واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: در بين دامهاي اهلي، اسب حيواني ورزشي است و به همين دليل صنعت اسبداري که سرمايه عظيمي در تمام نقاط دنيا بر روي آن گذاشته شده بر اين پايه استوار است.
در صورتي که به هر دليلي کارآيي ورزشي اسب کاهش يابد استفاده از آن مقرون به صرفه نخواهد بود عوامل مختلفي مي توانند موجب کاهش کارآيي ورزشي اسب شوند که از جمله و تقريبا مهمترين انها عوارض دستگاههاي حرکتي، تنفس و گردش خون مي باشد.
دستگاه گردش خون وظيفه رسانيدن مواد غذايي و اکسيژن به کليه اعضاء بدن را داشته و در زمان تمرين بدني اين وظيفه خطيرتر خواهد بود. بنابراين عوارض دستگاه گردش خون مي تواند به طور مستقيم روي کارآيي ورزشي اسب اثر نمايد.
..
بيماريهاي دستگاه گردش خون را به طور کلي مي توان در دو گروه قرار داد که عبارتند از:
عوارض مادرزادي و اکتسابي، بيماريهاي مادرزادي بيشتر در نوزادان ديده مي شود و برخي از آنها مي توانند موجب مرگ نوزاد شوند و برخي چندان اثري ندارند چنانکه اسبي 18 ساله با داشتن نقص ديواره بين بطني گزارش شده که هيچگونه نشانه باليني نداشته است.
بيماريهاي اکتسابي که عوامل گوناگوني مي توانند آنها را بوجود آورند به طور کلي بر روي فعليتهاي الکتريکي و مکانيکي قلب اثر مي گذارند و موجب اختلال يا بي نظمي در خونرساني به اعضاء مي شوند.
اختلالات عروق خوني در دامهاي اهلي از جمله در اسب در مقايسه با انسان بسيار ناچيز بوده هر چند التهاب و ترومبوز انگلي سرخرگها و التهاب سياهرگها در اثر تزريق مواد محرک يا به دلايل ديگر ديده مي شود ولي عارضه اي همچون آترواسکلروزيس (تصلب شرايين) در اسب به صورت باليني گزارش نشده است. در مقابل عوارض قلبي در اسب بيش از آن چه تصور ميشود وجود دارد.
عوارض قلبي را با توجه به اهميت باليني مي توان به عوارض فيزيولوژيک و بيماريهاي پاتولوژيک تقسيم بندي نمود. اين تقسيم بندي هم در مورد اختلالات فعاليتهاي الکتريکي و هم در مورد عوارض فعاليتهاي مکانيکي صادق مي باشد.
به اين دليل وظيفه دامپزشک در تفکيک اين عوارض به ويژه در دام ورزشي همچون اسب بسيار سنگين خواهد بود.
بررسي انجام شده در دنيا و در باشگاههاي سوارکاري ايران نشان مي دهد که غير طبيعي بودن صداهاي قلبي در اسب به ميزان تا 74% بوده که بيشتر آنها فيزيولوژيک مي باشد. تفکيک صداهاي غير طبيعي عملکردي (functional) از مرضي بر پايه معيارهايي است که در منابع دامپزشکي آمده است . در مورد فعاليتهاي الکتريکي نيز اسب يکي از حيواناتي است که در آن آريتمي قلبي زياد مشاهده مي شود که خوشبختانه بيشتر آنها فيزيولوژيک مي باشند که معمولا در اثر تمرين بدني برطرف مي گردند.
آريتمي هاي مرضي نيز در اسب گزارش شده که از آن جمله فيبريلاسيون دهليزي و انقباضات زود رس و بلوکهاي پيشرفته به ويژه درجه 3 دهليزي - بطني مي باشند.
براي تشخيص بيماريهاي قلبي اسب در حال حاضر روشهاي درمانگاهي متعددي از جمله الکتروکارديوگرافي، اکوکارديوگرافي، اسکن قلب، تست ورزش وجود دارد. با وجود در دسترس بودن روشهاي دقيق تشخيص بايستي بيان شود که هنوز معاينه باليني و به ويژه سمع قلب (Auscultation) در دست دامپزشک کارآزموده يکي از ساده ترين و بهترين روش تشخيص مي باشد که در بالين حيوان مي توان به تعداد زيادي از عوارض قلبي پي برد. در زمان حاضر بسياري از بيماريهاي قلبي اسب قابل درمان مي باشند.
..
از آن جايي که صنعت اسبداري در ايران در حال توسعه و پيشرفت مي باشد و قلب و عوارض آن در اسب از اهميت خاصي برخورداراست، بنابراين دامپزشکان درگير در طب اسب بايستي از نظر تشخيص بيماريهاي قلبي اطلاعات خود را به روز نمايند تا بتوانند جوابگوي مراجعان باشند. در قرني به سر مي بريم که نمي شود همانند گذشته از قلب و بيماريهاي آن در کاهش کارآيي ورزشي اسب چشم پوشيد.
معاينه دوره اي اسبهاي به کار برده براي فعاليتهاي ورزشي همانند کورس، استقامت و پرش چوگان لازم و ضروري است. معاينه دستگاه قلبي عروقي قبل از هر مسابقه بايستي به طور دقيق انجام گيرد چرا که اسبي با ناراحتي قلبي نه تنها کارآيي ورزشي نداشته بلکه در صورت بروز حادثه قلبي در حين مسابقه مي تواند براي سوارکار، اسبهاي ديگر و ساير سوارکاران بسيار خطرناک باشد.
..
..
دکتر علي رضاخاني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 209]