واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي ابعاد فني سبك استاد «محمود خليلالحصري» در تلاوت قرآن كريممهدي دغاغله:نوع اجراي نغمات در ترتيل «حصري» متناسب با رعايت احكام تجويدي است
گروه فعاليتهاي قرآني: تلاوت ترتيل «حصري» هرچند در بحث نغمات از تنوع كمتري نسبت به ترتيل استاداني مانند «محمد صديق منشاوي» برخوردار است اما بايد توجه داشت كه نوع اجراي نغمات در تلاوت ترتيل اين استاد متناسب با رعايت احكام تجويدي است.
«مهدي دغاغله» كارشناس قرآني و سرپرست گروه تواشيح ثقلين اهواز، در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) با بيان اين مطلب گفت: استاد محمود خليل الحصري از قاريان بسيار ممتاز و طراز اول مصر است و به طور شخصي از علاقهمندان و دوستداران تلاوت ترتيل اين استاد هستم.
وي افزود: استاد حصري اولين كسي است كه دوره ترتيل كل قرآن را به روايتهاي مختلف ضبط كرده، همچنين از قارياني است كه توانسته هم قرائت قرآن با درجه ممتاز و هم علم، دانش، پژوهش و تحقيق را در كنار يكديگر داشته باشد و از علما و قاريان خوشصدا و خوشذوق در عرصه تلاوت قرآن كريم است.
دغاغله تصريح كرد: استاد حصري در سال 1917 ميلادي در روستاي شبرالنعله از توابع طنطاي مصر به دنيا آمد و من از نزديك روستايي كه اين استاد در آن به دنيا آمدهاند را ديدم و قبر وي نيز در همان روستا است.
وي ادامه داد: حصري در طنطا كه به شهر قاريان قرآن شهرت دارد، در كنار استاداني چون «مصطفي اسماعيل»، «محمود عليالبناء»، «حصان» و ديگر قاريان مشهور اين شهر در مسجد بزرگ الحمدي طنطا تلاوت كرده است.
اين كارشناس قرآني عنوان كرد: استاد خليل الحصري در زمينه تأليفهاي قرآني نيز بسيار خوب عمل كرده و كتابهاي «معالم الاهتداء الي معرفه الوقف و الابتداء»، «كتاب آموزش احكام تلاوت قرآن» و «زندگينامه قاريان سبعه و عشره» از جمله آثاري است كه از وي به يادگار مانده است، گفته ميشود كه وي كتابهاي خود را با كمك و ياري فردي بهنام «عبدالفتاح القاضي» تأليف كرده و اين فرد در اين راه كمكهاي فراواني را به استاد حصري كرده است.
سرپرست گروه تواشيح ثقلين اهواز تأكيد كرد: تلاوت ترتيل استاد خليلالحصري بسيار زيبا است و وي در ترتيل خود بيشتر از نغمات «حجاز كار» و «نهاوند» استفاده ميكند، وي دورههاي ترتيل خود را به روايتهاي «يعقوب»، «ابيجعفر»، «عمر»، «ورش از نافع»، «ورش از قالون» و «حفص از عاصم» تلاوت كرده است.
دغاغله يادآور شد: استاد حصري در سال 1963 اولين دوره ترتيل كل قرآن را به روايت حفص از عاصم تلاوت كرد و در سال 1965 نيز به عنوان «شيخالمقارئ» مصر انتخاب شد كه اين سمت بعد از فوت وي بر عهده استاد «عبدالباسط محمد عبدالصمد» گذاشته شد، وي همچنين مسئول كميته «اتحاد جهاني قاريان قرآن كريم» بود.
اين كارشناس قرآني افزود: اين قاري بزرگ جهان اسلام به بيش از 40 كشور جهان براي تلاوت قرآن كريم سفر كرد كه از مهمترين آنها ميتوان به سفر وي در سال 1960 به هند به همراه «جمال عبدالناصر» رئيس جمهور وقت مصر و سفر به آمريكا همراه با رئيس جمهور وقت مصر در سال 1977 اشاره كرد.
وي عنوان كرد: درباره ترتيل استاد حصري نيز بايد اين نكته را گفت كه ترتيل اين استاد هرچند در بحث نغمات از تنوع كمتري نسبت به ترتيل استاداني مانند «محمد صديق منشاوي» برخوردار است اما بايد توجه داشت كه نوع اجراي نغمات در تلاوت ترتيل اين استاد متناسب با رعايت احكام تجويدي است.
ادامه دارد...
جمعه 5 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 941]