واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: جنگلهاي مانگرو در سيستان و بلوچستان در معرض خطر انقراض قرار دارند
خبرگزاري دانشجويان ايران - زاهدان
سرويس: شهرستانها
جنگلهاي مانگرو در سيستان و بلوچستان يكي از مناطق زيبا و ناشناخته اين استان است كه علاوه بر بحث گردشگري، يكي از اكوسيستمهاي غني دنيا نيز محسوب ميشود و تنها تعداد اندكي از كشورهاي دنيا از اين اكوسيستم زيبا و ارزشمند بهره ميبرند.
غلامرضا اعتمادينسب، كارشناس جنگل اداره منابع طبيعي سيستان و بلوچستان در گفتوگو با خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) منطقه سيستان و بلوچستان، گفت: جنگلهاي مانگرو از اكوسيستم هايي با قدرت توليدي بالا است كه تاثير بسيار مهمي در زندگي ساحل نشينان از نظر توليد و خدمات دارد.
وي تصريح كرد: مانگروها به دليل سازگاري از قبيل زندهزايي، جداسازي آبهاي شيرين از آبهاي شور، حفاظت از آبهاي شيرين، قدرت ريشه دواني سريع به محض تماس با خاك و استعداد تبادلات گازي توسط سيستمهاي ريشهاي، قادرند در شرايط سخت زنده بمانند.
اعتمادينسب افزود: يكي از مناطق زيبا و ناشناخته استان، جنگلهاي مانگرو گونه حرا در خليج گواتر در 150 كيلومتري شرق چابهار است كه در كرانههاي درياي عمان قرار دارد.
وي تصريح كرد: اكوسيستم بينظير جنگلهاي حرا به عنوان يك منبع نادر در خطر انقراض است و تاكيد بسياري به حفاظت آن در سطوح ملي و بين المللي شده است.
اعتمادي نسب اظهار كرد: جنگلهاي مانگرو يكي از مشخصههاي بارز گياهي مناطق گرمسير محسوب ميشود كه در طول سواحل در مناطق حارهاي و نيمه حارهاي رشد مي كنند. رويشگاه اصلي گونه حرا در استان در خليج گواتر با مساحت بالغ به 10 كيلومتر مربع است كه براساس نظريه بعضي از كارشناسان جنگل شايد اين كُلُني قديميترين و اولين منطقهاي باشد كه گونه حرا در اين منطقه مستقر شده باشد و انتشار آن به ساير نقاط كشور از اين منطقه صورت گرفته است.
اعتمادي نسب گفت: درختان حرا خليج گواتر با قطرهايي بيش از 50 سانتي متر و ارتفاعي بيش از هفت متر از تيره ي شاه پسند هستند كه اين درخت در بلوچستان با نام محلي تمر شناخته ميشود كه به صورت گروههاي مسن با تاجي بزرگ و چتري در خليج گواتر ديده ميشوند كه در هنگام مَد به صورت سبز روي آب ديده ميشوند.
وي تصريح كرد: اين درختان شاخه فراوان چند چله توليد ميكنند. تشخيص تنه اصلي از پايههاي جانبي كار بسيار مشكلي است و اين قضاوت بر اساس بزرگي قطر ساقه مي تواند صورت گيرد.
وي گفت: بهرهبرداري مردم ساكن در حاشيه جنگلها به سالها پيش باز ميگردد در ساليان دور از حرا براي درمان بيماريهاي جزام و بعدها از پوست درخت براي درمان انگلهاي پوستي استفاده ميكردند از روغن بذر ميوه براي مداواي تومورها استفاده ميشده و در كنار برداشت از هيزم و برگ و همچنين توليد نمك تداول داشته است همچنين از چوب اين درخت به عنوان هيزم استفاده ميشود.
اعتمادي نسب افزود: سرشاخههاي درخت و برگ هاي درخت براي دام خصوصا شتر خوشخوراك است و علت اصلي تخريب جنگلهاي حرا در اين منطقه، قطع شديد سرشاخههاي درختان براي تعليف دامها است و به علت دخالت انسان به صورت برداشت بي رويه، در معرض خطر انقراض قرار دارد.
وي جنگلهاي حرا را يكي از اكوسيستمهاي غني دانست و خاطرنشان كرد: شرايط زيست محيطي اين جنگلها باعث شده تا در اين ناحيه گياهان و جانوران خاص گرد هم بيايند و در كنار يكديگر به ادامه زندگي بپردازند.
كارشناس جنگل اداره منابع طبيعي سيستان و بلوچستان، از اقدام اداره منابع طبيعي استان در توليد 970 هزار اصله از گونه حرا براي مناطق شناسايي شده نوار ساحلي گفت و افزود: به دليل خشكساليهاي پي در پي در استان و عدم ورود سيلابهاي حاصل از ريزشهاي جوي در مصب رودخانه، بسياري از نهالهاي كشت شده در معرض خطر انقراض قرار دارند.
وي ادامه داد: حصار كشي جنگلهاي حرا با پايه بتني از ديگر اقدامات اداره منابع طبيعي براي جلوگيري از انقراض اين گونه بوده است.
انتهاي پيام
شنبه 23 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]