واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: «مثنوي معنوي» تفسير قرآن؛ آري يا خير/2 عبدالعلي دستغيب:«مثنوي معنوي» تفسير عرفاني قرآن كريم است
گروه ادب: تمامي شاعران ارزشمند تاريخ ادب فارسي مانند سعدي، حافظ و بهويژه مولانا، به مفاهيم قرآني توجه داشته و از اين كتاب آسماني در خلق آثار خود بهره بردهاند و ميتوان گفت مثنوي معنوي تفسير عرفاني قرآن كريم است.
«عبدالعلي دستغيب» نويسنده و منتقد ادبي در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) با بيان اين مطلب گفت: مولانا با استفاده از مفاهيم دروني و عميق آيات قرآن، راه سلوك انساني را از مراتب اوليه تا رسيدن به فضاي صفات بشري و بقا به صفات الهي، بهخوبي ترسيم كرده است.
دستغيب با اشاره به ابيات «نينامه» تأكيد كرد: مولانا در اشعار خود به زيبايي تمام هبوط و عروج انسان را به تصوير كشيده است؛ يعني معتقد است انسان از اصل آغازين و الهي خود جدا شده است و بايد كوشش كند تا به هويت راستين خود بازگردد؛ چراكه تنها در آنصورت جان او معناي حقيقي آرامش را درك خواهد كرد.
او با اشاره به ارزشمند بودن مفاهيم مثنوي معنوي در زمان معاصر اظهار كرد: انديشههاي بزرگان ما از جمله مولانا هيچگاه كهنه نخواهد شد و انسانها در هر عصر و در هر وضعيتي كه باشند جذب اين مفاهيم خواهند شد.
اين نويسنده، تفسيرهاي آثار اين عارف گرانقدر ايراني را بسيار كهنه و قديمي دانست و گفت: اگرچه «نيكلسن» و بسياري از شارحان، به تفسير آثار و انديشههاي مولوي پرداختهاند، اما اين تفاسير بسيار قديمي هستند و هنوز آنچنان كه شايسته است آثار اين عارف بزرگ تجزيه و تحليل نشده است؛ بنابراين بايد انديشههاي اين شاعر توانمند را از نو با نگاهي دقيق بشناسيم.
نويسنده كتاب «مستيشناسي حافظ» با اشاره به بحران علمي و تكنولوژي كه بشر امروز با آن مواجه است، تصريح كرد: اگر انسان به هويت حقيقي و ماهيت نيك اوليهي خود رجوع كند بهطور قطع دشواريهاي زندگي كنوني او نيز برطرف خواهد شد.
اين منتقد ادبي ضمن تأكيد بر انديشههاي ارزشمند مولوي نقدهايي را بر او وارد دانست و گفت: اگرچه كتاب مثنوي بهعنوان يك شاهكار ادبي و هنري بسيار ارزشمند است، اما برخي از اشعار مولوي مناظر هولناكي از زندگي دنيوي را بيان كرده و بهعنوان يك شاعر ناتوراليستي، به نيكخواهي بشر سخت بدبين بوده و انسان را اسير هواي نفساني معرفي كرده است.
او در ادامه يادآوري كرد: البته مولانا انسانشناس بزرگي است و انسان را هم در مدارج رفيع روحاني و معنوي و هم در مراتب نازلي شهوات دنيوي معرفي كرده؛ چراكه او شاعري بسيار واقعگرا بوده و سعي كرده است تا نيروهاي غريزي و نازل بشر را به انسانها نشان دهد تا انسان با ديدن اين صحنهها خود را بشناسد.
دستغيب در پايان ضمن تأكيد بر داشتن نگاهي نقادانه به اشعار بزرگان ادب فارسي تأكيد كرد: معتقدم بايد با خوانشي نو، آثار عارفان و بزرگان را مورد نقد و بررسي قرار دهيم و با برجستهكردن سخنان ارزشمند آنها، اشتباهاتشان را نيز در نظر داشته باشيم.
دوشنبه 8 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 567]