واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: *پروژه البرز؛ خصوصيسازي مديريت آب و خاك* مشاور معاون وزير جهاد كشاورزي: آبگيري مقدماتي سد البرز آغـــاز شـد
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: كشاورزي و دامپروري
سرپرست دفتر هماهنگي پروژه البرز با اشاره به اينكه پروژه البرز يكي از پروژههايي است كه به مديريت جامع حوزه رودخانه پرداخته و به اين وسيله مديريت پايدار آب و خاك و ساير منابع طبيعي را عملي كرده است، افزود: اين پروژه مديريت جامع حوزه آبريز البرز تا ايجاد تشكلهاي كشاورزان و آب بران در پايين دست را برعهده دارد.
مهندس سيدمهدي شيخالاسلامزاده در گفتوگو با خبرنگار كشاورزي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، با اشاره به اينكه پروژه البرز از اوايل سال 2005 آغاز شده است، ادامه داد: 120 ميليون دلار از سوي بانك جهاني و80 ميليون دلار نيز از سوي دولت جمهوري اسلامي ايران براي اين پروژه در نظر گرفته شده كه با مشاركت دو وزارتخانه جهاد كشاورزي و نيرو درحال اجراست.
شيخالاسلامزاده با اشاره به اينكه اين پروژه از آبخيزداري تا آبريز را در نظر گرفته است، افزود: اين پروژه شامل مديريت آبخيز دربالا دست، مديريت جنگل، مرتع، مديريت دام و مديريت تعاونيهايي جنگلنشينان و مديريت اكوتوريسم و در قسمت سد نيز شامل مديريت سد، در داخل جنگل شامل مديريت جنگل، مديريت تنوع زيستي و در داخل رودخانه نيز شامل مديريت كيفيت آب و مقدارآب است و همچنين در پايين دست شامل دو منطقه توسعه و بهبود است كه در قسمت توسعه فناوريهاي جديد آبياري و در قسمت بهبود، بهبود مديريت آبياري سنتي را برعهده دارد.
سرپرست دفتر هماهنگي پروژه البرز، مديريت جامع جنگل، مرتع و آبخيز با رويكرد مديريت جمعي و مشاركتي را از نوآوريهاي پروژه البرز ذكر كرد و گفت: اين طرح به عنوان طرح نمونه در منطقه خاورميانه و آفريقاي شمالي در حال اجراست كه از تجارب آن در ساير مناطق كشور و خاورميانه و آفريقا استفاده خواهد شد و در اين پروژه در نهايت كار بهرهبرداري و نگهداري از آب و خاك با نظارت سازمان جهاد كشاورزي و آب منطقهاي استان مازندران برعهده كشاورزان و آب بران گذاشته ميشود.
او افزود: مديريت جامع آب در سرتاسر حوزه البرز به منظور مديريت پايدار آب و ساير منابع طبيعي از طريق افزايش بهرهوري پايدار كشاورزي با بهبود سيستم آبياري و زهكشي و مكانيسم مديريت مشاركتي، كاهش فرسايش خاك و رسوبگذاري در سد البرز با بهبود مديريت در بالا دست حوزه البرز و حفاظت از جريانهاي زيست محيطي در پايان دست رودخانه بابل و ساير سازههاي آبي از طريق بهبود و اصلاح هيدرولوژي و كيفيت آب و نظارت بر مخزن سد اجرا ميشود.
شيخالاسلامزاده در ادامه، ايجاد تشكلهاي كشاورزان و آب بران و صندوق آب حوزه البرز براي حمايت از تصميمگيريهاي جمعي و مشاركتي درخصوص تخصيص و مديريت آب و حفاظت از منابع آب و خاك مبتني بر جامعه محلي را از نوآوريهاي اين پروژه خواند و گفت: اين پروژه كه داراي يك دفتر هماهنگي در تهران و دو واحد اجرايي در مازنداران است حدود يك ميليون نفر از مردم را در محدوده طرح و 77 هزار نفر بهرهبردار را پوشش ميدهد.
وي در ادامه خاطرنشان كرد: ايجاد كميته آب و خاك حوزه نيز از ديگر نوآوريهاي اين پروژه است كه اين كميته تصديگري مديريت و بهرهبرداري آب و خاك را با نظارت وزارت نيرو و وزارت جهاد كشاورزي برعهده خواهد گرفت و اين پروژه نمونهاي از خصوصيسازي مديريت آب و خاك است.
وي مديريت جامع منابع آب و خاك كشور را از مهمترين اهداف پروژه البرز ذكر كرد و گفت: در نهايت در اين پروژه قصد داريم بهرهوري خاك و بهرهوري آب و درآمد كشاورزان را افزايش دهيم و از منابع آب و خاك بصورت پايدار استفاده كنيم.
او در ادامه از تاييد طرح جامع مديريت جنگل، مرتع و آبخيز توسط شوراي عالي جنگل در اين پروژه خبر داد و گفت: اقدامات لازم جهت آغاز به كار فاز اجرايي اين طرح در سطح 51 هزار هكتار اكنون در حال انجام است.
وي محدوده پروژه البرز را بين قائمشهر، بابل، بابلسر و جويبار دانست و افزود: در مازنداران طي چند صد سال به صورت سنتي از آببندانها براي آبياري تكميلي يا ذخيرهسازي آب استفاده ميشده است و اكنون پيشنويس برنامه پايش زيست محيطي و مديريت 12 آب بندان، كه از لحاظ زيست محيطي حائز اهميت هستند، تهيه شده است.
مشاور معاون وزير جهاد كشاورزي با اشاره به اينكه آبگيري سد البرز براي اينكه كشاورزان در زمان كاشت و داشت با مشكل كم آبي مواجه نشوند با تاخير انجام شد، ادامه داد: اكنون آبگيري مقدماتي آغاز شده است و بطور رسمي در آيندهاي نزديك آبگيري كامل خواهد شد.
وي با اشاره به اينكه در اين پروژه همچنين لايروبي و تجهيز منابع آبي در سطح 175 هكتار از آب بندانها انجام شده است، افزود: در اين پروژه همچنين از سه طرح تجهيز و نوسازي اراضي در سطح معادل 400 هكتار بهره برداري شده است.
انتهاي پيام
يکشنبه 7 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 85]