واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: رمضان ماه ميهماني خدا/ فرصتي براي زدودن رذيله ريا و تظاهر
ماه رمضان ماه ضيافت و ماه ميهماني خدا ناميده شده است، اين ماه فرصتي متعالي براي زدودن رذايل نفساني و جايگزيني خصايل انساني است،رمضان فرصتي براي نيايش و خودسازي و زماني براي دوري جستن از آفات نفس است.
به گزارش ايرنا استان فارس، از جمله رذايلي كه نفس انسان را مورد آسيب قرار مي دهد و موجب مي گردد كه بسياري از خصايل انساني در آدمي توان ظهور و بروز نيابد، رذيله تظاهر و ريا و خودنمايي است.
اين صفت ناپسند در باطن و وجدان آدمي و همچنين درآموزه هاي ديني و سخن بزرگان و اولياي دين طرد شده و مورد نكوهش قرار گرفته است.
اگر در جامعه شرايطي حاكم باشد كه افراد جامعه خودشان به اعتقادات و باورهاي ديني راغب شوند نه اينكه ديگران اين باورها را به آنان القا كنند يقينا اعتقادات ديني آنان مانع از توجه به ريا خواهد شد.
رفتارهاي اجتماعي زماني اصلاح مي شود كه مردم طرز تلقي شان از واقعيت هاي جامعه به درستي تفسير شود و در نظام هاي خانواده، آموزشي و تربيتي به درستي تربيت يابند بدون شك در اين شرايط منكرات اخلاقي در جامعه جايگاهي نخواهند داشت.
خبرنگار ايرنا براي دانستن بيشتر درباره اين صفت ناپسند نظرات كارشناسي مدير كل تبليغات اسلامي استان فارس را جويا شده است.
مديركل تبليغات استان فارس درباره اين رذيله اخلاقي گفت: از جمله رذايل اخلاقي ريا و تظاهر است ريا را شرك پنهان مي نامند يعني وقتي كسي به ريا مبتلا مي شود در نهان خويش دو خدا يا بيشتر پذيرفته است.
حجت الاسلام عبدالرضا خوشنويس در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: در قرآن و بيانات ائمه، ريا به شدت مورد نكوهش قرار گرفته است و در بياني از قرآن يكي از نشانه هاي بدان ريا معرفي شده است.
مدير كل تبليغات اسلامي استان فارس اضافه كرد: ريا همان است كه انسان به قصد ستايش ديگران عملي را انجام مي دهد و همواره در انتظار سپاس است، ريا علاوه بر اينكه كاري حرام و غير خدايي است عبادت را نيز باطل و بي اثر مي كند.
حجه الاسلام خوشنويس ادامه داد: ويروس ريا اگر گسترش يافت به كمترين اندازه آن بالاترين عبادت ها بي اثر مي شود، حتي اگر كسي تمام اجزا عبادت او براي خدا باشد ولي يك جز آن آميخته با ريا باشد كل آن عبادت و اجزا باطل فاسد مي شود.
وي در مورد ريشه اين صفت نكوهيده گفت: ريشه ريا مثل همه گناهان خدانشناسي است، وقتي كه شخصي به غيب اعتقاد ندارد و نامحسوس را نمي بيند و غالبا به دنياي حجمي و فيزيكي دل بسته و آن را رسمي مي داند به ريا روي مي آورد.
حجه الاسلام خوشنويس افزود: ريا گناهي ريشه اي است يعني اين درخت پليد شاخ و برگ هاي زيادي دارد كه هر كسي بتواند از ريا فاصله بگيرد از بند صدها گناه رهايي يافته است.
مدير كل تبليغات اسلامي استان فارس گفت: براي اينكه ريا ريشه كن شود چاره اي جز شناخت خدا و آشنايي با او نيست و اگر كسي مهر خدا را و پاداش الهي را درست بشناسد و بداند كه در ديد خدا است و اوست كه شاهد اعمال و رفتار ما است و توجه به نكته هاي ديگر كه هر كدام مي تواند در بازسازي فرد موثر باشد هرگز دل به ريا نمي دهد.
وي ادامه داد: چنين شخصي يقين دارد آنكه بايد ببيند مي بيند و پاداش كامل را مي دهد، در حقيقت خداشناسان هرگز هيچ آفرين و مرحبايي را برتر از آفرين هاي خدا نمي دانند.
حجه الاسلام خوشنويس اظهار داشت: قرآن كريم نشان خدابيني و خداشناسي را اخلاص مي داند اخلاص بهترين راه مبارزه با ريا است، همچنان كه ريشه ريا خدانشناسي است ريشه اخلاص نيز آشنايي با خدا است.
وي گفت: ماه رمضان فرصت ارجمندي است تا آنهايي كه با خدا قهر هستند آشتي كنند و آنهايي كه از خدا فاصله گرفته اند، به او نزديكتر شوند و آنهايي كه تا كنون لذت شناخت خدا را در كام معنوي خود حس نكرده اند خدا را بيشتر بشناسند.
او افزود: اين ماه اخلاص و فقط براي خدا بودن را بهتر و بيشتر مي توان به دست آورد زيرا ماه رمضان تنها ماهي است كه به نام ماه خدا ناميده شده است، پس هر كس بخواهد كاري خدايي انجام دهد چه بهتر كه در اين ماه اين كار صورت گيرد.
پايگاه اطلاع رساني پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي نيز با طرح اين سووال كه اگر ريا به فكر آدم بيايد در حالي كه خود تمايل به آن ندارد، آيا باعث بطلان عمل مي گردد؟ اينطور توضيح داده شده است: رسوخ ريا در فكر و عقيده و دل آدمي، چنان ظريف و مخفي است كه در روايت آمده است: ريا كه شعبه اي از شرك است، مخفي تر از حركت مورچه اي روي سنگي سياه در شب ظلماني و تاريك مي باشد، ليكن يكي از امراض قلبي، وسوسه هاي شيطاني است كه ريا نيست، ولي انسان فكر مي كند ريا صورت گرفت است.
ابليس براي آنكه انسان را از انجام برخي عبادات و اعمال واجب به خصوص مستحبي محروم كند، يا به فعل معصيتي وادار نمايد، با طرح صورت هايي شبيه ريا، شخص را به شك و ترديد مي اندازد و با اصرار و تقويت آن، فرد را از انجام كار خوب منصرف مي كند.
براي محروم نمودن فرد از فيض نماز اول وقت، يا جماعت و اقامه آن در مسجد و يا نماز شب، وسوسه مي كند كه اين كارها را براي خودنمايي و شهرت طلبي انجام مي دهي، در حالي كه شخص در عمق جان خود، چنين عقيده اي ندارد.
براي آن كه فرد را از تقيد به دين و رعايت نمودن حريم واجبات و محرمات منصرف كند، در خاطرش مي اندازد كه كار شما براي ريا، خودنمايي، خودشيريني، مقدس مابي و نظاير آن است، در حالي كه واقعا چنين نيست.
همه اينها از مكرها و دام هاي شيطان است.
هيچ يك از اين امور ريا نيست، براي شكستن شيطان و بي اثر كردن مكر او و منصرف كردن وي از ادامه وسوسه بايد هر فعل يا كيفيت عملي را كه انجام آن موجب ناراحتي شيطان مي شود، بيشتر انجام داد، تا از اين مرحله نفساني عبور كرد.
يكي از علماي اخلاق مي فرمايند: يكي از اقسام ريا، ترك عمل از ترس گرفتار شدن به ريا است كسي كه چنين عملي انجام مي دهد، كارشيطان را آسان كرده و او را از افساد و وسوسه كردن بي نياز نموده است.
بهترين راه براي مقابله آن است كه اصلا فكر ريا بودن يا نبودن را در اين امور كنار گذاشت و در مورد نظر ديگران در مورد اعمال فكر نكرد.
در اين پايگاه اطلاع رساني درباره علايم و شرايط ريا و رياكاربا ذكر روايتي از امير المومنين (ع) چنين آمده است : رياكار سه نشانه دارد اگر مردم او را ببيند، سر حال و با نشاط مي شود اما هنگامي كه به تنهايي عبادت مي كند، كسالت او را فرا مي گيرد و دوست دارد در تمام كارهايش مردم از او تعريف و تمجيد كنند.
البته هر يك از نشانه هاي ذكر شده، به حالات و نيت انسان بستگي دارد، وقتي انسان جمعي از اهل ايمان را مشاهده مي كند كه با رغبت تمام و خضوع و خشوع مشغول عبادت خدا هستند، يا در دعاي كميل، ندبه و مراسم ديگري چون شب هاي احيا شركت مي كند، حال توبه و انابه و خوف و خشيت ديگران را مي بيند، طبيعي است كه در نفس او تاثير مي گذارد و موجب رغبت و شوق در عبادت مي شود، اين حالت ريا نخواهد بود، بلكه هيجان رغبت و زوال غفلت خواهد بود.
شيطان در امثال اين مواقع درصدد وسوسه مي آيد و در دل آدمي مي اندازد كه معلوم است: عبادت تو به جهت ريا است، پس ترك آن بهتر است.
اين چنين جمله هايي از مكرهاي شيطان است ! در پايگاه اطلاع رساني تبيان نيز در نوشتاري در پاسخ به اين پرسش كه بهترين راه عقلي براي رسيدن به اخلاص و از بين بردن ريا چيست ؟ آمده است: بهترين راه عقلي براي رسيدن به اخلاص و ريشه كن كردن ريا تقويت توحيد در دل خود مي باشد، منظوراز توحيد در اين مقام، توحيد افعالي مي باشد يعني ، انسان باور كند كه فاعل و موثري در عالم جز خداوند نيست.
اگر براي ما روشن شود كه هيچ كس به غير از خدا منشا اثري نيست و بفهميم كه رزق، عطا، منع، غنا، فقر، مرض، سلامتي، ذلت، عزت، زندگي، مردن همه در دست خداوند است و هرآنچه در جهان هست مقهور امر حاكم بي شريك مي باشد، ديگر دل به ديگران نمي بنديم و خودنمايي در مقابل ديگران برايمان لذتي نخواهد داشت .
زيرا ريشه ريا يا طمع در مال و منافع ديگر انسان هااست، يا محبت و دوست داشتن مدح و ستايش انسان ها، و يا خوش نداشتن و كراهت از مذمت و ملامت مردم است.
اگر رياكار اين سه مشكل را حل نمايد، ديگر دليلي براي خودنمايي در مقابل انسان ها وجود نخواهد داشت.
انسان عاقل رغبت به كاري كه براي او نفعي ندارد پيدا نمي كند و به امري كه به حال وي ضرر رساند بي ميل مي باشد.
ريا همان ضرر و نبود نفع است، زيرا دل بستن به تعريف يا دل گير شدن از نكوهش مردم نفعي به حال انسان ندارد، بلكه ريا موجب بطلان عبادت و مضر مي باشد.
رضا و خشنودي آدميان زودگذر و ناپايدار است و شخص رياكار مضطرب ، دل نگران ، متزلزل و مشوش است در مقابل، اخلاص و چشم نداشتن به مخلوقات، اطمينان و آرامش دل را افزون مي كند.
اميد است ماه مبارك رمضان كه ماه ميهماني خداوند است سرچشمه اي غني براي بهره گيري از فيوضات معنوي و دوري از رذايل در دل انسان هاي خدا جو بگشايد.
ك/4 7380/677/675 شماره 264 ساعت 13:14 تمام
پنجشنبه 28 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 153]