واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: «شب قدر است و طي شد نامه هجر»/نگاهي به رمضان و شب قدر در شعر فارسي
گروه ادب: انعكاس ماه شريف رمضان و شب قدر در آينه زلال ادبيات فارسي كه تجليگاه عاليترين جلوههاي فرهنگ و معارف اسلامي محسوب ميشود، بسيار چشمگير است.
درباره ماه مبارك رمضان احاديث و روايات بسياري به ما رسيده است و كتابهاي فراواني نيز در فضايل اين ماه به رشته تحرير درآمده است، انعكاس اين ماه شريف در آينه زلال ادبيات پارسي است كه تجليگاه عاليترين جلوههاي فرهنگ و معارف اسلامي است، بسيار چشمگير است.
شب قدر هم مانند بسياري از مضامين والاي ديني از منظر نظر شاعران ما دور نمانده است. شبي كه در ادبيات ما از روشنترين پنجرههاي معنويت و عرفان به آن نظر شده است. هميشه نگاه به شب قدر، نگاه به شبي بوده است كه انسان در وسعت بيكرانهاش ميتواند به پروازي شكوهمند بپردازد و از هر چه سياهي و تباهي است به درآيد و براي سال آتي و سالهاي آينده رهتوشههايي مبارك و الهي برگيرد. به راستي در ساحت هيچ ادبياتي چون ادبيات فاخر اين سرزمين نميتوان اين همه نازكخياليهاي جانانه و وجدانگيز را از مفاهيم ديني سراغ گرفت.
شاعران و اديبان ما آنگاه كه با همه وجود اشراقي خود به فهم قدر توفيق مييافتند و از خداي قدر براي برون شدن از وهم و حضور در فهم قدر و مراتب آن توفيق طلب ميكردند به تبيين ذوقي اين مفهوم والاي ديني ميپرداختند، منوچهري دامغاني ميگويد «با رنگ و نگار جنتالعدني/ با نور و ضياء ليلةالقدري»
خواجه حافظ شيرازي نيز ميگويد: «شب قدر است و طي شد نامه هجر/ سلام فيه حتي مطلعالفجر/ دوش وقت سحر از غصه نجاتم دادند/ واندر آن ظلمت شب، آب حياتم دادند/ چه مبارك سحري بود و چه فرخنده شبي / آن شب قدر كه اين تازه براتم دادند».
ساده زيستي و دستگيري حضرت علي(ع) از محرومان و مستضعفان، روزهداري و افطار ساده حضرت و كمك به ايتام و ... نيز همواره مومرد توجه شاعران فارسي زبان بوده است، مانند شعر زير از «حميد هنرجو» با نام «افطار علي(ع)» بيانگر همين موضوع است:
«كوچههاي كوفه مثل هر كسي
با صداي گامهايش آشناست
هيچ كس، اما نميداند كه او
اولين آيينهي باغ خداست
او همان مردي است كه با كودكان
در ميان كوچه بازي ميكند
با نگاهي مهربان و بيريا
از گدا، مهماننوازي ميكند
نيمه شبهاي علي آكنده است
از مناجات و دعا و زمزمه
آسمان چشم او باراني است
باز هم از غصههاي فاطمه
باز هم امشب علي در گوش چاه
مثل هر شب دردلها كرده است
آه، ميدانم علي با نان خشك
باز امشب روزه را وا كرده است»
دوشنبه 1 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 124]