واضح آرشیو وب فارسی:بازتاب آنلاین: دانش - جوشش بيكران هستي
دانش - جوشش بيكران هستي
پري گيلاني:زيستشناسان دريايي صدها گونه جديد و كمياب را حين جستوجو در آبهاي اطراف دو جزيره دور افتاده و يك مجموعه آبسنگي (Reet) در نزديكي سواحل شمال غربي استراليا كشف كردهاند. دانشمندان در آبهاي اطراف جزاير «هرون» و «ليزارد» واقع در گريت باريرريف در نزديكي سواحل شمال شرقي و آبهاي اطراف آبسنگ 170 مايلي نيگالو در نزديكي سواحل غربي مشغول كندوكار بودند كه با انبوهي از گونههاي عجيب و غريب مواجه شدند. در بين يافتههاي آنها تقريبا 130 گونه جديد از مرجانهاي نرم، چندينگونه ميگومانند توصيف نشده با چنگالهايي كه از بدنشان بزرگتر است، و دهها سختپوست ريزجثه ديده ميشود.
علاوه بر اينها در حدود 100 جاندار كوچك با نام كلي «جورپايان» (isopod) پيدا كردهاند. كه از قرار معلوم تا پيش از اين دنياي علم از آنها بيخبر بوده است. بعضي از اين جورپايان انگلاند و به درون دهان ماهيها نقب ميزنند و زبان آنها را ذرهذره ميخورند و در نهايت خودشان جاي زبان ماهي بخت برگشته را ميگيرند. جزاير هرون و ليزارد، سايتهاي غواصي شناخته شدهاي هستند كه گردشگران بسياري از آنها بازديد ميكنند و با اينكه هر دو داراي ايستگاههاي پژوهشي علمي باسابقهاند اما حفاظتگرايان چيزي زيادي درباره تنوع زيستي جانوراني كه در اطراف اين آبها زندگي ميكنند، نميدانند.
دكتر ايان پوينر (I.poiner)، مدير اجرايي انيستيتو علوم دريايي استراليا كه رهبري اين پژوهش را برعهده داشته، ميگويد كه خطرهاي بسياري از اسيدي شدن اقيانوسها، آلودگي و گرمايش گرفته تا صيد بيش از اندازه ماهيها و انفجار جمعيت ستارههاي دريايي، مرجانها و صخرههاي مرجاني را كه زيستگاه بسياري از گونههاي دريايي است تهديد ميكند. تنها با شناخت تنوعزيستي و بهدست آوردن اطلاعاتي درباره فراواني هر گونه است كه ميتوان تاثير اين تهديدها را روي آنها سبك و سنگين كرد و راهحلهايي براي به حداقل رساندن آنها پيدا كرد. او ميافزايد: «اگر ما ندانيم كه مثلا در همين آبهاي اطراف جزاير هرون و ليزارد چه چيزهايي داريم، طبيعتا نخواهيم دانست كه براي حفظ آنها چه سياستهايي را بايد در پيش بگيريم.»
جولين كلي (J.caley)، رئيس بخش حفاظت و تنوعزيستي انيستيو علوم دريايي استراليا و يكي از گردانندگان پروژه سرشماري آبسنگهاي حيات دريايي ميگويد: «هدف اصلي ما اين است كه بفهميم چه موجوداتي در آبسنگهاي مرجاني زندگي ميكنند. آبسنگها، زيستگاههايي هستند كه بيشترين تنوع زيستي اقيانوسها حولوحوش آنها يافت ميشود با اين حال ما هنوز چيز زيادي درباره جانوراني كه درون و اطراف آنها ميزيند، نميدانيم.
در اين پژوهش كه طي آن تا عمق 30 متري آب كاويده شد، پژوهشگران با استفاده از تلههاي پلاستيكي شفاف، نمونهها را جمعآوري كردند. در بعضي از سايتها، غواصان پاكتهاي پلاستيكي را روي مرجانهاي مرده ميگذاشتند و بعد آنها را از بستر جدا ميكردند تا تمام موجوداتي را كه درون آنها زندگي ميكنند، به دام بيندازند. گاهي يك مرجان مرده منفرد تا بيش از 150 سختپوست و نرمتن را در خود جاي ميداد. تيمهايي از موزههاي زيستي و هرباريومها به زيستشناسان در تشخيص و شناسايي گونههاي جديد كمك ميكنند.
كلي ميگويد: «ما از يافتن چنين تنوع عظيمي از جانوران دريايي كه تا پيش از اين هيچگاه شناسايي نشده بودند سخت شگفتزده و سرشار از هيجان بوديم؛ اين همه مرجان نرم، جورپا، سختپوستان تانائيد و انواع و اقسام كرم آن هم در آبهايي كه به اين راحتي قابل دسترسي است.»
جورپايان گروه بسيار متنوعي از سختپوستاناند كه از شاخكهايشان براي چشيدن و بوييدن غذا استفاده ميكنند.اما سختپوستان راسته Tanaidacea در مقايسه با آنها هم بزرگترند و هم بيشتر شبيه به ميگوها هستند. مرجانهاي نرم نيز برخلاف مرجانهاي سخت، صخرههاي مرجاني درست نميكنند اما آنها هم ميتوانند بخشهايي از كف دريا را بپوشانند و زيستگاههاي مهمي را براي ساير گونهها بهوجود آورند. اين پژوهشها كه با تلاش چشمگير تعداد زيادي از پژوهشگران دارد انجام ميشود، بخشي از يك كار چهار ساله براي به دست آوردن تصوير دقيقي از حيات دريايي اطراف اين سايتهاست كه خود بخشي از برنامه سرشماري جهاني است كه نخستين گزارش آن در سال 2010 منتشر خواهد شد.
فهرست نمونههاي گردآوري شده
در حدود 300 گونه مرجان نرم كه بيش از نيمي از آنها ناشناختهاند.
دهها گونه سختپوست كوچك كه بعضي از آنها را بايد بالقوه در يك يا چند خانواده جديد ردهبندي كرد.
نمونه كميابي از يك آمفيپود از خانواده Maxillipiidae كه طول پاي عقبي شلاقمانند عجيب و غريباش، سه برابر طول بدناش است. تاكنون گونههاي اندكي از اين خانواده از سرتاسر جهان گزارش شده است.
گونههاي جديدي از سختپوستان، جانوران ميگومانندي كه چنگالهاي بعضي از آنها از طول بدنشان هم بزرگتر است.
عروس دريايي كمياب و زيباي كاسيوپيا با شاخكهاي مواج كه جلبكها همزيست ساكن اين شاخكها قادرند نور خورشيد را براي فرآيند فتوسنتز جذب كنند.
تعداد زيادي سختپوست ريزجثه از آمفيپودا كه 40 تا 60 درصد نمونههاي پيدا شده براي نخستينبار است كه رسما توصيف خواهند شد.
Guardian,Sep.18,2008
Sience Daily,Sep.19,2008
پنجشنبه 4 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: بازتاب آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]