واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: نخستین ویدئویی که در یوتیوب آپلود شد، ۱۹ ثانیه طول داشت. در روز ۲۳ آوریل سال ۲۰۰۵، «جاوید کریم»، یکی از ۳ مؤسس سایت اشتراک ویدئوی یوتیوب، در باغ وحش سن دیهگو در جلوی چند رأس فیل ظاهر شد و با کمرویی این ویدئوی کوتاه را ضبط و سپس در سایت تازه آپلود کرد
در آن زمان جاوید کریم، استیو چن و چاد هرلی، سه تفنگدار سایت یوتیوب، نمیدانستند که چه سایت موفقی را پایهگذاری کردهاند، همان گونه که اصلا تصور نمیکردند، بتوانند این سایت را ۱۸ ماه بعد به بهای ۱/۷۶ میلیارد دلار به گوگل بفروشند.
پیش از یوتیوب، گذاشتن یک ویدئو در یک سایت و وبلاگ، کاری چالشبرانگیز بود، چرا که صاحب سایت، باید با دشواری ویدئو را ویرایش میکرد، فرمتش را تغییر میداد، فشردهاش میکرد و بعد با دشواری در سایت قرار میداد. تازه بعد از همه این کارها معلوم نبود که همه بینندگان بتوانند، ویدئو را ببینند یا نه، اما سه مؤسس سایت یوتیوب این کار را بسیار ساده و مهمتر از آن رایگان کردند.
به زودی یوتیوب پر شد از فیلمهای خانگی، تکه های جالب شوهای تلویزیونی، ویدئوکلیپ و حتی فایلهای ویدئویی مشمول کپیرایت.
اما آیا تا به حال به این مسئله فکر کرده بودید که آیا یوتیوب برای گردانندگانش، واقعا سودده است یا نه. ۳۴۵ میلیون نفر ماهانه از یوتیوب بازدید میکنند و آمار مشاهده ویدئو از یوتیوب بسیار بالاتر از این رقم است. هر دقیقه، ۲۰ ساعت ویدئو در یوتیوب آپلود میشود. تخمین زده میشود که گوگل سالانه متحمل زیانی بین ۱۷۴ تا ۳۴۵ میلیون دلار، بابت تأمین مخارج معمول و پهنای باند یوتیوب میشود. گوگل سالانه از محل آگهیهای یوتیوب، ۲۴۰ میلیون دلار درامد دارد، اما این درآمد نمیتواند جوابگوی مخارج سایت مثل تأمین هزینه دیتاسنترها، سختافزارها، نرمافزارها و پنهای باند سایت باشد
البته گوگل، پادشاه موتورهای جستجوی اینترنتی است و درآمد سه ماهه اول سال میلادی جاری این شرکت، ۱/۴۳ میلیارد دلار بوده است. با این درآمد شاید گوگلیها حتی با تحمل ضرر سایت یوتیوب، ترجیح میدهند که سومین سایت محبوب جهان را برای خود حفظ کنند.
اما برخی از کارشناسان نظری متفاوت دارند. آنها معتقدند که گوگل با صاحب شدن یوتیوب، سودهای پنهانی میبرد که زیان ناشی از مخارج این سایت را تأمین میکند. با یوتیوب، گوگل مبدل به منبعی برای جمعآوری اطلاعات میشود. به علاوه هر چه میزان تماشای ویدئوی آنلاین بالاتر برود و بر میزان ساعاتی که بازدیدکنندگان در یوتیوب به سر میبرند، افزوده شود و همزمان تمایل آگهی دهندگان برای سفارش آگهی به صورت کلی و نه فقط در یوتیوب بالاتر میرود.
اما در این میان بعضی هم بر این باورند که مدل آگهی آنلاین با یک چالش جدی مواجه شده است، کاربران اینترنت چندان میانهای با آگهیهای آنلاین ندارند، آنها توصیه دیگر کاربران اینترنت را به آگهی شیک اینترنتی ترجیح میدهند، محبوبیت افزونههایی که مانع نمایش آگهیها در مرورگرهای اینترنتی میشوند، شاهدی بر این مدعاست. آنها با بدیبنی، پیشیبنی میکنند که به زودی به دورانی خواهیم رسید که دیگر به سبک و سیاق این سالها سایتهای جالب رایگانی را نبینیم که با آگهی درآمد خود را تأمین میکنند، آنها یک زمستان هستهای را در «سیلیکون ولی» بشارت میدهند!
بسیاری از کاربران اینترنت عادت کردهاند که اطلاعات دیجیتال را به صورت رایگان به چنگ آورند. اما باید توجه داشت خیلیها معتقدند که همچون سال ۲۰۰۱ که حباب دات کام ترکید، به زودی شاهد ترکیدن حباب زیبا اما ناپایدار سایتهای وب دویی هم خواهیم بود. در ماهها و سالهای پیش رو و در دوران رکود اقتصادی شاید دیگر نتوانیم مثل چند سال قبل شاهد آفرینش سایت وب دویی جذاب باشیم و پس از این دیگر تنها شرکتهای بزرگی مثل گوگل و مایکروسافت باشند که توانایی ایجاد و حمایت از چنین سایتهای پرخرج و کمسودی را داشته باشند و دیگر سایتها، درگیر یک تناع بقا خواهند شد، مگر اینکه تحولی در سیستم تجارت آنلاین رخ دهد.
شاید دیدن نخستین ویدئویی که در یوتیوب آپلود شد، برایتان جالب باشد. تا جایی که میدانم به احتمال قوی نخستین بار این «حسین درخشان» بود که به عنوان یک ایرانی، ویدئویی در یوتیوب آپلود کرد. این ویدئو ۴ سال پیش آپلود شده است و مربوط میشود به انتخابات ریاست جمهوری
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 118]