واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: روز مولوي / " ما ز بالاييم و بالا ميرويم "
داخلي. فرهنگي. ادبيات. مولانا.
" از همه اسرار، الفي بيش برون نيفتاد و مابقي هر چه گفتند درباره آن الف گفتند " و اين گونه است كه مولانا در شعرش عرفان را و حمكت اسلامي را بيان ميكند و شعرش غايتي براي بيان كلام عرفاني ميشود.
محمد جلالالدين محمد بلخي رومي يا همان مولاناي مشهور شاعري مردمي است، چنان كه خود ميگويد، شعرش بهانهاي براي بيان مقصود است:"اي شه سلطان غزل، رستم از اين بيت و غزل / مفتعلن مفتعلن مفعتلن كشت مرا".
مولانا جلالالدين محمد بلخي شاعر زادهي ايراني با هر بياني براي رسيدن به كلام حق حرف ميزند و از اشياء پيرامون خود بهترين استفاده ادبي را ميكند چنانچه اين استفاده به واسطه بيان ابزاري از اشياء هرگز دچار "شئي شدگي " يا " شئي زدگي " نميشود.
" ورقي فرض كن يك رويي در تو و يك رويي در يار يا هر كه هست، آن رويي كه در تو بود خواندي و آن رويي كه در يار است نيز ببايد خواندن " و او ميخواند كه " شعر من چون نان مصر است " و آنها كه اهل سياحتاند نيك طعم تازه نان مصر را ميدانند.
مولوي از بيان كوچه و بازار نيز غلفت نميكند و آنچه در شهر ميشود ، در شعر مولانا نيز شهرت مييابد و به تمثيل با زبان روايت گري گفتار مردم را به نظم در ميآورد و با نتيجهاي اخلاقي آن را به عنوان پند و اندرز براي مخاطب خويش بيان ميكند.
مولوي درباره بيان حكمت اسلامي نيز شعر را به عاريت ميگيرد و نظم را رام سخن خويش ميكند كه "اي بردار تو همه انديشهاي / مابقي خود استخوان ريشهاي " و بعد در مقابل مستعدله و فلسفه مشاء به بحث ميپردازد كه " پاي استدلاليون چوبين بود/ پاي چوبين سخت بيتمكين بود".
شاعر ايراني به زبان مردم خود و زمانه خويش سخن ميراند و آن را براي نسلهاي آينده به عنوان يك اثر گران بها به ارمغان ميگذارد كه " چنانچه آن خطاط سه گونه خط نبشتي، يك خط خود خواندي و لا غير، يك خط خود خواندي و غير، يك خط نه خود خواندي و نه غير و آن منم كه سخن ميگويم".
آنچه امروز پيروان مكتب فلسفي اصالت وجود در جهان بر آن تاكيد ميكنند، همان برگفته از طرح ناب عرفاني مولاناست كه " از كجا آمدهام، آمدنم بهر چه بود به كجا ميروم آخر، ننمايي وطنم" و مولانا اين گونه حكمت و عرفان اسلامي را وارد نظم شعر ميكند يا دست شعر خويش را ميگيرد و به عرفان و حكمت متعالي اسلامي معرفي ميكند.
مولوي، جسم انسان را شب قدر ميداند و روح را ماه بدر و انسان روحاني را ابر انسان و انسان كمال يافته ميپندارد كه " كشتي نوحايم در طوفان روح " و بر اين اساس برتجلي روح و جسم تاكيد دارد.
جلالالدين بلخي شاعر پرآوازه ايران حتي در شعر نيز نوآوري و خلاقيت ميكند و چه بسيار از اصوات و آواها را براي نخستن بار در شعر خويش در ميآورد آنچنان كه كسي قدرت آن را نداشت، آنجا كه از آواي" قق قو قق قيقي" در شعر خويش به عنوان راهبردي براي درك صوت در نظام شناسي زبان بهره ميگيرد.
اين گونه است كه شعر مولانا در همه جان طنين انداز ميشود و به عنوان يكي از پروفرشترين كتابهايقرن در جهان شناخته ميشود و در بين همهانديشمندان و انديشهورزان جهان مولانا نامي آشناست.
عضو دپارتمان آموزش و پرورش دانشگاه " سكرد هارت " ايالات كنتيكت آمريكا معتقد است:اكنون كتابهاي مولانا جلالالدين مولوي در بين مردم جهان طرفداران فراواني دارد.
دكتر " سيماصديق " در گفتوگو باايرنا در شهركرد افزود:اين شاعر ايراني، به دليل اشعار زيباي خود همواره مورد توجه دانشجويان كشورهاي مختلف از جمله آمريكاست.
وي افزود:اشعار مولانا همواره بهزبان انگليسيبه همراه موسيقيشرقي خوانده ميشود و مورد توجه علاقهمندان به اين شاعر پرآوازه ايران قرار ميگيرد.
صديق اظهار داشت:در برنامهاي كه به ياد مولانا با عنوان " شبي با مولانا رومي شاعر صلح " در دانشگاه سكرد هارت آمريكا برگزار شد، جمع زيادي از استادان ودانشجويان شركت كردند و از اين برنامه دانشگاه، به گرمي استقبال شد.
وي يادآور شد:اين برنامه به مناسبت بزرگداشت هشتصدمين سال مولانا جلال الدين مولوي شاعر بزرگ برگزار شد.
به گفته وي، كتابها و اشعار مولانا جلالالدين مولوي بلخي كه به مولاناي رومي در غرب شهرت دارد، يكي از پرفروشترين كتابها در سطح جهاني است.
هشتم مهر ماه سالروز ولادت محمد جلالالدين بلخي شاعر پرآوازه ايراني است كه در بسياري از كشورها ياد او را گرامي ميدارند.ك/۴
دوشنبه 8 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 269]