واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: گيلان بهشت سرمايهگذاران ، اگر همه با هم همكاري كنند
داخلي. اقتصادي. سرمايهگذاري .
استان گيلان سرزمين جنگلهاي زمردين ، آبهاي نيلگون ، گلهاي الوان ، چشمهها و آبشارهاي جوشان، شهركها و اماكن تاريخي بينظير، محصولات گوناگون كشاورزي و همچنين امكان مراوده با كشورهاي خارجي به حق ميتواند بهشتي براي سرمايهگذاران باشد.
به اعتقاد صاحب نظران با توجه به شرايط موجود اصليترين ظرفيتهاي سرمايهگذاري در گيلان را سرمايهگذاري در گردشگري ، كشاورزي ، صنايع كوچك و صنايع تبديلي و تجارت تشكيل ميدهد.
* ظرفيتهاي گردشگري
معاون امور گردشگري سازمان ميراث فرهنگي و گردگيري گيلان گفت : گيلان به لحاظ ظرفيتهاي بالقوه اكوتوريسم ( گردشگري طبيعي ) و بناهاي تاريخي از نقاط طراز اول كشور است .
" بيژن زهاب" دريا و تالاب ، كوه و جنگل را از جلوههاي طبيعي بيبديل طبيعت و از جاذبهها و ظرفيتهاي بالقوه گردشگري در اين استان عنوان كرد.
وي افزود: بر اساس مطالعات صورت گرفته از سوي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ۶۰نقطه براي سرمايهگذاري در بخش گردشگري در گيلان تعيين شده است .
علاوه بر جاذبههاي طبيعي گيلان مناطقي مانند ماسوله، قلعه رودخان ، قلعه ليسار ، پلها و كاروانسراهاي تاريخي از ظرفيتهاي گردشگري بسياري برخوردار است .
ساخت هتل و اقامتگاه، مكانهاي تفريحي و گردشگري و ايجاد تورهاي گردشگري از مهمترين زمينههاي سرمايهگذاري در اين بخش است .
* ظرفيتهاي كشاورزي
خاك حاصلخيز و هواي مناسب گيلان مكان مناسبي براي پرورش برنج ، چاي، زيتون ، دانههاي روغني نظير كلزا، صيفي جات و بقولات، گلها و گياهان و بسياري از ميوهها است .
به گفته رييس سازمان جهاد كشاورزي گيلان طبق مطالعات صورت گرفته ارزش افزوده بخش كشاورزي در اين استان بيش از ساير بخشها است .
"سيد نصير سيد محمدي" افزود: ارزش افزوده بخش كشاورزي در گيلان ۱۴/۳۰ درصد و بخش صنعت ۱/۶درصد است.
وي افزود: اگر در بخش كشاورزي سرمايهگذاري مناسبي صورت گيرد ، توسعه به راحتي محقق ميشود و هدف جهاد كشاورزي نيز بر همين اصل قرار گرفته است.
* ظرفيتهاي تجاري
گرچه بندرانزلي در گيلان سالها در تجارت با كشورهاي حاشيه خزر قدمت دارد اما اعلام منطقه آزاد انزلي ظرفيت بالقوه مناسب ديگري را براي تجارت و صنعت در اين منطقه مهيا ساخت .
مديرعامل منطقه آزاد انزلي در اينباره گفت : اين منطقه با قرار گرفتن در يك موقعيت ويژه جغرافيايي داراي مزيتها و فرصتهاي متعددي براي سرمايهگذاري است .
" كمال فيروز آبادي" قرار گرفتن در مسير كريدور بينالمللي شمال جنوب ، ارتباط با بنادر شمال و جنوب اروپا ، وجود راههاي ترانزيتي ، نزديكي به پنج نيروگاه برق ، نزديكي به بزرگترين ذخاير نفت و گاز خزر و نيروي كار متخصص فراوان را از مزيتهاي موجود براي سرمايهگذاري در اين منطقه عنوان كرد.
* ظرفيتهاي صنعتي
رييس اداره صنايع و معادن استان گيلان خاطرنشان كرد: اين استان ظرفيتهاي لازم براي توسعه صنايع نساجي ، دارويي ، بهداشتي، آرايشي ، غذايي و سلولزي را دارد .
" محمد حسن اصغريان " همچنين گيلان را به دليل موقعيت جغرافيايي مكان مناسبي براي ايجاد صنايع مادر مانند پتروشيمي ( نقاطي كه داراي صنايع پايين دستي هستند ) عنوان كرد.
وضعيت موجود
گرچه در سالهاي اخير، تغييرات نسبي در ميزان سرمايهگذاري در اين بخشها صورت گرفته است ولي به تائيد صاحب نظران هنوز تناسبي بين مزيتها و استعدادهاي بيشمار موجود در گيلان و سرمايهگذاريهاي صورت گرفته در اين استان وجود ندارد.
( چالشها)
رييس شوراي بازرگانان منطقه آزاد انزلي با اشاره به اين كه ميزان سرمايهگذاري در سالهاي اخير افزايش يافته افزود: اغلب سرمايهگذاريها در مرحله طرح است و در شرايط موجود تا به مرحله عمل در بيايد راه طولاني را پيش رو دارد.
" اصغر اماني " اظهار داشت : استاندار گيلان دستورالعملي را مبني بر تسريع در سرمايهگذاري تهيه كرده ولي هنوز اثرش در استان مشاهده نشده و نمي دانيم ايا رسما به همه جا ابلاغ شده يا نه.
اين صاحب نظر اقتصادي ، علت اصلي اين امر را فقدان مديريت ريسك پذير ، نبود ارتباط بين سازماني و همت عمومي براي جلب سرمايه گذار ميداند.
وي تصريح كرد: برخي افراد در هر موقعيت شغلي به خود اجازه ميدهند ، كار را متوقف كند.
" حميد پارسي زاده" از توليدكنندگان تجهيزات آموزشي نيز معتقد است تمام مشكلات ريشه در فرهنگ دارد و ناشي از فقدان آموزش كافي ، نبود تعريف مشخص براي سرمايهگذار و سرمايهگذاري ، خود محور بودن برخي مديران و كاركنان ادارات دارد.
وي خاطرنشان كرد: به رغم تاكيد مسوولان بلند پايه كشور و استان بسياري از بخشها اقدام مثبتي براي جلب سرمايهگذار انجام نميدهند.
وي ياداور شد: بانك صنعت و معدن در ازاي ۷۰۰ميليون تومان وام ، يك ميليارد و ۵۰ميليون تومان وثيقه خواسته يعني ۱۵۰درصد وام .
وي متذكر شد: در كارشناسيها ارزش ملك مورد وثيقه بسيار پايين تر از قيمت واقعي روز در نظر گرفته ميشود .
وي افزود:در كل با توجه به پرداخت چند مرحلهاي وام و فقدان ثبات در قوانين بانكي و در اقتصاد كشور گاهي فرد با وثيقهاي بالا و بدهكاري بالا فقط بخشي از وام مورد نياز خود را دريافت كرده و به همين دليل قادر به ادامه كار براي امكان بازپرداخت نيست .
وي تصريح كرد: وام زودبازده را رييس جمهور تصويب ميكند ولي بانك نمي دهد .
به اعتقاد وي تصميمگيري هاي متعدد با تفكرات كور و بسته و محدود نيز عامل ديگري براي به ثمر ننشستن سرمايهگذاري ها در استان است.
يكي از دست اندركاران امر واگذاري زمين در گيلان نيز مشكل اصلي را فقدان مديريت صحيح ، برخوردهاي سليقهاي ، فقدان آگاهي از اهميت سرمايه گذاري مي داند.
وي كه خواست نامش ذكر نشود اظهار داشت: با وجود توصيه استاندار و مقامهاي بلندپايه استان ، برخي افراد با سنگاندازي جلوي راه سرمايه گذاران آنها را دلسرد و روانه استانهاي ديگر ميكنند.
مديركل صنايع و معادن استان گيلان نيز در اينباره گفت : در استان ما استقبال براي سرمايهگذاري بالا است ولي هنوز زيربناهاي لازم مانند زمين و فضاي كافي براي توسعه صنعتي وجود ندارد.
" محمد حسين اصغريان " اظهار داشت : برخي مسائل مانند سرمايه در گردش و امنيت انرژي جزء چالشهاي كشوري است ولي برخي ديگر استاني است.
وي خاطرنشان كرد: به رغم مصوبات استاني در خصوص لزوم همكاري مسوولان همكاري مناسبي براي در اختيار نهادن زمين در برخي شهرهاي استان انجام نشده است .
وي ياداور شد: حجم سرمايهگذاري در گيلان در دو سال گذشته ( سالهاي ۸۵ و ۸۳۰ ( ۸۶ميليارد تومان بوده كه بيشتر ان در صنايع فلزي صورت گرفته است .
به گفته وي اين در حالياست كهدر سالهاي ۸۳و ۸۴در مجموع ۱۳۵ميليارد تومان سرمايهگذاري در گيلان به بهرهبرداري رسيده بود.
اصغريان تصريح كرد: اكنون نيز گرچه تمايل براي سرمايهگذاري وجود دارد ولي فضاي قابل واگذاري براي صنعتي شدن در برخي شهرها مانند آستارا، لنگرود ، رودسر ، لاهيجان و انزلي وجود ندارد .
وي متذكر شد: سرعت صنعتي شدن در استانهاي ديگر زياد است و سرمايهگذار نيز نميتواند سرمايهاش را راكد بگذارد پس بديهي است ، سرمايه خود را به جايي ميبرد كه زمينهها و بسترهاي لازم براي بهرهبرداري از سرمايهگذاري در مدت زمان كوتاهتري وجود داشته باشد.
اصغريان با انتقاد از بروكراسي اداري حاكم بر بعضي ادارات اظهار داشت :
برخي مديران قانون را سخت تفسير ميكنند و بدبينانه به هر چيزي نگاه مي كنند و يا كار را خيلي به تعويق مياندازند كه اين سرمايهگذار را دفع مي كند.
يكي از سرمايهگذاران در بخش گردشگري نيز كه مايل به ذكر نامش نبود اظهار داشت : بالغ بر يكسال و اندي است كه به دنبال دريافت مجوز براي ساخت يك شهرك تفريحي با سرمايه شخصي بالغ بر ۲۰۰ميليارد تومان هستيم.
وي ضوابط اداري دست و پاگير را مانع اجراي طرحهاي اقتصادي خواند و گفت : مدير بايد قدرت ريسك بالايي داشته باشد و بتواند براي ايجاد تحول اقتصادي پاسخگو باشد.
راهكارها
رييس سازمان صنايع و معادن گيلان ايجاد زيرساختها و بسترهاي لازم براي توليد ، ارتقاي فرهنگ عمومي مردم و مهندسي فرهنگي براي احترام و پاسداشت سرمايهگذار و كارافرين را از ضروريات ارتقاي سرمايهگذاري در گيلان خواند.
" محمد حسين اصغريان " معتقد است: اگر مدير از اختياراتي كه دولت به او داده به نحو صحيح و شجاعانه استفاده كند بسياري از مشكلات حل ميشود .
وي با تاكيد بر لزوم ايجاد زيربناهاي لازم اعم از سخت افزاري و نرم افزاي ، زمين ، انرژي و غيره اظهار داشت: بايد علاوهبر جذب سرمايهگذار كاري كنيم كه سرمايهگذار بماند.
اصغريان ياداور شد: ۵۹۲ميليارد تومان در قالب طرح آمايش صنعتي براي گيلان داده شده كه در نقاطي از استان كه زمين و زيربناهاي آماده داريم توزيع ميشود.
" محمد حسين مهدي پور" رييس سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري گيلان با اشاره به اين كه جاذبههاي بيشمار گردشگري استان هنوز بالقوه است همكاري دستگاههاي خدمات رسان، توسعه خدمات، نهادينهكردن فرهنگ مهمان پذيري و فراهم كردن زمينههاي لازم براي سرمايهگذار را در توسعه صنعت سودآور گردشگري موثر خواند.
رييس شوراي بازرگانان منطقه آزاد انزلي نيز معتقد است : قانونگزاران بايد قانون را كاملا شفاف بنويسند و وزارتخانهها نيز بايد آيين نامههاي اجرايي را طوري بنويسند كه همه يك برداشت كنند و هر شخصي تفسير خود را نداشته باشد.
استاندار گيلان در اينباره به ايرنا گفت : با تلاش دولت ، طي سه سال گذشته بالغ بر ۱۱هزار ميليارد ريال سرمايهگذاري در بخش صنعت و معدن استان صورت گرفته است .
" روح الله قهرماني " اظهار داشت : پنج هزار ميليارد ريال اعتبار اشتغالزايي براي استان در نظر گرفته شده كه بالغ بر چهار هزار و ۵۰۰ ميليارد ريال آن محقق شده است .
وي متذكر شد: با اين همه تمامي مسوولان بايد در عرصهاقتصاد نيز مانند سالهاي دفاع مقدس ، نهايت تلاش خود را انجام دهند.
وي متذكر شد: بخش دولتي بايد شرايطي را فراهم كند تا كساني كه اهل كار و فكر و ساختن كشور هستند به راحتي بتوانند سرمايهگذاري و توليد كنند.
قهرماني تاكيد كرد: مديران اجرايي براي ايجاد اشتغال بايد از قانون تفسير صحيح و منعطف داشته باشند .
استاندار گيلان متذكر شد: مديران يا كاركنان ادارات در صورتي كه مانع سرمايهگذاري و فعاليتهاي اقتصادي قانونمند شوند، به شدت برخورد خواهد شد.
وي خاطرنشان كرد: گيلان با تمامي ظرفيتهايش بر روي سرمايهگذاران واقعي آغوش گشوده و آماده ارائه خدمات به سرمايهگذاران است.
سرزمين پربركت گيلان ميتواند در چشم هر سرمايهگذاري همچون بهشت جلوه كند اگر علاوه بر اين استعدادها و ظرفيتهاي بيشمار يك شوق و عزم و تلاش همگاني براي رونق فعاليتهاي اقتصادي در منطقه، فرهنگ حمايت از سرمايهگذار ، حذف تمامي موانع پيش پاي سرمايهگذار ايجاد شود.
بديهي است براي رفع مشكلات سرمايهگذاران و رونق سرمايهگذاري بايد هياتي به طور جدي مسوول تحقيق و بررسي در مورد موانع و مشكلات و حذف اين موانع باشد.
پرواضح است استاني مانند گيلان در صورت ايجاد اين شرايط وهمكاري همه مي تواند سرمايههاي داخلي و خارجي بسياري را به خود جلب نمايد.ك۴
يکشنبه 24 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 170]