واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: كاسني؛ دوست قلب، كبد و كليه
كاسنى (نام علمى Cichorium intybus L) گياهى است از راسته گل مينا (Asterales)، تيره گلستارهاىها (Asteraceae) و همچنين از سرده كاسنىها (Cichorium). از اين گياه دو گونه كشتى و چهار تا شش گونه وحشى موجود است.كاسنى معمولي، يك گياه دارويى پايا با گلهاى آبى يا ارغوانى است. كاسنى در اصل بومىجهان قديم است و بعدا در قاره آمريكا نيز بهصورت گياه خودروى كنار جادهاى درآمده است. منشا اصلى اين گياه اروپاى مركزي، مناطق غربى و مركزى آسيا و شمال آفريقاست و پراكندگى وسيعى در نواحى مختلف ايران بخصوص شمال ايران، آذربايجان و مناطق كوهستانى خراسان دارد. به آب و هواى خنك، آفتابى يا كمىسايه نياز دارد و گرماى شديد تابستان راتحمل نمىكند.كاسني، گياهى علفى است كه ارتفاع آن به طور متوسط به يك متر مىرسد؛ داراى ريشههاى قوى و نسبتا طويل مىباشد. روى برگها، بريدگىهاى عميقى وجود دارد كه در قسمت انتهايى شبيه به مثلث مىشوند. كاسني، در نقاط مختلف ايران به طور خودرو وجود دارد. قسمتهاى مورد استفاده آن، ريشه و برگهاى آن مىباشد. البته ممكن است به غير از برگها از ساير قسمتهاى هوايى گياه نيز استفاده شود. كاسنى به نام عمومىCHICORY در جهان معروف مىباشد و نقاط اصلى رويش آن در ايران شامل نواحى كم ارتفاع البرز، قزوين، رشت، اطراف تهران، كرج، آذربايجان، رودبار، اروميه، لاهيجان، بلوچستان، بجنورد، مشهد، فريمان و بسيارى از نقاط ديگر مىباشند.
تركيبات مهم
ريشه اين گياه، حاوى حدود 8 درصد پلى ساكاريدى به نام اينولين(INULIN)است.تركيباتتلخازجمله لاكتوسين((LAKTUCIN و لاكتوكوپيكرين (LACTUCOPICRIN)،شيكوريك اسيد، فلاونوئيدها، گلوكوزيدها، قندها و تاننها از ديگر تركيبات ريشه مىباشند. همچنين ريشه گياه، حاوى بسيارى تركيبات بخار شونده معطر است كه استوفنون ACETOPHENONE شاخص ترين آنها مىباشد.
خواص دارويى
- قلب، كبد و كليه را فعال مىكند.
كاسنى به عنوان دوست كبد شهرت دارد و عرق آن هر چه تلخ تر باشد مفيدتر است.كاسنى مسكن عطش و حرارت درونى است. كاسنى در درمان التهابات معده و پاك كردن مجارى ادرارى موثر است.
ـ اگر آب پخته كاسنى را با سكنجبين ميل كنيد بهترين داروى تبهاى طولانى و مداوم است.
ـ ماليدن آب كاسنى به محلهاى خارش بدن بسيار مفيد است.
- غرغره آب كاسنى با فلوس براى درد گلو، ورم و سوزش گلو مفيد است. فرمول مذكور براى درمان ورم حلق (لارنژيت) و تورم مفصلى نافع است.
ـ مصرف تخم كاسني، كمىبا حالت تهوع همراه است كه بايد در آن سكنجبين اضافه كنيد.
ـ ريشه كاسنى در باز كردن و روان شدن اخلاط بسيار موثر است.
ـ ريشه كاسني، مجارى گوارشى را پاك مىكند و بهترين تصفيه كننده خون است. ريشه كاسنى در از بين بردن ورم احشا خيلى موثر است.
ـ ريشه كاسنى بهترين دارو براى آب آوردن شكم است و در نفخ و تحليل مواد بسيار نافع است. ريشه كاسنى براى تقويت معده، زياد كردن ادرار و رفع درد مفاصل و ضد يرقان مفيد است.
ـ عرق كاسنى كه از گياه تازه كاسنى گرفته شده باشد براى خنكى به كار مىرود.
ـ برگهاى كاسنى داراى املاح پتاس است و جوشانده آن براى تصفيه خون، تقويت معده و اعضا به كار مىرود.
كاسنى انواع مختلف دارد كه ريشه و برگهاى آن در پزشكي، در بهبود تب ها، يرقان (زردي) و انسداد مجارى صفراوى مفيد است.
ـ تمام قسمتهاى كاسنى مخصوصا ريشه و برگ آن، محرك صفراست و به عمل هضم كمك مىكند و اثر آن در نارسايىهاى كبدي، قولنجهاى كبدى و ناراحتىهاى صفراوى بارز است.
-كاسنى در زيبايى چهره كودك تازه متولد مفيد است.
-كاسنى انسان را از ابتلا به قولنج نگه مىدارد.
ـ كاسني، توان و نيروهاى بدنى را تجديد مىكند. كاسنى در ضعف اعصاب، ضعف چشم و فشار خون مفيد است.
كاسني، قلب، كليه، كبد را فعال و با نشاط مىگرداند. كاسنى رحم را به وظيفه طبيعى خود وا مىدارد.
ـ برگ كاسني، داراى مقدارى ويتامينC است و لذا در حفظ جوانى موثر است. برگ كاسني، زهر طحال را از بين مىبرد و كيسه صفرا، يرقان و دردهاى معده و كبدى را معالجه مىكند.
شنبه 6 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]