واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: عضو هيئت علمي دانشكده مديريت:قوانين مطرح در دنيا به شرط تعارضنداشتن با ارزشهاي اسلامي براي ما قابل قبول است
گروه انديشه: آنچه تاكنون در دنيا كشف شده همه آنچه اسلام ميگويد، نيست و آنچه كه دنيا گفته به شرط عدم تعارضش با ارزشهاي اسلامي براي ما قابل قبول است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) نشست «مديريت اسلامي از ديدگاه قرآن» به همّت سازمان فعاليتهاي قرآني دانشجويان كشور شب گذشته 24 شهريور در سالن نشست شماره يك شانزدهمين نمايشگاه قرآن برپا شد.
«حسن عابدي جعفري» عضو هيئت علمي دانشكده مديريت دانشگاه تهران، در اين نشست با بررسي بتناقض و تشابه دين و علم گفت: مهمترين متني كه ما در بحث مديريت به آن استناد و زيرساختها را بر اساس آن بررسي ميكنيم، قرآن كريم است و آنچه پيامبر(ص) و اهلبيت(عليهمالسلام) بيان كردهاند توضيحات بهتري براي فهم اين كتاب و پيادهكردن بهتر آن است.
وي در اينباره اظهار كرد: ميان مديريت بهعنوان يك علم و اسلام بهعنوان يك دين، هيچ تعارضي مشاهده نميشود.
عضو هيئت علمي دانشكده مديريت دانشگاه تهران براي توضيح اين مطلب، به تعابيري از شهيد مطهري اشاره داشت و تصريح كرد: استاد شهيد مرتضي مطهري، علم و دين را دو بال پرواز تلقي ميكند كه هر دو مكمل هم هستند و نه تنها تعارضي با هم ندارند بلكه يك بال متقابل هستند.
عابدي جعفري با اشاره به اينكه هر مكتب براي خود زيرمجموعههايي دارد كه همه نشئتگرفته از آن مكتب هستند، بيان كرد: زيرمجموعههاي گوناگوني چون محورهاي اقتصادي، اجتماعي، دفاعي، نظام و يا نظام مديريتي همه در بحث اسلام وجود دارند، كه همه نشئتگرفته از ارزشها، مباني و اصول اسلامي است.
وي با اشاره به حساسيتهاي مديريت اسلامي تأكيد كرد: در حوزه اسلام، يك متن اساسي را در دست داريم كه ارجاع همه مكاتب اسلامي و حتي حديث به اين متن بلند بوده و توصيههاي اسلامي در اين متن تعبيه شده است.
عضو هيئت علمي دانشكده مديريت دانشگاه تهران، خانواده را به اين ساختار تعميم داد و ابراز داشت: همه اين مجموعهها و زيرمجموعهها تشكلي را ايجاد ميكنند كه اسم آن را ميتوان اسلام ناميد و كتابنامه اين سيسنم و زير سيستمهاي آن، كتابي است به نام قرآن كريم.
وي ادامه داد: انبيا (ع) و به ويژه رسول اكرم(ص)، پيامآور، تفسيرگر و توضيحدهنده اين كتاب بودهاند، لذا آنچه از پيامبر (ص) و ائمه(ع) بيان شده، توضيحاتي است در فن بهتر اين كتاب و چگونگي پيادهكردن آن در مديريتها و شرايط گوناگون و خود آيات قرآن كريم هم با همين ترتيب به پيامبر اسلام و مسلمانان نازل شده است.
عضو هيئت علمي دانشكده مديريت دانشگاه تهران توضيح داد: مديريتي در دنيا پديد آمده و بشريت نياز به راهنمايي وحي داشته لذا آياتي در قرآن نازل شده كه اين آيات منطبق با موقعيتهايي است كه براي مسائل به وجود آمده، راهكار ارائه كند؛ در ادامه اين آيات به پيامبر نازل شده و مورد راهگشايي موقعيت خاص مسلمين قرار گرفته است.
عابديجعفري خاطرنشان كرد: يكي از زيرمجموعههاي نظام كلان اسلامي، نظام مديريت است و از جنس امروز و به صورت بخشي نيست بلكه فراواني است و در هر يك از خردهنظامها فعاليتي كه براي انجام دارد نيازمند مديريت است.
اين استاد دانشگده مديريت دانشگاه تهران گفت: اينها گرد هم ميآيند و تشكيل يك سازمان را ميدهند و به محض اينكه به يك سازمان تشكيل شدند نيازمند مديريت هستند و مديريت اگر در يك جامعه اسلامي باشد، داراي ارزشهاي اسلامي است.
وي در توضيح بيشتر سخنان خود بيان داشت: اگر از يك مديريت اسلامي و قرآني صحبت ميكنيم منظورمان يك امر فرابخشي است كه نيازمند هدايت سطح فعاليتهاي اجرايي يا مديريتي است با چنين وضعيت فراگيري، تمام بخشهاي يك جامعه نيازمند مديريتي با پسوند اسلامي در جامعه ديني هستند يعني مديريتي كه منافاتي با ارزشهاي اسلامي نداشته و منطبق با ارزشهاي اسلامي باشد.
عابديجعفري تأكيد كرد: آنچه تاكنون در دنيا كشف شده همه آنچه اسلام ميگويد، نيست و آنچه كه دنيا گفته به شرط عدم تعارضش با ارزشهاي اسلامي براي ما قابل قبول است، آموختن پرسش و پاسخهاي ديگران در قلمرو مديريت براي ما ضروري است و ارائه پاسخهاي اسلامي به ادبيات دنيا از نگاه اسلامي به اين سؤالات، واجب است و انطباق را در بين كشورهاي دنيا پديد ميآورد.
وي با ذكر اين سؤال كه اين پرسشها از كجا پديد ميآيد، گفت: نگاه اسلام به عالم، متفاوت از ديگر جامعهها است و اگر از زاويه جهانبيني خودمان به اين نگاه نظري بياندازيم به حتم نكات جديدي را در مييابيم كه قابل عرضه به دنيا است.
اين استاد دانشگاهي توضيح داد: قرآن كريم و اسلام از اساس براي هدايت بشر آمده و مطالبي را راجع به مديريت بيان ميكند، مديريت در قرآن عبارت است از مراجعه به آن، خواندنش و برداشتهاي مديريتي، كه مورد استفاده قرار ميگيرد. آنچه مسئولين در توضيح موقعيتهاي مديريتي آيات قرآن بيان كردهاند بايد علاوه بر خود آيات، مورد استفاده قرار گيرند.
وي متذكر شد: جمعبندي اين مجموعه آيات و احاديث منابعي را به دست ميآورد كه ميتوانيم بحثهاي مديريتي را از آن استخراج كنيم و در ادامه براي تطبيق آن با شرايط روز بايد از نعمت عقل بهره ببريم.
عابديجعفري در ادامه به برخي منابع مديريتي اشاره داشت و عنوان كرد: كتابي تحت عنوان راهنماي پژوهش در قرآن در دست است كه برگرفته از مجموعه آيات قرآن كريم بوده و در ذيل آن آيات مديريتي مورد بررسي قرار گرفته است.
وي توضيح داد: اين كتاب امكان دسترسي به ديگر كتابهاي مختلف مديريتي را فراهم آورده و مطالبي از كتاب مديريت اسلامي نوشته محمدحسين ابراهيمي،، مباحثي از كتاب مديريت اسلامي نوشته عبدالله جاسبي، كتاب نگرشي بر مديريت اسلامي نوشته سيدرضا تقوي دامغاني، مديريت از ديدگاه قرآن و حديث نوشته سيداحمد خاتمي، كتاب اصول مديريت از ديدگاه قرآن و حديث، نوشته شهين لودين، اخلاق در اداره نوشته حسين مظاهري، سيره نبوي نوشته مصطفي دلشاد تهراني، امام علي و مديريت نوشته محمد دشتي، مديريت رشد نوشته طاهره مسلميزاده، مديريت علوي نوشته ابوطالب خدمتي و علي آقاپيروز، تصميمگيري در جامعه اسلامي نوشته علي خوشخو، قدرت و مديريت اسلامي نوشته محمدمهدي نادري قمي، فلسفه سياست نوشته محمدجواد نوروزي ، مباني سياست در اسلام و حقوق نوشته عيسي ولايي و وظايف شهروندان و دولتمردان است.
در اين مراسم پيام مديريتي مبني بر اينكه «تفويض مسئوليت به زيردستان بايد بر اساس تواناييهايشان باشد و به همان مقدار از ايشان انتظار داشت»، توزيع شد.
دوشنبه 25 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1952]