واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: از سوي محققان دانشگاه صنعتي اصفهان صورت گرفت؛ سنتز آزمايشگاهي پوششهاي نانوكريستال و آمورف كبالت- فسفر
تهران- خبرگزاري ايسكانيوز: محققان دانشگاه صنعتي اصفهان موفق به توليد آزمايشگاهي پوششهاي نانوكريستال و آمورف كبالت فسفر شدند.
به گزارش روز شنبه باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران "ايسكانيوز"، با توجه به مشكلات زيستمحيطي ناشي از اعمال پوششهاي كروم سخت براي قطعات صنعتي و جلوگيري از بهكارگيري آنها در كشورهاي پيشرفته، تلاش زيادي براي ابداع روشها و پوششهاي جايگزين صورت گرفته است.
پوشش نانوكريستال كبالت- فسفر كه به روش رسوبدهي الكتريكي توليد ميشود، از جمله جديدترين اين پوششها است.
بر اساس اين گزارش و به نقل از نانو، اين تحقيق در دانشكده مواد دانشگاه صنعتي اصفهان، در قالب پروژه كارشناسي ارشد مهندس محمدعلي شيخ الاسلام و با راهنمايي دكتر محمدحسن عنايتي و دكتر كيوان رئيسي انجام گرفته است.
مهندس شيخ الاسلام در اين رابطه اظهار داشت: در حال حاضر فراگيرترين پوشش مقاوم به سايش، با توجه به عملكرد و قيمت تمام شده، پوشش كروم سخت است كه به روش رسوبدهي الكتريكي (آبكاري) ايجاد ميشود.
وي با اشاره به اين كه اين پوشش براي قطعات تحت سايش در صنايع مختلف، از صنايع غذايي و نساجي گرفته تا صنايع فولاد و نفت بهكار ميرود،گفت: با توجه به نتايج اوليهاي كه از عملكرد پوششهاي نانوكريستال كبالت- فسفر حاصل شده و نيز نياز شديد صنعت داخلي به جايگزيني پوشش كروم، توليد و مشخصهيابي اين پوششها در مقياس آزمايشگاهي در دستور كار قرار گرفت.
شيخ الاسلام تصريح كرد: در تحقيق حاضر پوشش نانوكريستال و آمورف كبالت- فسفر، براي اولين بار در ايران به روش رسوبدهي الكتريكي DC توليد شده است كه پس از بررسي چگالي جريان پوششدهي بر ويژگي هاي مختلف پوشش نانوكريستال دريافتيم كه با افزايش چگالي جريان، درصد وزني فسفر پوشش از حدود 2% به حدود 1% كاهش يافته و اندازه دانههاي پوشش از حدود10 nm به حدود16 nm افزايش مي يابد.
به گفته وي ، نتايج اين تحقيقات حاكي از آن است كه بر اثر آنيل، اندازه دانهها و بافت پوشش نانوكريستال Co 1-2 wt%P تغيير چنداني نميكند اما پوشش آمورف Co 9-11 wt%P به پوششي نانوكريستال تبديل ميشود و با انجام آنيل، سختي هر دو نوع پوشش به علت تشكيل رسوبات سخت Co2P و CoP افزايش قابل توجهي مييابد.
وي افزود: آزمون پلاريزاسيون تافل پوشش ها در محلول 0.1 M H2SO4 بيانگر آن است كه پيش از آنيل پوشش آمورف نسبت به پوشش نانوكريستال مقاومت خوردگي بهتري دارد، اما پس از انجام آنيل مقاومت هر دو پوشش نانوكريستال و آمورف در برابر خوردگي در اين محيط كاهش مييابد.
بر اين اساس آزمون پلاريزاسيون تافل پوشش ها در محلول 10% NaOH حاكي از تشكيل لايه رويين در اين محلول است و پوشش آمورف نسبت به پوشش نانوكريستال، داراي چگالي جريان روئين بيشتري است كه با انجام عمليات آنيل كاهش بسياري مييابد.
همچنين ميزان كاهش چگالي جريان رويين پوشش نانوكريستال با انجام عمليات آنيل بسيار اندك است./146/125
شنبه 6 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 114]