واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گزارش : سهم مسكن در اتلاف انرژي كشور
تهران / واحد مركزي خبر / مكتوب 1387/07/02
ايران با داشتن منابع عظيم انرژي از مهمترين تامين كنندگان نفت و گاز جهان به شمار مي رود . محدود بودن اين منابع و بوجود آمدن مسائل زيست محيطي و در خطر قرار گرفتن حيات در كره خاكي ، توجه جامعه ما را همچون ديگر كشورهاي جهان به مصرف بهينه انرژي بيشتر و دقيق تر كرده است .
به طور حتم بيشتر شما مدتي هرچند كوتاه در ساختمانهاي قديمي اقامت و تفاوت آنها را با ساختمانهاي نوساز امروزي مشاهده كرده ايد. اكثر ساختمانهاي امروزي در متراژهاي كوچك با ديوارهايي نازك و سقفهاي كوتاه ساخته مي شوند. در زمستان گرم كردن و در تابستان خنك كردن اين ساختمانها با مصرف انرژي عظيمي همراه است .
زهره بيدختي كارشناس بهنيه سازي انرژي در ساختمان با اشاره به مصرف انرژي در كشور مي گويد: با توجه به محدوديت منابع انرژي فسيلي و مصرف حدود 40 درصد از انرژي مورد نياز كل كشور در بخش خانگي و تجاري، توجه به روشهاي مختلف به منظور بهينهسازي مصرف انرژي در اين بخش از اهميت خاصي برخوردار است.
به گفته وي در سالهاي گذشته به دلايل گوناگون، لزوم صرفهجويي انرژي و محاسبه ميزان مصرف آن به عنوان ضرورتي اجتناب ناپذير نمايان شده است و عوامل مختلفي از جمله استاندارد نبودن ساختمانها در كشور، رعايت نكردن مبحث 19 مقررات ملي ساختمان ، بكار نگرفتن مصالح و تجهيزات ساختماني عايق و موثر در كاهش اتلاف انرژي در يك ساختمان و در نهايت نبود فرهنگ سازي در رعايت مباحث مربوط به كاهش مصرف انرژي، سبب شده است كه اكثر ساختمانها فاقد ضوابط فني شناخته شود و بزرگترين منبع اتلاف انرژي در كشور به شمار ايد.
شهريار مقيمي مدير عامل مهندسان مشاور ارگ بم كرمان با بيان اينكه در كشورمان الزامات قانوني براي جلوگيري از اتلاف انرژي در ساختمان ها وجود دارد ، مي گويد : عايق كردن ساختمان ها در نظر بسياري از مردم گران به نظر مي رسد و از اهميت كمي برخوردار است .
باقر ميلاني يكي از كارشناسان مسكن نيز با ارائه آمار تكان دهنده اي از اتلاف انرژي در كشورمان مي گويد: مصرف انرژي در ايران در مقايسه با كشورهايي كه جمعيت مشابهي دارند 3 تا 4 برابر بيشتر و در كل ميزان اتلاف و به هدر رفتن انرژي نيز در ايران بسيار بالاست .
به گفته وي عايق كاري يكي از مواردي است كه به ميزان 50 درصد از اتلاف انرژي جلوگيري مي كند.
ميلاني با اشاره به اينكه هزينه مربوط به عايق كاري3 تا 4 سال ديگر برگشت پذير خواهد بود مي افزايد: چنانچه عايق كاري انجام شود ، شاهد بيش از 7 ميليارد دلارصرفه جويي در هزينه ها خواهيم بود كه در نتيجه اگر دولت عايقكاري ساختمانها را حتي به صورت رايگان انجام دهد ، نه تنها از اتلاف انرژي جلوگيري مي كند ، بلكه از منابع بسياري نيز بهره مند خواهد شد .
وي مي گويد : براي رعايت صرفه جويي انرژي در ساختمانها نيازمند پرداخت هزينه هايي هستيم اما اين هزينه ها در درازمدت برگشت داده مي شود و از اتلاف انرژي در ساختمان جلوگيري خواهد شد.
ميلاني اضافه مي كند : بايد باور به اينكه مسئله جلوگيري از اتلاف انرژي در ساختمانها بسيار حياتي است ، در جامعه نهادينه شود.
وي مي افزايد : چون قيمت انرژي در جامعه ما پائين است، افراد اجباري در زمينه صرفه جويي انرژي احساس نمي كنند.
شهروز تهراني كارشناس مسكن نيز معتقد است كه براي جلوگيري از اتلاف انرژي در ساختمانها ، ساخت مسكن بايد بصورت صنعتي در كشور انجام شود.
وي با بيان اينكه اولين گام در صنعتي سازي در هر حوزه اي طراحي صنعتي است، مي افزايد : نحوه طراحي در مقايسه با يك طرح سنتي متفاوت خواهد بود.
به گفته تهراني در اين طراحي نمونه اي طرح مي شود كه بر اساس آن ميزان و سرعت توليد افزايش مي يابد و مسائل اجتماعي، اقتصادي منطبق با فناوري هاي روز نيز در نظر گرفته مي شود.
به گفته وي پس از طراحي صنعتي مسئله استاندارد كردن است كه در همه ساختمانها بايد رعايت شود و به صورت قابل استفاده در بيايد.
وي در ادامه به نقش مهم مديريت در امر صنعتي سازي اشاره مي كند و مي گويد..چنانچه مديريت قوي و كارآمدي در اين خصوص وجود نداشته باشد نمي توان به نتيجه مثبتي رسيد.
به گفته تهراني در صنعتي سازي مسئله صرفه جويي در انرژي مطرح مي شود و اين صنعتي كردن به دنبال خود صرفه جويي در انرژي را فعال خواهد كرد .
محمد تقي رضايي حريري استاد دانشگاه تهران نيز با بيان اينكه ما امروزه مجبور هستيم كه ساختمان ها اعم از قديمي و نوساز را عايق بندي كنيم ، مي گويد: متاسفانه به دليل اينكه برخي ازسازندگان مسكن تنها به فكر افزايش منافع خود هستند از عايق كردن و عايق بندي ساختمان ها جلوگيري مي كنند در صورتي كه عايق بندي با توجه به اينكه هزينه حامل هاي انرژي در حال افزايش است مي تواند مقرون به صرفه باشد .
وي تصريح مي كند : دگرگون شدن طراحي ساختمان ها از جمله مواردي است كه مي تواند به جلوگيري از اتلاف انرژي كمك كند.
به گفته اين استاد دانشگاه در گذشته ساختمان ها به هر شكلي ساخته مي شد ، اما امروزه بايد بر اساس وزش باد و تابش خورشيد به طراحي ساختمانها پرداخت،يعني ساختمان ها دور از وزش باد مزاحم و در بيشترين ميزان بهره مندي از نور خورشيد بايد طراحي شوند.
به هر حال پرداختن به مقوله مصرف انرژي در مسكن ،از هر جنبه اي داراي اهميت ملي است.
كد 0001/10107/138
سه شنبه 2 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 126]