واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: رويارويي مسكو و واشنگتن در شوراي امنيت بر سر ايران
به گزارش خبرگزاريها، زلماي خليلزاد سفير آمريكا در سازمان ملل از شوراي امنيت خواست به اعمال تحريمهاي مالي عليه ايران بپردازد؛ اما با مخالفت نماينده روسيه در سازمان ملل روبهرو شد.
روزنامه نيويورك تايمز خبر داد: سفير آمريكا در سازمان ملل روز پنجشنبه از شوراي امنيت درخواست كرد تا تحريمهاي مالي بيشتري را عليه ايران تصويب كند. اما نماينده روسيه در اين شورا پاسخ داد كه خود ميتواند تصميم بگيرد چه طور در خصوص ايران هوشياري به خرج دهد.
خليلزاد ابراز تاسف كرد كه تنش بر سر گرجستان باعث اختلاف بر سر ديگر مسائل شده است.
اين رو در رويي يك روز پس از آن رخ داد كه آمريكا تحريمهايي را عليه خطوط كشتيراني ايران اعمال و آن را به كمك به برنامه هستهاي و موشكي ايران متهم كرد. ايران اين اقدام را غيرسازنده و آسيبرسان براي اعتبار آمريكا در منطقه خواند. شبكه خبري بلومبرگ هم به نقل از نمايندگان آمريكا و انگليس در سازمان ملل گزارش داد: تنش با غرب بر سر جنگ در گرجستان، مخالفت روسيه را براي اعمال فشار عليه ايران و ميانمار در سازمان ملل شديدتر كرده است.
خليلزاد اظهار كرد: پس از وقايع گرجستان، بيانات روسها در خصوص ديگر مسايل از آن تاثير پذيرفته است كه ما از اين امر متاسفيم. وي با ادعاي تهديد برنامه هستهاي ايران بر تهديد بودن اين برنامه، گفت: ما اميدواريم و انتظار داريم كه در خصوص مساله هستهاي ايران كه تهديدي براي صلح و امنيت بينالمللي است بتوانيم بدون مخالفت روسيه به همكاري ادامه بدهيم. هر گونه تاثير جنگ پنج روزه گرجستان رسيدن به توافق در خصوص تحريمهاي بيشتر سازمان ملل براي محدود كردن فعاليت هستهاي ايران را مشكلتر ميسازد. وزيران امور خارجه آمريكا، انگليس، چين، فرانسه، آلمان و روسيه قرار است در حاشيه نشست سالانه مجمع عمومي سازمان ملل در نيويورك در اين باره مذاكره كند.
اين بحث و مشاجره در سازمان ملل پس از آن رخ داد كه دنيل كلير، معاون وزير امور خارجه آمريكا در نشست كميته تحريمهاي شوراي امنيت سخنراني كرد و اعمال تحريمهاي مالي بيشتر عليه ايران را خواستار شد، اما روسيه از اعضاي اين كميته خواست تا مساله هستهاي ايران را فقط با ابزارهاي ديپلماتيك و مذاكره حل كند.خليلزاد به سخنان كنستانتين دوگلوف، معاون سفير روسيه در سازمان ملل اشاره كرد كه گفته بود دولتش تبادلات مالي با بانكهاي ايراني را محدود نخواهد كرد. دوگلوف به شوراي امنيت گفت كه قطعنامه مارس شورا هوشياري در روابط مالي با ايران را خواستار شده است كه فقط يك «علامت سياسي» براي دولت تهران است و كشورها حق دارند «خودشان تصميم بگيرند كه چطور هوشياري به خرج دهند.» وي هر گونه ارتباط مساله گرجستان بر رويكرد روسيه در مساله ايران يا ميانمار را رد كرده و گفت كه دولتش مسايل را با هم قاطي نميكند و فقط ميخواهد از گسترش بالفعل دامنه تحريمهاي سازمان ملل عليه ايران جلوگيري كند.
به گفته معاون سفير روسيه در شوراي امنيت سازمان ملل، كميته تحريمهاي شوراي امنيت بايد در فعاليتش در آينده به مفاد و روح قطعنامههاي شوراي امنيت پايبند باشد تا رسيدن به هدف اصلي آن يعني حل مناسب مشكل هستهاي ايران منحصرا از طريق ابزارهاي سياسي و ديپلماتيك و از طريق مذاكره بر اساس پيشنهادات ارائه شده از سوي شش كشور (پنج عضو دايم شوراي امنيت و آلمان) را ارتقاء بخشد. وي همچنين با يادآوري درخواست كميته و نيز آمريكا مبني بر هوشياري به خرج دادن در روابط نهادهاي ملي با ايران گفت: اشاره به تحريم عليه بانكهاي ايراني در قطعنامه 1803 هيچ گونه محدوديت جديدي را در روابط با ايران اعمال نميكند.
در همين حال، بوستون گلوب روزنامه آمريكايي اعلام كرد كه دولت بوش هرساله در ماه سپتامبر با شركت در مجمع عمومي سازمان ملل خواهان تصويب يك رشته از تحريم هاي جديد عليه ايران بوده است، اما امسال چنين اتفاقي نخواهد افتاد.
به گزارش خبرگزاري مهر، روزنامه بوستون گلوب نوشته است: حمله روسيه به گرجستان روابط واشنگتن - مسكو را به جايي رساند كه امكان همكاري و هم رايي اين دو كشور را عليه برنامه هستهاي ايران از بين برده است. به نوشته اين روزنامه روسيه از تقابل ايران وآمريكا خشنود است، زيرا نه تنها اين تقابل به بي ثباتي بازار بينالمللي نفت كمك كرده و بهاي آن را بالا نگاه داشته است كه منابع عظيم گاز ايران را نيز عملا دور از استفاده بازار اروپا قرارداده است. اين موضوع خود وابستگي اروپا را به منابع انرژي روسيه دو چندان كرده است. در اين گزارش آمده است كه روسيه هيچ علاقهاي به داشتن يك نقش عمده در يافتن راه حلي براي بحران هستهاي ايران كه قابل قبول آمريكا باشد، ندارد.
بوستون گلوب نوشت: اگر رييسجمهور آينده آمريكا اين مساله را بخواهد حل كند بايد بداند كه اقدامهاي سازمان ملل به ته خط رسيده است و تنها راه براي پيش بردن حل بحران هستهاي ايران درگير كردن تهران در گفتوگوهاي مستقيم با واشنگتن است. در حالي اين روزنامه آمريكايي از لزوم گفتوگوي مستقيم واشنگتن – تهران سخن ميراند كه روزنامه اسرائيلي هاآرتص در گزارشي نوشت: آمريكا تقاضاي اسرائيل براي در اختيار داشتن بمبهاي بتن شكن را از ترس استفاده اين بمبها توسط تلآويو عليه ايران رد كرد.به گزارش خبرگزاري فارس، روزنامه هاآرتص در شماره ديروز خود نوشت: بسته كمك امنيتي كه آمريكا از ارائه آن به اسرائيل در چند ماه گذشته به دليل نگراني از استفاده اسرائيل از آن براي حمله به تاسيسات اتمي ايران امتناع كرد، شامل تعداد فراواني بمبهاي بتنشكن، اجازه استفاده از حريم هوايي عراق، يك سيستم فناوري پيشرفته و هواپيماهاي سوخت گيري مجدد بود. به نوشته اين روزنامه اسرائيلي، مقامهاي دو كشور در چند ماه گذشته درباره تقاضاهاي اسرائيل بحث كردهاند و رد اين تقاضا، حمله تلآويو به ايران را بسيار دشوار كرده است.
حدود يك ماه قبل نيز هاآرتص گزارش داد كه دولت بوش تقاضاي اسرائيل براي دريافت يك سري موارد امنيتي كه ميتواند قابليت حمله به ايران را ارتقا دهد، رد كرده است. به نوشته اين روزنامه اسرائيلي دولت آمريكا اين تقاضا را به عنوان نشانههايي براي تدارك حمله اسرائيل به ايران ميدانست. هاآرتص نوشت: كارشناسان نظامي بر اين باورند كه بمبهاي بتنشكن «جي.بي.يو-28» كه اسرائيل تقاضاي آن را مطرح كرده بود، ميتواند عليه تاسيسات اورانيوم ايران در نطنز كه در زيرزمين قرار دارد، موثر باشند. اين بمبها با 2/2 تن وزن، به كمك ليزر هدايت ميشوند و با كلاهكي قدرتمند قادرند از بتنهايي با ضخامت بيش از شش متر عبور كرده و تا 5/30متر در زمين سخت نفوذ كند.
در حالي كه به نظر ميرسد، اسرائيل از كمكهاي نظامي آمريكا نااميد شده است، روزنامه روسي وريمانووستي فاش كرد: رژيم اسرائيل از روسيه خواسته است تا فروش سلاح به گرجستان را در مقابل چشم پوشي مسكو از تهران متوقف كند.روزنامه وريما نووستي نوشت: آهارون آبراموويتچ مديركل وزارت خارجه اسرائيل به مسكو سفر كرده است تا مسوولان روس را بر اعمال مجازاتهاي بيشتر عليه ايران متقاعد كند. در مقابل يك ديپلمات روس گفت: اسرائيل به بازرگانان يهودي كه در امر تجارت و خريد و فروش سلاح دست دارند، توصيه كرده است كه از سفر به تفليس خودداري كنند.
برخي منابع اعلام كردند: سران اسرائيل در تلاش براي جلوگيري از بحراني شدن روابط اين رژيم با روسيه، نمايندگان شركتهاي ساخت سلاحهاي نظامي اين رژيم را از سفر به گرجستان طي هفتههاي آتي منع كردهاند. صدور سلاح از سوي رژيم اسرائيل به گرجستان در ماه مارس سال 2008 و در پي آن برملا شد كه يك فروند هواپيماي جاسوسي بدون خلبان اين رژيم از نوع هرمس 450 در خاك آبخازي سرنگون شد. در پي اين حادثه، رژيم اسرائيل در تلاش براي جلوگيري از وخامت روابط بين تلآويو و مسكو، سطح همكاري نظامي خود را با گرجستان كاهش داد.
اين رژيم طي هفت سال گذشته بزرگترين فروشنده سلاح به گرجستان بوده و نظاميان اين كشور را آموزش ميداده است.
در حالي كه به نظر مي رسد، ايران به موضوعي براي رويارويي روسيه و آمريكا تبديل شده است،چين نيز روسيه را رقيب خود بر سر راه نزديكي به تهران ميبيند.
شي مينگ، كارشناس مسائل سياست خارجي چين در گفتوگو با شبكه خبري دويچه وله در رابطه با جايگاه و اهميت ايران در استراتژي سياسي چين گفت: ايران براي چين از اهميت بسياري برخوردار است. چين ميكوشد با جذب ايران موقعيت خود را در برابر روسيه تقويت كند. بر كسي پوشيده نيست كه چين نيز همانند روسيه تصميم دارد تا قطبي در برابر آمريكا ايجاد كند، بنابراين ايران از لحاظ سياسي براي چين بسيار حائز اهميت است.
شنبه 23 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]