واضح آرشیو وب فارسی:فارس: ساخت روكشي براي قطرات مواد نفتي با نانوذرات
خبرگزاري فارس: محققان دانشگاه رايس موفق به ساخت روكشي براي قطرات مواد نفتي با استفاده از نانو ذرات شدند.
به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از پايگاه اينترنتي ستاد نانو، اخيراً دانشمنداني از دانشگاه رايس نشان دادهاند كه چگونه ذرات بسيار كوچك و عصاشكل فلزي و كربني ميتوانند قطرات كوچك روغن يا نفت در آب را گيراندازي كنند. اين فرايند از طريق سرهمبندي خودبهخود ذرات و تشكيل كيسههاي كيف مانند انجام ميگيرد. اين كشف ميتواند به توسعه فناوريهاي جديد در پاكسازي آبهاي زيرزميني آلوده و آغشته به روغن يا نفت كمك شاياني كند.
پاليكل آجايان پروفسور مهندسي مكانيك و علم مواد در دانشگاه رايس است و هدايتكننده اين تحقيق، در اينباره گفت: يكي از اين ساختارهاي پركاربرد فناوري نانو، «خاك هوشمند» است كه در سطح دنيا كاركردهاي متفاوتي داشتهاست. پيش از اين، اين ماده در پاكسازي آلودگيها مورد استفاده قرار گرفته است و روش ما ايده نانو مواد خود مونتاژ شونده و وظيفهدار را يك گام به حقيقت نزديكتر كرد.
اين محققان، نانوسيمهاي چند تكه ـ كه همانند «عصاهاي نانومقياس» بودند را از طريق اتصال دو نانوماده با خواص متفاوت، همانند پاككني كه انتهاي مداد چوبي متصل ميشود ـ توليد كردند. آنها فرايند ساخت را ابتدا با نانولولههاي كربني آغاز كردند و به بخشهاي بالايي آنها، قطعات كوچكي از طلا متصل كردند.
آجايان افزود: آنها ميتوانند با افزودن قطعاتي با جنسهاي متفاوت (همانند نيكل)، نانوساختارهاي چندمنظوره و چندكارهاي بسازند.
انتهاي طلايي اين سيم، آبدوست يا هيدروفيليك است؛ در حالي كه انتهاي كربني سيم، آبگريز يا هيدروفوبيك است. كيسههاي نازكي كه تمام سلولهاي زنده را احاطه كردهاند و مانع نفوذ آب هستند، از به هم پيوستن رديفهايي از مواد شيميايي هيدروفيليك و هيدروفوبيك تشكيل ميشوند. ساختارهاي كيسه شكلي كه در اين تحقيق ساخته شدهاند نيز ساختاري مشابه دارند.
اين گروه نشان دادند كه قطرات كوچك روغن و نفت معلق در آب، بهدليل تمايل ساختارهاي مورد نظر به هم جهت كردن انتهاي كربني خود با روغن يا نفت، بهصورت كپسول درميآيند. با معكوس ساختن اين شرايط (معلق شدن قطرات كوچك آب در روغن يا نفت) آنها توانستد تا انتهاي طلايي سيم را بهسمت داخل متمايل كرده، آب را بهصورت كپسول درآورند. بنا به گفته محققان، قطرات روغن يا نفت معلق در آب بهدليل نماي بيروني طلايي، زرد روشن به نظر ميرسد؛ در حالي كه قطرات كوچك آب در درون روغن يا نفت، بهدليل رنگ نانولولههاي كربني، تيره هستند.
هماكنون اين گروه قصد دارند تا به كمك نانوعصاها، كرههايي بسازند كه مواد شيميايي روغني و نفتي را جذب و تجزيه كنند، همچنين ميتوان داروها را به اين نانوعصاها متصل كرد و بهصورت كنترلشده و با يك تحريك خارجي (مانند تابش نور فرابنفش و يا اعمال ميدانهاي مغناطيسي) آنها را آزادسازي كرد.
نتايج اين تحقيق در نشريه Nano Letters به چاپ رسيدهاست.
انتهاي پيام/
يکشنبه 7 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 121]