واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: جو؛ كاهنده كلسترول
جو در اثر خيس كردن تحت درجه حرارت خاصي جوانه ميزند و از جو جوانه زده پيش از آنكه رشدش از حد معيني تجاوز كند، مالت جو به دست ميآورند. مالت جو در داروسازي كاربرد وسيعي دارد، زيرا مادهاي است كه ضد اسكوربوت و در موارد كمي ويتامين C بدن خيلي مفيد است، همچنين براي تهيه غذاي اطفال و شيرينيها كاربرد فراوان دارد به علاوه از جوانة جو، جوشاندهاي تهيه ميشود به نام آب تورايون.
عصارة مالت جو بهطور متوسط داراي مقدار زيادي مالتوز (حدود 60 درصد)، 10 درصد ساكاروز2، 21 درصد دكسترين و ساير مواد معدني است و براي ازدياد ترشح شير مفيد است و داراي ويتامينهاي B1 و B2 است.
جو بهطور كلي در طب سنتي به سه صورت مختلف استعمال ميشود:
1. جو درست كه دانه با سبوس روي آن باشد و فقط دنبالة آن را كنده باشند.
2. جو مقشر يا پوست گرفته كه عملاً قسمتي از پوست آن گرفته شده است.
3. جو سفيد كرده كه تمام پوست و سبوس آن را گرفته و به صورت جو سفيد درآمده باشد كه در اصطلاح به آن جو مرواريدي ميگويند.
جو درست، معمولاً براي تهيه غرغرهها به كار ميرود ودر ساير موارد از جو مقشر يا جو كاملا سفيد شده استفاده ميشود.
مالت جو كمك به هضم غذا ميكند و مغذي است و سينه را نرم ميكند. در چين قديم جوانه هاي جو را به عنوان دارو براي ناراحتيهاي بعد از زايمان استفاده ميكردند. همچنين براي معالجه سوءهاضمه تجويز ميشده است. خوردن دانة جو تشنگي را فرو مينشاند، تب را برطرف ميكند و به عنوان مقوي و تونيك عمل ميكند .
مالت در هضم غذاهاي نشاستهاي خيلي كمك ميكند و براي كاهش ترشح شير كاربرد دارد.
جو از نظر طبيعت طبق نظر حكماي طب سنتي، سرد و خشك است و مواد مغذي آن از گندم كمتر ولي قابض و خشككننده است. غليان صفرا و خون را تسكين ميدهد، عطش را فرو مينشاند و حدت تبهاي گرم و تبهاي سل را تقليل مي دهد. مضر مثانه است و از اين نظر بايد با روغن و انيسون خورده شود.
اگر جو مقشر را بپزند به حدي كه جوها شكفته و خوب پخته شود ولي آن را نمالند بلكه صاف كرده و سردش كنند، ماءالشعير به دست ميآيد.
ماءالشعير سرد و تر است، مسكن حدت خون، صفرا، اخلاط سوخته و تبها و امراض گرم است. حرارت باطني را تسكين ميدهد و حرارت كبد و عطش مفرط را فرو مينشاند و براي سل، زخمهاي ريه، سردرد گرم و امثال اينها نافع است. زود هضم ميشود خونساز است، ولي معده را سست ميكند.شيرة جو كه آن را كشكالشعير گويند، سرد مايل به خشك و غليظتر از ماءالشعير است و براي اسهال صفراوي و مزاجهاي گرم مفيد است.
غرغره با آن براي ورم گلو و درد گلو نافع است.خوردن آرد جو با شكر، غذاي خوبي براي اطفال و مسكن عطش و التهاب است. نان جو سنگين و ثقيلالهضم است و نفاخ. اگر خمير آرد جو را بگذارند كه ترش شود و در دوغ حل كنند و يك شب بگذارند بماند و سپس بخورند براي تسكين غليان خون صفراوي، تشنگي مفرط، قي صفراوي، تبهاي گرم، اسهال صفراوي و خارش بسيار مفيد است. جو براي سردمزاجان مضر است از اين نظر بايد با شكر خورده شود.
جو از روزگاران كهن هميشه به عنوان بستهاي از تركيبات دارويي مفيد براي بيماريهاي قلبي و يبوست و ديگر اختلالات هاضمه و احتمالاً سرطان شناخته شده است.
دارويي براي عروق قلبي
جو، به نظر ميرسد كه از چند طريق در كاهش كلسترول مؤثر است. يكي اين است كه شبيه داروهاي شيميايي ضدكلسترول بازار، در مكانيسم ساخت كلسترول در كبد دخالت كرده و كلسترول را كاهش ميدهد.
محققان وزارت كشاورزي آمريكا در مركز تحقيقات، مادييسن سه تركيب جداگانه در جو كشف كردهاند كه قابليت كبد در ساختن كلسترول نوع LDL را مهار ميكنند.
LDL جزيي از كلسترول است كه مضّر بوده به رگهاي خوني آسيب ميرساند و منجر به حملههاي قلبي ميشود.
در آزمايشي خوراندن جو به خوك موجب شده كه كلسترول خون خوك تا 18 درصد پايين بيايد و بدون ترديد، جو در كـاهش كلسترول خون انسان نيز مؤثر است.
چهارشنبه 3 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 277]