واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: الجزاير: آغاز سال نو تحصيلي با نگراني هاي كهنه
الجزيره ـ سال تحصيلي جديد در حالي امروز شنبه در الجزاير با حضور 8 ميليون دانش آموز در مدارس آغاز شد كه وجود برخي نارسايي ها ، نگراني هايي را ايجاد كرده است .
به گزارش ايرنا، در كشور (5/33) ميليون نفري الجزاير، امسال 8 ميليون و 54 هزار دانش آموز در چهار مقطع پيش دبستاني (443 هزار) ، ابتدايي (سه ميليون و 250 هزار نفر) ، تكميلي (راهنمايي ) (سه ميليون و 365 هزار نفر) و متوسطه (بيش از يك ميليون نفر) به مدرسه مي روند.
اين رقم نسبت به سال گذشته سال پنج و چهار دهم درصد رشد نشان مي دهد.
مسايل مالي خانواده ها براي تامين نيازهاي تحصيلي فرزندان دانش آموز خود و نيز مشكلات مربوط به پايان نظام قديم درسالجاري و فراگير شدن نظام جديد تحصيلي ، حقوق كم معلمان، تراكم بالاي دانش آموزان و كمبودهايي كه مدارس دارند از جمله مشكلات سال تحصيلي جاري براي مردم و دولت محسوب مي شود.
ناظران مسايل فرهنگي و اجتماعي الجزاير برهمين اساس ، امسال را سال دشواري براي دولت ، خانواده ها ، معلمان و دانش آموزان مي دانند.
درنظام جديد تحصيلي ، دوره ابتدايي از شش سال به پنج سال كاهش يافت ، دوره راهنمايي از سه سال به چهار افزايش يافت و دوره دبيرستان نيز همان سه سال باقي ماند.
يكي از اهداف مهم تغيير نظام جديد تحصيلي ، آسان كردن دروس و افزايش امكان قبولي دانش آموزان در مقاطع مختلف است امري كه بدليل ساختار و سنت نظام آموزش و پرورش در الجزاير بر اساس حداقل نمره ممكن و عمدتا با قبولي هاي موسوم به "ناپلئوني " بوده است .
اين امر يكي از دلايل بالارفتن اضطراب و ياس در دانش آموزان ، كاهش انگيزه ادامه تحصيل در مقاطع بالاتر و ترك تحصيل عنوان شده است .
همين اصلاحات سبب شد در سال تحصيلي گذشته براي نخستين بار نسبت قبولي در مقطع ابتدايي به بالاي 97 درصد برسد.
به عقيده ناظران مسايل آموزشي الجزاير، با وجود اضافه شدن صدها مدرسه جديد اما دولت امسال همچنان با مشكل تراكم دانش آموزان و كمبود فضا مواجه است .
امسال آمار مدارس فعال اين كشور به نزديك به 17 هزار و 800 مدرسه ابتدايي ، چهار هزار و 650 راهنمايي و يك هزار و 700 دبيرستان رسيد.
از سوي ديگر ، آغاز سال تحصيلي همزمان با ماه مبارك رمضان و در پيش بودن عيد فطر بر دامنه مشكلات اقتصادي خانواده هاي متوسط در الجزاير براي تامين نيازهاي ويژه هركدام افزوده است .
مردم الجزاير نيز همچون بسياري ديگر از كشورهاي عربي و اسلامي ، سنت ها و عادات ويژه اي در ماه رمضان و عيد فطر دارند.
اين امر با توجه به جايگاه مهم غذاهاي سنتي در سفره افطاري و سحري و نيز پوشاك نو براي عيد فطر بويژه براي كودكان ، هر سال بار مالي سنگيني را بر دوش خانواده ها مي گذارد اما امسال همزماني آن با آغاز سال تحصيلي بر دامنه اين مشكلات افزوده شده است .
با گرمي بازار خريد و فروش و افزايش تقاضا، سوداگران نيز به احتكار و گرانفروشي روي آورده اند و بر مشكلات طبقه متوسط و ضعيف اجتماعي در الجزاير افزوده شده است .
يك شهروند الجزايري به خبرنگار ايرنا گفت : قيمت ملزومات دانش آموزي امسال افزايش قابل توجهي نسبت به پارسال داشته است و براي خريد وسايل مورد نياز يك دانش آموز از جمله كتاب ، بيمه ، لوازم التحرير و كفش و لباس ورزشي بايد بيش از 10 هزار دينار (100 يورو) يعني به اندازه حقوق يك ماه يك كارگر يا كارمند متوسط هزينه كرد.
اين درحالي است كه فروشندگان ، وارداتي بودن كالاها عمدتا از اروپا و آسيا را علت گراني آن ذكر مي كنند.
درهمين حال "عبدالعزيز بوتفليقه " رييس جمهوري الجزاير اواخر هفته گذشته دستور العملي صادر كرد كه بر اساس آن ، كمك هزينه تحصيلي دولت به دانش آموزان كم بضاعت با 30 درصد افزايش ، به سه هزار دينار رسيد.
بيش از سه ميليون دانش آموز الجزايري مشمول استفاده از اين كمك هزينه هستند.
دولت الجزاير نيز امسال بودجه اي بزرگ بالغ بر 40 ميليارد دينار (520 ميليون دلار) براي كمك به تامين نيازهاي جنبي دانش آموزان از جمله تغذيه و سرويس مدارس و نيز پرداخت هزينه كتاب هاي درسي اختصاص داده است .
درهمين حال مشكلاتي چون ناكامي تحصيلي و ترك تحصيل ، همچنان از عوامل نگران كننده در الجزاير محسوب مي شود.
هر چند اقدامات دولت سبب شده است درصد كودكان شش ساله واجب التعليم كه جذب مدارس شوند از 43 درصد در سال 1966 به 97 درصد طي سالهاي اخير برسد اما ، بدليل مشكلات پيش گفته ، بيشتر اين افراد پس از پايان دوره راهنمايي و يا حتي قبل از آن بدلايل انگيزه اي ، ترك تحصيل كرده و يا بدليل ضعف تحصيلي عملا قادر به ادامه آن نيستند.
براين اساس از سه ميليون دانش آموز دوره راهنمايي در الجزاير تنها يك ميليون نفر به دبيرستان مي روند.
عامل اساسي اين پديده ، مسايل اجتماعي با ريشه اقتصادي عنوان مي شود كه سبب مي شود افراد خيلي زودتر به فكر تامين اقتصادي خود و خانواده بيفتند و با رها كردن مدرسه به ساير فعاليت هاي اجتماعي و اقتصادي روي بياورند.
دولت الجزاير درسال هاي اخير براي درمان اين مشكلات به اصلاح نظام آموزش و پرورش خود روي آورده است كه به گفته مسوولان اين اصلاحات هنوز به اتمام نرسيده است و هر سال مرحله اي از آن انجام مي شود.
اين درحالي است كه سنديدكاهاي مستقل معلمان با انتقاد از اقدامات دولت ، موثرترين محورهاي اصلاحات در نظام آموزش ملي اين كشور را ارتقاء جايگاه شغلي و اجتماعي معلمان و نيز بازنگري در نظام پرداخت حقوق و دستمزد آنان مي دانند و طي سالهاي اخير چندين اعتصاب بخشي يا سراسري را براي تاكيد بر مطالبات خود راه انداخته اند.
اين سنديكاها در كنار ساير سنديكاهاي مستقل كارگري و كارمندي ، دولت را متهم مي كنند كه برغم برخورداري از درآمد سرشار نفتي ، از انجام اقدامات لازم براي بهبود وضع معشيتي قشر متوسط و فقير كشور ناتوان است .
خاورم **380**1373
شنبه 23 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 113]