضيان سفر آني بايد دست به دامن شركتهايي شوند كه با چند هواپيماي برد متوسط در شرايط نابسامان كنوني به جابهجايي مسافر مشغولند.در حالي كه نمايندگان فروش بليت هواپيماي ايراناير اين اقدام را فرصتي براي ارتقاي كيفيت و خدمات پروازي تفسير ميكنند، كارشناسان توريسم و آژانسداران اعتقاد ديگري دارند.
ايراناير معتقد است با حذف ليست انتظار، پروازها به موقع انجام ميشود و از ازدحام مسافر در فرودگاه جلوگيري شده است.
فقط 5300 صندلي
براساس اطلاعات پايگاه اينترنتي هواپيمايي جمهوري اسلامي ايران، هما، اين شركت 8هزار و 214 صندلي پروازي دارد كه با كسر ظرفيت 7 فروند بوئينگ 747 كه عموما در پروازهاي داخلي شركت نميكنند، 5 هزار و 380 صندلي باقي ميماند كه باز هم سهم صندلي پروازهاي داخلي كمتر از اين تعداد خواهد شد. بنابراين، شركت هواپيمايي ايراناير با حدود 5 هزار صندلي در تقاضاي 10درصدي حمل و نقل مسافر داخلي شركت ميكند كه اين تعداد اصلا جوابگو نيست.
در واقع اگر آمارها به درستي ارائه شده باشد، 81 فرودگاه ايران، قادر است چيزي حدود 14ميليون مسافر را جابهجا كند. براين اساس هر صندلي شركت هما فقط قادر است حدود 2هزار و 641 نفر را در سال به مقصد برساند. حتي اگر شرايط بحراني تحريمها را در نظر بگيريم، باز نميتوان اين ظرفيت را براي شركتي كه دولت آن را پشتيباني ميكند، قابل قبول دانست.
پس از ايراناير، شركت هواپيمايي ماهان با 18 فروند هواپيما و حدود 3هزار و 940 صندلي بيشترين سهم صندلي را دارد. هواپيمايي آسمان نيز با 2 هزار و 836 صندلي و 28 فروندهواپيما كه بيشتر برد متوسط هستند، سهم قابل توجهي در جابهجايي مسافر دارد ولي باز هم بايد تعداد قابل توجهي از صندليها را براي پروازهاي خارجي كسر كنيم. در اين شرايط فروش بليت عملا براي مسافرتهاي آني به احتمالي ناممكن يا بهتراست گفته شود سخت ممكن تبديل شده است. اين احتمال براي مقاصدي نظير اهواز كه در سال اخير گرد و خاك و غبار در بسياري روزها پروازهايش را كنسل كرده به عدد كمتري ميرسد.
به نفع رقبا تمام ميشود
اسرافيل شفيعزاده مدرس دانشگاه و عضو جامعه تخصصي تورگردانان در تحليل اين وضعيت به همشهري گفت: چنين تصميماتي به نفع رقبا و به ضرر مسافران تمام ميشود و اگر حذف ليست انتظار در ساير فرودگاههاي كشورهاي ديگر و نظامهاي هواپيمايي جهان وجود داشت، ايراناير هم ميتوانست از آن بهرهبرداري كند.
وي چنين تصميمگيريهايي را ناشي از فقدان مديريت متخصص دانست و افزود: ليست انتظار براي شركتهاي هواپيمايي يك فرصت محسوب ميشود چرا كه اگر پرواز با صندلي خالي صورت گيرد، به ضرر آنها تمام ميشود و تازه در كشورهاي ديگر، بليت ليست انتظار حتي با نرخي ارزانتر از نرخ معمولي فروخته ميشود تا مبادا پرواز با صندلي خالي انجام گيرد و شركت متضرر شود. آن وقت حتي با وجود نرخ سوبسيدي بليت در ايران چهطور ميتوان پرواز با صندلي خالي را در راستاي كيفيت بخشي به پروازها تحليل كرد.اين فعال عرصه توريسم و آژانسدار همچنين تاكيد كرد: ايراناير يك شركت زيانده است و اين برميگردد به سوء مديريتها، وگرنه در اين سالها، مسئولان ما بهخوبي دريافتهاند كه چگونه ميتوانند از راههايي تحريم را دور زده و به نحوي مشكل را برطرف كنند.
شفيعزاده مشكلات ايراناير را ساختاريتر از آن دانست كه بتوان در يك بحث براي آن به جمعبندي رسيد و اظهار داشت: اينگونه سياستها جز خرابشدن بازار و از دستدادن مسافر، نتيجهاي ديگر در پي نخواهد داشت و ما بهطور مستمر به مديران اين شركت توصيه كردهايم تا مي توانند بليت ارزانتري را در مسيرهاي خارجي بفروشند و مسافر ايراني را دستكم از دست ندهند.در حال حاضر تركيشاير لاين دستكم 20 خط پروازي از ايران به ساير نقاط جهان تدارك ديده است كه به مراتب از قيمت پايينتري برخوردار است. هواپيمايي قطر نيز در تابستان اخير قيمت پرواز خود از اين كشور تا تهران را تا 17 هزار تومان تقليل داده بود.
فقط اتوبوس
اگر مسافرتي آني و يكباره برايتان روي داد وقت خود را به ليست انتظار و امثال آن نسپاريد و يكراست راهي ترمينالهاي اتوبوس شويد.
اين واقعيت تلخ اينك گريبانگير مسافرتهاي ماست كه به جز برنامه سفرهاي از پيشتعيينشده، در طول سال هم مانند مواقع پيك سفر امكان خريد بليت براي سفرهاي آني با هواپيما و قطار در حداقل احتمالات است.
البته اين نكته قابل قبول است كه تا آزادسازي در نرخ بليتهاي داخلي انجام نشود، انجام پروازهاي داخلي همراه با ضرر خواهد بود، اما موضوع فروش بليت سوبسيددار به بهانهاي براي كاهش خدمات شركتهاي هواپيمايي تبديل شده، زيرا مسافري كه نميخواهد با اتوبوس سفر كند و جان خود را به ريسك جادهها بسپارد و از سويي نتوانسته بليت قطار فراهم كند، چارهاي جز استفاده از همين امكان پروازي ندارد و اين انحصار سبب شده هر نوع كيفيت بخشي در پروازها و خدماتدهي به مسافران، قرباني انحصار هواپيماداران شود.
شنبه 13 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 134]