واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: يوسف پيامبر پس از چند هفته
در حالي كه چند هفته از پخش مجموعه تلويزيوني يوسف پيامبر از شبكه اول سيما مي گذرد، به علت حساسيت در نوع داستان كه روايتي قرآني است، اين سريال دچار خرده گيري ها و نقدهاي بسياري شده است، تا جايي كه منتقدان سينمايي مجموعه يوسف پيامبر را از لحاظ متن و ساختار ضعيف دانسته اند اگر چه كه اين سريال مخاطبان و بينندگان زيادي را جذب كرده است، طبق بررسي هاي مركز تحقيقات و سنجش برنامه اي صدا و سيما يوسف پيامبر با 57 درصد مخاطب و 94 درصد رضايت مندي پر بيننده ترين سريال در حال حاضر تلويزيون مي باشد.
داستان قرآني حضرت يوسف را اكثرا خوانده و يا شنيده اند و اين قصه از جذاب ترين قصص قرآن است، اما نگاهي معمولي به اين ماجراي پندآموز كم لطفي و سطحي نگري عوامل سريال را مي رساند.
1-آيا روند داستان حضرت يوسف همين گونه بوده است؟
2-روند تاريخي دوره و زمان حضرت يوسف چگونه بوده است؟
*رشد ناگهاني حضرت يوسف و تغيير نيافتن ساير شخصيت هاي داستان موضوعي نيست كه از ديد كارگردان و ديگر عوامل مخفي بماند، و اين مشكل به آشكارا در قسمت اخير اين سريال نمود داشت.(هر چند كه اين مشكل از معضلاتي است كه در فيلم هاي زيادي شاهد آن هستيم)
*آيا سينماي ما با اين همه چهره و زيبارو، كه اين روزها عامل اصلي فروش فيلم ها مي باشند، كسي را نداشت تا بتواند بدون استفاده از گريم هاي سنگين و محسوس نقش را بازي كند؟
گريم شخصيت يوسف بيش از حد و اغراق آميز است و به طوري آشكار سعي در تحميل زيبايي غير واقعي او دارد.
به كلي گريم همه شخصيت ها مصنوعي و غير واقعي مي باشد و در جاهايي شاهد بازيگراني نامناسب براي ايفاي نقش ها هستيم مثلا زن فرمانرواي بزرگ (آمن هوتپ) كه نقشش را پروانه معصومي با آن گريم سنگين بازي مي كند وحتي خود فرمانرواي بزرگ و ...
متاسفانه كارگردان نتوانسته به خوبي و در جاي مناسب از اين بازيگران برجسته استفاده كند.
...اما بر خلاف نظر اكثر منتقدان، سريال داراي نكات برجسته و قابل تاملي نيز مي باشد كه ذكر كردنش خالي از لطف نيست:
*طراحي هاي فوق العاده و به تصوير كشيدن قصرهاي عظيم مصر با مجسمه هاي ساختگي اما جالب و جذاب
*به تصوير كشيدن واقعي و با پيشينه آيين بت پرستي و چگونگي پرستش آمون و كارهاي جانبي كاهنان معبد.
*طراحي لباس و آرايش هاي شبيه به مجسمه هايي از شخصيت هاي مصري
*يكي از نكات قابل تامل و تحسين اين سريال تحريف نكردن و پرداختن به عظمت و شكوه مصر مي باشد كه جدا از قضيه بت پرستي هاي ناشيانه كه سطحي نگر بودن و بي خردي آن ها را در اين زمينه ثابت مي كند به تمدن مصر و قدمت آن به طور گسترده اشاره كرده است.
تا جايي كه در سريال نشان داده مي شود، فرمانرواها و پادشاهان مصر پرستش آمون را مضحك و بيهوده مي بينند و در برابر كاهنان آن مي ايستند.
(اين مقوله اي است كه فرج اله سلحشور به طور تفكيك شده و قابل دركي به آن پرداخته است)
اما اگر از ظواهر و شكل بيروني سريال كه به خوبي نيز به تصوير كشيده شده است، بگذريم يوسف پيامبر از لحاظ متن و فيلم نامه دچار نقصان و كاستي هايي شاخص و غير قابل گذشت است كه قصه اي قرآني با معناهايي پنهاني و عميق را به طور سطحي و داستاني به تصوير كشيده است.
سه شنبه 9 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 285]