واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: تاثير ورزش در سلامت سالمندان
از آنجا كه شاخصههاي سلامت سالمندان با ديگر گروههاي سني متفاوت است، افراد سالمند براي ورزش كردن بايد با پزشك مشورت كنند. چون همراه با افزايش سن، بيماريهاي قلبي، آرتروز، بيماري قند (ديابت)، پوكي استخوان به ويژه در خانمها، از دست دادن و تحليل رفتن عضله، ضعف سيستم تنفسي و محدوديتهاي اسكلتي و آتروقي شدن عضلات در افراد رو به فزوني ميرود و موارد ياد شده ميتواند ظرفيت ورزشي شخص را محدود كند.
سالمندان اگر همه فاكتورهاي آمادگي جسماني را مشتمل بر قدرت عضلاتي، استقامت عضلاتي، انعطافپذيري، استقامت قلب و عروق، سرعت و چابكي در برنامه كار خود قرار دهند، براي آنان بسيار سودمند خواهد بود.
ضمنا براي مبارزه با پوكي استخوان به 3 مقوله بسيار مهم استفاده از ويتامينD ، مصرف روزانه شير و انجام فعاليتهاي ورزشي بايد توجه داشته باشند.
تقويت استقامت قلب و عروق و توان هوازي
براي افراد سالم و بالاي50 سال، ورزش اروبيك و تمرينهاي هوازي با شدت كم تا متوسط به اندازه 3 تا 5 بار در هفته و براي حداقل 20 دقيقه ضروري است، چون فعاليتهاي مستمر و طولاني با شدت كم تا متوسط، تغييرات فيزيكي مثبتي را در بدن افراد مسن اعم از زن و مرد ايجاد ميكند و خطر صدمات براي اين افراد كاهش مييابد. در افراد مسن به دليل انعطافپذيري پايين و پوكي استخوان، صدمات ناشي از فعاليت بدني ممكن است بيشتر به چشم بخورد. در مجموع براي اين افراد پيادهروي، شنا، دوچرخهسواري (دوچرخه ثابت)، حركات اروبيك ملايم و اروبيك روي صندلي به همراه زمان كافي و مناسب براي گرمكردن بدن و بازگشت به حالت اوليه بعد از تمرين آرامش، پيشنهاد ميشود.
قدرت و استقامت عضلاني
بالا رفتن سن با كاهش حجم و تحليل عضله همراه است. تحليل رفتن عضله و كاهش حجم آن در اثر فقر حركتي، باعث كاهش مقدار و قطر فيبرهاي موجود ميشود. بنا به تحقيقات انجام گرفته اين تحليل عضلاني ميتواند تا 30 درصد، از 30 سالگي تا 80 سالگي حادث شود. تحقيقات آكادميك نشان داده ميزان استقامت قلب و عروق عضلات افرادي كه از نوجواني تمرين و فعاليت ورزشي مناسب را در كنار رژيم غذايي مناسب آغاز كردهاند، تا مرز 80سالگي در بدنشان باقي ميماند.
تعادل و انعطافپذيري
تعادل كه عامل مهمي در پيشگيري از زمين خوردن و افتادن است، معمولا با افزايش سن كم ميشود. از هر 3 نفر 80 سال يا بالاتر، يك نفر دچار صدمات ناشي از افتادن ميشود.
ثابت شده است كه ورزش و فعاليت منظم، بطور قابل توجهي به حفظ تعادل در سنين بالا مخصوصا در زنان كمك ميكند. بنابراين بسيار حايز اهميت است كه اين افراد برحركات و تمرينهاي بهبود دهنده تعادل تمركز و توجه كنند.
انعطافپذيري موضوع مهم ديگري است كه بايد مورد توجه خاص قرار گيرد. در سنين بالا به علت سخت شدن بافت پيوندي و كم شدن تحرك و فقر حركتي، انعطافپذيري كاهش مييابد. اما ورزش ميتواند تا حدي از اين امر پيشگيري كند.
سايت آفتاب
شنبه 13 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]