واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: تشخيص و درمان عارضه شايع وزوز گوش در ايران امكان پذير شد
محققان كشورمان موفق به توليد دستگاه ارزياب وزوزگوش با قدرت تشخيص عارضه شايع وزوز گوش شده اند كه اين دستگاه به عنوان ابزاري نوين مي تواند با توليد يك سري فايل هاي صوتي خاص در توان بخشي و درمان مبتلايان به اين عارضه به كار رود. با ساخت اين دستگاه ايران به جمع ٥ كشور دارنده اين تجهيزات پيوست. درحال حاضر كشورهاي آلمان، فرانسه، آمريكا،كانادا و ژاپن اين فناوري را در اختيار دارند. ضمن آن كه به گفته محققان اين طرح دستگاه ساخته شده در كشور از كارايي به مراتب بالاتري در مقايسه با نمونه و مشابه خارجي برخوردار است. دكتر محموديان محقق و مجري طرح و عضو مركز تحقيقات گوش، گلو و سر و گردن دانشگاه علوم پزشكي ايران در گفت وگو با خراسان درخصوص جزئيات اين طرح مي گويد: دستگاه ارزياب وزوز گوش يك نوع شبيه ساز وزوز گوش است كه در آن ٦ كانال ارزيابي تعبيه شده است كه پزشك مي تواند در اين كانال ها عارضه وزوز گوش را بازسازي كند تا بيمار راحت بتواند عارضه خود را با موارد شبيه سازي شده تطابق بدهد تا ما بتوانيم به مشخصه هاي اصلي وزوز گوش دست پيدا كنيم. استفاده از اين دستگاه به عيني كردن عارضه وزوز گوش بيمار كمك مي كند و در عين حال راهگشاي بسيار خوبي در بحث درمان است به اين معنا كه ما قبل از هرگونه درماني، عارضه وزوز گوش را از نظر شدت عارضه، فركانس وزوز و ساير مشخصه هاي استاندارد موردنياز براي درمان، ارزيابي مي كنيم و سپس با توجه به وضعيت موجود اقدامات درماني را روي بيمار آغاز مي كنيم ضمن آن كه اين دستگاه اين امكان را نيز به ما مي دهد كه پس از هر مرحله از درمان بتوانيم وضعيت قبل و بعد بيمار را باهم مقايسه و ميزان پيشرفت در درمان را مشخص كنيم. وي تاكيد مي كند: رويكردي كه در طراحي اين سيستم درنظر گرفته شده است، رويكردي چندتخصصي يا چندوجهي است به طوري كه افراد تيم تخصصي كه توسط اين دستگاه روي بيمار كار مي كنند متخصصان گوش و حلق و بيني، متخصصان داخلي، مغز و اعصاب، روان پزشكان، روان شناسان و ... هستند و نتايج كليه ارزيابي هايي كه توسط متخصصان ارائه مي شود، جمع آوري و از آن ها براي درمان بهتر بيمار استفاده خواهد شد. وي با بيان اين كه اين دستگاه روي ٣ هزار و ٥٠٠ بيمار مبتلا به وزوز گوش تست شده است، گفت: نتايج آزمايش ها در تشخيص و ارزيابي وضعيت بيماري در افراد بسيار موفقيت آميز بوده است. وي تاكيد مي كند: وزوز يك عارضه شايع دروني مربوط به عصب شنوايي است كه متاسفانه با هيچ روشي نمي توان آن را ارزيابي كرد و تشخيص داد، مگر با استفاده از اين دستگاه كه كاملا نيز استاندارد است. وي درخصوص تاثيرات اين دستگاه در درمان مبتلايان به عارضه وزوز گوش مي گويد: اين دستگاه همچنين قادر است يك سري سيگنال هاي آكوستيكي صوتي ارائه كند كه براساس آن مي توان سيگنال هاي صوتي را به عنوان صوت درماني ارائه كرد. به طوري كه فايل هاي صوتي طراحي شده براي درمان عارضه بيمار را حتي مي توان روي دستگاه تلفن همراه نصب كرد و بيمار در هر زمان مي تواند از آن براي درمان خود استفاده كند. فايل هاي صوتي كه به منظور صوت درماني طراحي مي شود به گونه اي ساخته مي شود كه بتواند صداي وزوز گوش بيمار را كاملا محو كند و به تدريج به درمان قطعي بيمار منجر شود. وي اضافه مي كند: اين دستگاه همچنين جنبه توان بخشي نيز دارد به طوري كه فايل صوتي خروجي دستگاه در روش هاي نوين درماني بازتواني وزوز گوش (TRT) مي تواند مورد استفاده قرار گيرد.
وي با بيان آن كه اين دستگاه در اختيار متخصصان شنوايي سراسر كشور قرار خواهد گرفت، مي افزايد: در واقع اين پروژه از طريق پردازش و توليد اصوات پايه و تركيبي، صداي داخل گوش بيمار را كه در ذهن شنيده مي شود، شبيه سازي مي كند و فايل صوتي آن را كه حاوي ميزان شدت صدا با دقت و وضوح يك دسي بل و پهناي باند صداي گوش بيمار بادقت تفكيك يك هرتز است، به پزشك ارائه مي دهد. اين فايل پزشك را براي انتخاب روش درمان و توان بخشي مناسب ياري مي كند. وي خاطرنشان مي كند: مشابه چنين سيستمي با اين كيفيت در دنيا وجود ندارد چرا كه ما نمونه اي از اين دستگاه را در كانادا با قيمت هزار و ٥٠٠ دلار خريداري كرديم كه از نظر كيفيت حتي يك بيستم اين دستگاه نيز كارايي ندارد و به نحوي بسيار جزئي كار ارزيابي وزوز را انجام مي دهد و نواقص بسياري نيز دارد. وي تاكيد مي كند: اين دستگاه همچنين از نظر آموزشي نيز براي استفاده در دانشگاه ها كاربرد دارد و درعين حال كاربرد آموزشي آن در مراكز كلينيكي نيز با توجه به اطلاعات بسيار محدودي كه هم اكنون درخصوص ماهيت وزوز وجود دارد، قابل ارائه است. به علاوه اين دستگاه در پزشكي قانوني نيز كاربرد دارد.
وي اضافه مي كند: از ديگر مشخصه هاي مهم اين دستگاه آن است كه قدرت ارزيابي فركانس هاي بالا يعني تا حدود ٢٠ هزار هرتز را نيز دارد درحالي كه دستگاه هاي ديگر هيچ كدام اين ويژگي را ندارند.
وي به نمونه هايي از كاربردهاي اين دستگاه اشاره مي كند و مي گويد: چنانچه فردي به پزشك قانوني مراجعه كند و مدعي باشد كه به دليل وارد آمدن ضربه دچار وزوز گوش شده است و يا در مورد كارگري كه در كارخانه دچار عارضه وزوز گوش شده است با استفاده از اين دستگاه مي توان عارضه وزوز گوش را كه در حالت عادي هيچ راهي براي تشخيص آن وجود ندارد به خوبي تشخيص داد، اين دستگاه مي تواند كمك بسيار زيادي به بيماران و حتي پزشكان براي درمان اين عارضه ارائه كند.
وي مي افزايد: وزوز گوش يك نشانه است كه متاسفانه با هيچ روشي از جمله آزمايش خون، اسكن و ... قابل تشخيص و اندازه گيري نيست اما ما موفق شديم به كمك اين دستگاه روش تشخيص اين عارضه را استاندارد سازي كنيم.
وي با بيان اين كه وزوز گوش درحال حاضر به ٢ روش دارويي و جراحي درمان مي شود، مي گويد: البته اين ٢ روش بخش كوچكي از درمان اين عارضه است چرا كه اين عارضه اغلب موارد به اين درمان ها پاسخ نمي دهد و در حدود ٨٠درصد موارد به درمان هاي غيردارويي نياز داريم كه از جمله آن ها مي توان به تحريكات الكترونيكي، تحريكات صوتي، ليزردرماني، طب سوزني، درمان هاي توان بخشي و درمان هاي روان پزشكي اشاره كرد.
وي مي گويد: اين دستگاه قدرت تشخيص اين عارضه را حدود ٥٠درصد افزايش مي دهد.
اين دستگاه كليه مراحل تاييد را در وزارت بهداشت با موفقيت طي كرده و درعين حال ثبت پتنت نيز شده است و درحال حاضر به دنبال طي مراحل مورد نياز براي دريافت گواهي نامه CE (استاندارد اروپا ) هستيم.
شنبه 6 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 474]