تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 17 دی 1403    احادیث و روایات:  امام رضا (ع):روز غدیر در آسمان مشهورتر از زمین است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1851220985




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

تبيين ماهيت هنر اسلامى با رويكردى تاريخى هنر اسلامى يا هنر دوران اسلامى


واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: تبيين ماهيت هنر اسلامى با رويكردى تاريخى هنر اسلامى يا هنر دوران اسلامى
[دكتر احمد تندى ]
سالهاست وجود «هنراسلامى» به منزله يكى از اقسام مهم هنر در تاريخ هنر جهان به رسميت شناخته شده است. اما مقصود از «هنر اسلامى» چيست و استفاده از اين اصطلاح در تاريخ هنر ناظر به چه نسبتى ميان هنر و اسلام است
قبل از پرداختن به موضوع هنر اسلامى لازم است به چند مقدمه در اين خصوص اشاره كنيم. ازجمله اينها خاستگاه اسلام است. جزيرة العرب در اوايل قرن هفتم ميلادى، سرزمينى خشك و سوزان بود و مردمانى كه در اين سرزمين زندگى مى كردند، عمدتاً فاقد فرهنگ و تمدن بودند. در چنين موقعيتى معجزه تاريخ به وقوع پيوست و اسلام ظهور كرد.
در مدت زمان رسالت پيامبر اكرم (ص)، محدوده نفوذ و گسترش اسلام شبه جزيره عربستان بود. پس از رحلت نبى مكرم اسلام(ص) فتوحات مسلمين و گسترش قلمرو اسلامى آغاز شد و در اين فتوحات مسلمين با تمدن هاى بسيار پيشرفته اى مواجه شدند كه سابقه اى بس طولانى در فرهنگ و تمدن زمانه داشتند. آنها از سوى شرق با تمدن غنى ايرانى و از سوى غرب با تمدن سوريه - شامات - و بخشى از تمدن روم آشنا شدند. سؤالى كه در اينجا مطرح مى شود اين است كه - گفته شد - بوميان جزيرة العرب كه بويى از فرهنگ و تمدن نبرده بودند چگونه صاحب هنر شدند و هنر اسلامى پديد آمد براى پاسخ به اين پرسش لازم مى دانم به مفهوم فرهنگ اشاره اى داشته باشم. فرهنگ، مجموعه اى پيچيده است كه شامل آداب و رسوم و رفتار و كردار مى شود، كه اين ويژگى ها ناشى از عوامل تأثيرگذار بر فرهنگهاست. مهمترين عوامل مؤثر به فرهنگ ها عبارت است از:
۱- شرايط اقليمى - جغرافيايى
۲- تفكر
۳- مذهب (البته شايد اين گزينه چون اكتسابى محسوب نمى شود و فطرى است را نتوان زيرمجموعه فرهنگ شمرد)
۴- ارتباط فرهنگ ها (كه شامل تأثير و تأثر فرهنگ ها بر يكديگر مى شود.)‎/ اساساً در طول تاريخ ، فرهنگى را نخواهيم يافت كه نسبت به فرهنگ هاى ديگر مستقل و مجزا باشد. به طور كلى خود بسندگى فرهنگى منجر به فناى فرهنگى مى شود. در فرهنگ اسلامى جديد نيز ارتباط فرهنگى شكل گرفت و اين فرهنگ عناصر ديگر فرهنگى را كه با خودش نسبت داشت پذيرفت و ازجمله اين تأثيرات در هنرهاى مختلف بود. مسلمين نيازمند عناصر مادى و فضاهاى معمارى خاص خود بودند كه طى مواجهات فرهنگى با سرزمين هاى ديگر به اين هدف دست يافتند. نكته قابل توجه اين است كه بدانيم معمارى و هنر مسلمانان نه از قرآن و نه از الگوهاى مسلمين اخذ شد، بلكه بر اثر ارتباطات فرهنگى، از فرهنگ هاى ديگر گرفته شد.
اما سؤالى كه ذهن هر متفكرى را در اين زمينه به خود مشغول مى كند اين است كه چرا با وجود يك ايدئولوژى و يك تفكر واحد در اسلام اما در زمينه هنر شاهد تنوع و تكثر هستيم بخشى از اين علت، پيشينه هاى مختلف سرزمين هاى فتح شده توسط مسلمين بود. دليل ديگر را مى توان حمايت حكومت از هنر و هنرمندان در آن دوره دانست. اساساً خلق اثر هنرى نيازمند عواملى است. يعنى ما در هنر با دو اصل روبه رو هستيم:
۱- تكنيك و مهارت
۲- خلاقيت.
خلاقيت جوشش درونى هنرمند است و چون هنرمند در محيط و جامعه اى مى زيد كه متأثر از فضاهاى فكرى گوناگون است، پس فكر او هم متأثر از اين محيط است. تنها بخش آموزشى هنر، تكنيك و مهارت است.
درواقع واسطه هاى هنرى گاه توسط خود هنرمند قابل دريافت نيست و نياز به ابزار - مهارت- احساس مى شود.
مطلب بعد به عناصر اجرايى اثر هنرى اختصاص دارد. به عبارت ديگر عوامل تعيين كننده در چگونگى يك اثر هنرى به شرح زير است:
۱- سازنده يا خالق اثر (هنرمند)
۲- سفارش دهنده يا بانى و پشتيبان اثر هنرى
۳- جامعه به عنوان مخاطب اثر هنرى
همچنان كه در ابتداى بحث مطرح شد در اوايل قرن هفتم ميلادى، اسلام و شريعت اسلام از عربستان فراتر رفت - سرزمين اسلام توسعه يافت - و با فرهنگ هاى ديگر مواجه شد. سؤال اين است كه آيا اين هنر مى تواند عنوان هنر اسلامى به خود گيرد ، صرف اين كه - با توجه به آنچه در باب عناصر اجرايى اثر هنرى ذكر شد - هنرمند، بانى و مخاطبان مسلمانند براى درك اين موضوع بايد به نمونه هايى از مصاديق هنر بپردازيم. قديمى ترين آثار هنرى مسلمانان در مراكز قدرت و حكومت شكل گرفت. به عنوان مثال قبه الصخره كه از قديمى ترين آثار مسلمانان محسوب مى شود اما حقيقتاً نه تنها تمام هنرهاى به كار رفته در اين اثر اسلامى نيست بلكه گاهاً عناصرى ضد نيز در آن به چشم مى خورد.
به عنوان نمونه ديگر آثار هنرى دوره عباسى كه بسيارى از آن در سامرا باقى مانده است نيز نمى تواند معرف هنر اسلام و هنر اسلامى باشد.
براين اساس به اين نتيجه مى رسيم كه در مواجهه با آثار هنرى دوره اسلامى يكسره آنها را هنر اسلامى قلمداد نكنيم بلكه مى توانيم از اصطلاح «هنر دوره اسلامى» استفاده كنيم.
با اين رويكرد، سؤال ديگرى مطرح مى شود كه پس تكليف هنر اسلامى چه مى شود و ماهيت هنر اسلامى چه مى تواند باشد و اساساً ايدئولوژى اسلام به دنبال چيست پيامبر اسلام (ص) مى فرمايد: اسلام براى رستگارى است و به سوى مسير درست حركت و هدايت كردن وظيفه اسلام و تفكر اسلامى است. پس هر عملكردى كه به انسان در جهت رشد و ارتقاى معنوى - مورد نظر اسلام - كمك كند مى تواند اسلامى تلقى شود. اگر اثر هنرى مخاطب را به سمت تفكر و انديشه سوق دهد و از طريق آن موجبات انتخاب مسير خير و تفكر منطقى و سازنده را فراهم كند، آنگاه اين اثر را مى توان «هنر اسلامى» ناميد. بناهاى مذهبى ما عمدتاً داراى چنين ويژگى اى هستند. با تفكر دقيق درمى يابيم كه اين فضاها ذهن ما را به سوى انديشه و خردورزى رهنمون مى كند.
به عنوان كلام آخر مى توان در تقسيم بندى معمارى اسلامى به دو گروه مذهبى و غيرمذهبى به اين نكته رسيد كه هركدام از اين بناها و فضاها، در ذهن آدمى عكس العمل خاص و متفاوتى دارد. مسلماً بازتاب ذهن آدمى در فضاى مسجد و مدرسه اى با معمارى اسلامى بسيار متفاوت است با حالت ذهنى او در مواجهه با كاخ ها و قلعه هاى اين دوره از تاريخ.

مكتوب حاضر متن ويرايش و تلخيص شده سخنرانى دكتر احمد تندى با عنوان «رويكرد تاريخى به هنر اسلامى» است كه در تاريخ ۱۹ شهريور ماه در مركز هنرپژوهى نقش جهان فرهنگستان هنر ايراد شد.
 يکشنبه 31 شهريور 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[مشاهده در: www.iribnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن