واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: رئيس كميسيون سياست خارجي در واكنش به نامه وزراي سابق خارجه آمريكا؛مجلس آمريكا درخواست مذاكره دهد - احسان مهرابي
وجه سياست خارجي علاءالدين بروجردي رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجالس هفتم و هشتم هميشه بر وجهه سياست داخلياش چربيده است. شايد به همين دليل بيشتر درباره سياست خارجي از او نظرخواهي ميشود. گفتوگو با علاالدين بروجردي درباره توصيه وزراي خارجه سابق آمريكا براي مذاكره با ايران است كه او بررسي اين امر را منوط به ارائه درخواست رسمي از سوي آمريكا ميداند.
در شرايط فعلي بحث گفتوگوهاي پارلماني بين پارلمانهاي ايران و آمريكا را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
در صورت طرح چنين پيشنهادي، ميتوان به مطالعه آن پرداخت اما تاكنون دراين باره درخواست رسمي ارائه نشده و اظهارنظرهاي غيررسمي مقامات آمريكا و يا اعلام مواضع كساني كه ديگر در تشكيلات رسمي اين كشور سمتي ندارند، نميتواند مبنايي براي اظهارنظر نسبت به برقراري رابطه و يا مذاكره با آمريكا باشد.
پروتكلي كه براي ارتباط بين مجالس كشورها وجود دارد چگونه است؟
از طريق بينالمجالس با همه مجالس دنيا ارتباط داريم اما گفتوگو با آمريكا بدون ارائه درخواست رسمي ازسوي آمريكاييها ممكن نيست. در صورت چنين درخواستي ميتوان خارج از سطح روابط دو دولت به بررسي و برقراري روابط پارلمانهاي ايران و آمريكا پرداخت. چنانچه آمريكاييها به دنبال برقراري رابطه و يا مذاكره رسمي با ايران هستند بايد درخواست خود را طي يادداشتي از طريق دفتر حافظ منافع خود يعني سوئيس اعلام كنند. كما اينكه تاكنون نيز درخواستشان براي مذاكره با ايران در موضوع تامين امنيت داخلي عراق را از اين طريق اعلام كردهاند. از اين رو مطالب متفرقه ديگري كه از سوي برخي مقامات اسبق آمريكا مطرح ميشود، نيازمند بررسي نيست چراكه تنها در حد يك خبر است كه بعد خبري خاص خود را دارد.
براي گفتوگوهاي پارلماني با مجالس ديگر نياز به هماهنگي با وزارت خارجه، دولت و يا ديگر مسوولان كشور نيست؟
ما به عنوان مجلس با مجالس ديگر كشورها ارتباط داريم و درحال حاضر نيز گفتوگوهاي پارلماني انجام ميشود. اما آنچه كه وجود دارد اين است كه بايد ازسوي آمريكا درخواست رسمي ارائه شود.
درخواست مذاكرات پارلماني بايد از طريق دولتها ارائه شود و يا اينكه خود مجالس ميتوانند در اين زمينه اقدام كنند؟
خود مجالس ميتوانند گفتوگو كنند و نيازي به دولتها نيست.
آيا به عنوان پاسخ به درخواست احتمالي آماده دعوت از نمايندگان مجلس آمريكا براي سفر ايران هستيد؟
هيچ عجلهاي براي اظهارنظر در اين زمينه نداريم و زماني كه درخواست رسمي شد در اين زمينه اظهارنظر ميكنيم.
زماني كه بحث سفر نمايندگان مجلس آمريكا به ايران مطرح شد شما اعلام كرديد كه در فضايي كه امروز آمريكا ايجاد كرده است به نظر نميرسد كه زمينه براي مذاكره جدي بين ايران و آمريكا وجود داشته باشد. آيا در حال حاضر اتفاق جديدي رخ داده كه اين مذاكرات را قابل بررسي دانستهايد؟
طبيعتا مجموعه عملكرد آمريكا با توجه به سياستهايي كه داشته است نشانگر سياست نامناسب اين كشور در قبال جمهوري اسلامي ايران است اما موضوع ديگري كه قبل از اين موضع مطرح است بحث درخواست رسمي است.
ديدگاه شما درباره مذاكره آقاي احمدينژاد با كانديداهاي انتخابات رياستجمهوري آمريكا چيست؟
موضوع مطرح شده نكته جديدي نيست و سال گذشته رئيسجمهور با اعضاي شوراي روابط خارجي آمريكا كه همه چهرههاي سرشناس و شناخته شده آمريكا بودند گفتوگو كردند.
اما به هر حال كانديداهاي انتخابات رياستجمهوري جايگاهي متفاوت با اعضاي شوراي روابط خارجي آمريكا دارند؟
كانديداها تا زماني كه انتخاب نشوند يك فرد عادي هستند مانند انتخابات رياستجمهوري ايران.
اما درسيستم انتخابات رياستجمهوري آمريكا با توجه به وجود دو كانديدا مذاكره با دو كانديداي انتخابات متفاوت با مذاكره با كانديداهاي انتخابات ايران و به منزله مذاكره با رئيسجمهورآينده است؟
اين نكته درست است اما تا زماني كه انتخابات رخ نداده كانديداهاي انتخابات رياستجمهوري آمريكا افراد معمولي هستند و مذاكره با آنها نكته جديدي نيست.
جوزف بايدن اينك معاون اول يكي از كانديداهاي انتخابات رياستجمهوري آمريكا است. اگر با او به كاخ سفيد برود ميتواند از موضع معاون اول دعوت گذشته خود را از ايرانيان كه قضا شده است تجديد كند و اگر به كاخ سفيد نرود همچنان ميتواند به سبك سالياني نهچندان دور همتايان ايراني را براي مذاكره در داخل آمريكا و يا هر نقطه مورد علاقه ايرانيان فرابخواند. دعوتي كه با وجود نامه دبيركل اتحاديه جهاني بينالمجالس به رئيس شوراي بينالمجالس ايران به نتيجه نرسيد چرا كه ابراهيمباي سلامي رئيس وقت شوراي بينالمجالس ايران درخواست جانسون را براي رئيسجمهور وقت فرستاد و او نيز نامه را به حسن روحاني و وزير امور خارجه آن زمان احاله داد و در پايان پاسخي به درخواست جانسون ارائه نشد. در كنار موضوع روابط ايران و آمريكا كه هر از چند گاهي مطرح ميشود و به نتيجه نميرسد باب جديدي براي گفتوگوهاي ايران و آمريكا باز شده است. گفتوگوي نمايندگان مجالس دو كشور شايد نياز به زمينههاي كمتري از گفتوگوي دولتها داشته باشد اما اين گفتوگوها نيز به نتيجه نرسيده و تنها اقدام عملي در اين باره كه در ساليان گذشته انجام شده است ملاقات مهدي كروبي رئيس مجلس ششم در موزه متروپوليتن نيويورك با آرلن اسپكتر نماينده كنگره آمريكا بوده است. يكي از اصليترين دلايل به نتيجه نرسيدن اين گفتوگوها تحولات داخلي و يا جوسازيهاي سياسي جناحها بوده بهگونهاي كه هر يك از جناحهاي سياسي اين گفتوگوها را به منزله رانتي براي خود ميدانسته است به طوري كه رئيس مجلس هفتم تلويحا تاييد كرد كه مهم اين است كه چه كسي گفتوگو كند. در هنگامه مجلس ششم سناتور جوزف بايدن براي مذاكره با همتايان ايراني در داخل آمريكا و يا هر نقطه مورد علاقه ايرانيان اعلام آمادگي كرد و اين تقاضا از سوي برخي از نمايندگان ايران با استقبال مواجه شد اما در پايان به نتيجه خاصي منجر نشد. پس از آن نيز گفتوگو با ايران و يا حتي سفر نمايندگان كنگره آمريكا به ايران در دفعات متعددي مطرح شد. اسپكتر و باب ني، از جمله سناتورهاي جمهوريخواه ايالت اوهايوي آمريكا نسبت به ملاقات رسمي بين اعضاي كنگره آمريكا و پارلمان ايران ابراز اميدواري كردند. در آن زمان همچنين اخباري مبني بر ديدار شام غيررسمي اين سناتورها با محمدجواد ظريف، نماينده ايران در سازمان ملل متحد منتشر شد. اين تقاضا چندي پس از آن مطرح شد كه كمال خرازي، وزير خارجه، در حاشيه اجلاس داووس در سوئيس ديداري با جوزف بايدن، عضو دموكرات كميته روابط خارجي سناي آمريكا داشت. خرازي پس از اين ديدار اعلام كرد كه در حاشيه اجلاس داووس، بايدن به طور غيررسمي پيش آمد و گفت كه مايل است صحبت كند. در همان زمان ريچارد باوچر، سخنگوي وزارت خارجه آمريكا اعلام كرد كه دولت آمريكا با سفر احتمالي گروهي از سناتورهاي آمريكايي به ايران مخالفت نخواهد كرد.
طرح تقاضاي نمايندگان كنگره آمريكا براي گفتوگو با نمايندگان مجلس ايران البته محدود به مجالس اصلاحطلب نبود و در مجلس هفتم نيز موضوع سفر نانسي پلوسي رئيس مجلس نمايندگان آمريكا و تام لانتوس رئيس كميته خارجي مجلس نمايندگان آمريكا مطرح و البته تقاضاي نانسي پلوسي براي سفر به ايران تكذيب شد.
براساس خبري كه در آن زمان منتشر شد از نانسي پلوسي، رئيس مجلس نمايندگان آمريكا و تام لانتوس، رئيس كميته امور خارجي مجلس نمايندگان اين كشور در كنفرانسي خبري در سانفرانسيسكو پرسيده شد بود كه آيا پس از سفر اخير به خاورميانه تمايل دارند ديپلماسيشان را در اين منطقه با سفري به ايران گسترش دهند و لانتوس در پاسخ گفته بود: اگر فقط از جانب خودم صحبت كنم، حاضرم فردا صبح سوار هواپيما (براي سفر به ايران) شوم زيرا با وجود مسائل، مهم است كه ما با آنها گفت وگو كنيم. وي ادامه داد: اگر از جانب خودم صحبت كنم حاضرم به ايران بروم و با شناختي كه از رئيس مجلس دارم فكر ميكنم او نيز ممكن است تمايل داشته باشد.
خبر سفر احتمالي رئيس دموكرات مجلس نمايندگان آمريكا، اما اظهار نظرهاي نمايندگان مجلس و كارشناسان را به دنبال داشت و در حالي كه برخي نمايندگان با نوعي استقبال در مورد آن سخن ميگفتند اما بروجردي رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس اظهار داشت كه به نظر نميرسد زمينه براي مذاكره جدي بين ايران و آمريكا وجود داشته باشد. در اين زمينه باهنر نايب رئيس مجلس شوراي اسلامي گفت: اگر مقامات پارلماني آمريكا بخواهند براي شنيدن حرف ايران بيايند، منعي وجود ندارد، چراكه در غير اين صورت بايد بدانند كه ما حرف آنها را بسيار شنيدهايم.
محمدرضا باهنر با تاكيد بر اينكه مقامات آمريكايي به اين باور رسيدهاند كه ايران كشوري بزرگ و تاثيرگذار در منطقه است، گفت: آمريكاييها ميدانند كه بدون جلب نظر ايران كاري از پيش نخواهند برد، لذا سر به سر ايران گذاشتن سودي را براي آنها حاصل نميكند. به گفته نماينده مردم كرمان در مجلس، رفتار و زبان آمريكا در تصميم ملت ايران كارساز نيست، بنابراين بايد حقوق ملت ايران را به رسميت بشناسند تا ما هم حقوق آنها را رعايت كنيم.
اما رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي نيز اظهار داشت: در فضايي كه امروزه آمريكا ايجاد كرده است به نظر نميرسد كه زمينه براي مذاكره جدي بين ايران و آمريكا وجود داشته باشد. در توصيه 5 وزيرخارجه سابق آمريكا درباره مذاكره با ايران مجددا موضوع روابط ايران و آمريكا و همچنين مذاكرات پارلماني كشورها مطرح شده است اما علاءالدين بروجردي رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس برقراري روابط مجالس ايران و آمريكا را مشروط به ارائه درخواست رسمي از سوي آمريكا قابل بررسي دانست.
كاظم جلالي، مخبر كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي نيز با بيان اينكه آنچه كه وزراي خارجه آمريكا مطرح كردند از يك نگرش واقعگرايانه از شرايط موجود جهاني و شرايط آمريكا برميآيد به ايلنا گفت: اين مساله در سطح انديشمندان و سياستمداران آمريكايي در حال تقويت است تا جايي كه در زمينه تكنولوژي هستهاي كه ايران بحث ايجاد كنسرسيوم غنيسازي را مطرح كرد برخي از آنها اين پيشنهاد را پذيرفته و بهتر دانستند كه آن را در ايران تشكيل دهند. وي با بيان اينكه مذاكره بدون قيد و شرط هيچگاه خواسته رسمي آمريكا نبوده يادآور شد: اين مساله همواره از سوي افراد غيررسمي و مقامات گذشته اين كشور مطرح شده است، مقاماتي كه امروز هيچ مسووليتي در اين كشور ندارند. بررسي درخواست مذاكره آمريكا با ايران تنها در شرايطي ممكن است كه مقامات رسمي آمريكايي، رسما از جمهوري اسلامي ايران درخواست مذاكره كنند كمااينكه در مورد عراق چنين درخواستي را مطرح كردند و ما با آن موافقت كرديم.
جلالي در پاسخ به اينكه آيا ميتوان مذاكره با آمريكا را در سطحي به جز سطح دولتها ادامه داد و آيا با توجه به درخواست رئيس پارلمان آمريكا برقراري روابط پارلماني ميان دو كشور ممكن است، اظهار داشت: تصميمگيري براي گفتوگو و مذاكره در هر سطحي، در اختيار شورايعالي امنيت ملي است. مخبر كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي تاكيد كرد: برقراري ارتباط ميان پارلمانهاي ايران و آمريكا تنها در صورت تقاضاي رسمي آمريكاييها قابل بررسي است اما خانم پلوسي هرگز از ايران تقاضاي رسمي براي روابط ميان پارلمانها نداشته و به اظهارات رسانهاي و تبليغاتي در اين زمينه بسنده كرده است. جواد كريمي عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس نيز گفت:در نظام جمهوري اسلامي ايران همواره پيششرطهايي براي مذاكره با آمريكا مطرح بوده؛ چرا كه مذاكره مبنايي براي برقراري ارتباط و عاديسازي روابط است.
وي در تشريح اين پيششرطها به عدم تكرار اعمال تهديدها و تحريمهاي گذشته عليه ايران از سوي آمريكا اشاره كرد و افزود:آمريكا بايد رفتارش را نسبت به ايران تغيير داده و اموال و داراييهاي ايران را كه در كشور خود مصادره كرده است، پس بدهد. همچنين آمريكا براي تامين پيششرطهاي ايران براي مذاكره، قطعنامههايي را كه در شوراي امنيت عليه ايران صادر كرده است،از حيز انتفاع خارج كند و اصول مصوب نظام جمهوري اسلامي ايران مبني بر دفاع از حقوق ملت ايران را به رسميت بشناسد.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
يکشنبه 31 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 134]