واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بي.بي.سي: اولين آزمايش بيگ بنگ پس از سالها انتظار امروز انجام ميشود
علمي آموزشي. بيگ بنگ. راز خلقت جهان
تهران - اولين مرحله از آزمايش شبيهسازي آفرينش جهان (بيگ بنگ) پس ۲دهه كار و تلاش دانشمندان، امروز در سرن سوييس انجام ميشود.
به گزارش گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا، شكبه تلويزيوني بي.بي.سي روز چهارشنبه در خبري افزود: اولين مرحله از آزمايش بيگ بنگ كه در آن دانشمندان ميكوشند، به راز خلقت جهان در لحظه پيش از پيدايش آن پي ببرند ، در سرن سوييس صورت خواهد گرفت.
بنابر اين گزارش، آزمايشگاه مجهز و عظيمي كه بناست اين آزمايش در آن انجام شود، در عمق ۱۰۰متري زمين قرار دارد.
قرار است، با شليك اولين دسته از پروتونها اتم در يك مسير حلقه دايره اي شكل كه طول آن ۲۷كيلومتر است، شتابي نزديك به سرعت نور به آنها داده شود.
بي.بي.سي تصريح كرد: قرار است، اين آزمايش امروز ساعت ۹و سي دقيقه بوقت محلي ( ۷وسي دقيقه گرينويچ) انجام شود.
اين سيلندر دايرهاي شكل در زير زمين و بين مرز كشور سوييس و كشور فرانسه قرار دارد و به عنوان يك شتابدهنده و برخورددهنده اي پر قدرت براي برخورد پرتوهاي پروتونهاي اتم طراحي وساخته شده است.
به گفته برخي از دانشنمندان، بيم آن ميرود كه اين آزمايش كه به نوعي شبيهسازي خلقت جهان در مقياسي بسيار كوچك است، به ايجاد سياه چالهاي در محل انجام آزمايش بينجامد.
اين درحالي است كه برخي ديگر از دانشمندان و فيزيكدانان احتمال بروز چنين سياه چالهاي را كه بر اثر شتاب دهي به پروتونهاي اتم براي رسيدن به سرعت نور صورت ميگيرد، رد ميكنند.
بر پايه گزارش، پنج هزار دانشمند از ۳۰كشور جهان نزديك به دو دهه بر روي اين پروژه كار كردند.
هزينه ساخت اين آزمايشگاه، نزديك به سه ميليارد و هفتصدو شش هزار يورو معادل پنج ميليارد و چهارصد و شش ميليون دلار برآورد شده است.
بنابر اين گزارش، در لحظه برخورد پروتونها به يكديگر كه در دو سيلند عظيم دايرهاي شكل يكي در جهت عقربههاي ساعت و ديگري برخلاف جهت عقربه هاي ساعت شتاب خواهند گرفت، در يك آن، دمايي نزديك به ۱۰۰هزار برابر دماي خورشيد را توليد خواهد كرد.
انتظار ميرود، اين شتابدهنده عظيم سرعت پرتو پروتونهاي اتم را به ۱۱ هزار دور در ثانيه در لحظه برخورد با يكديگر برساند.
دانشمندان در تلاشند با اين آزمايش، لحظه خلقت جهان معروف به بيگ بنگ را كه در ۱۳ميليارد و هفتصدميليون سال پيش روي داده است، شبيهسازي كنند.
به گزارش پايگاه خبر رساني فيزيكدانان جوان ايران، بيك بنگ يكي از اين نظريههاي پيدايش جهان است كه حدود سي و هفت يا سي و هشت سال قبل ارائه شد ، كه همان انفجار بزرگ نام داشت و توانست به خيلي از ابهامات پاسخ بدهد.
اين نظريه، آغاز كائنات را از يك هسته اتم در فضا و زمان صفر ميداند زيرا آن هنگام هنوز فضا و زمان آغاز نشده بود.
تمام كائنات در يك هسته اتم يا حتي كوچكتر از آن جاي داشت و در يك لحظه اين فضا و زمان آغاز ميشود، يعني اينكه يك انفجار بزرگ كه حاصل گرانش شديد ناشي از فشردگي بوده، شروع شد.
اين واقعه بين سيزده تا پانزده ميليارد سال پيش رخ داده است، درحقيقت اين حادثه از آن نقطه صفر شروع ميشود.
قابل ذكر است كه با وجود چنين فشردگي، دماي بسيار زيادي در لحظه كمي قبل از انفجار بزرگ حاكم بوده است. هنگامي كه فضا و زمان شروع به بزرگ و باز شدن كرد، دما مدام رو به كاهش بوده به طوري كه تخمين زده ميشود وقتي فقط يك ثانيه از تشكيل كائنات ميگذشته، ۱۰ميليارد كلوين ( واحد اندازه گيري دما) كاهش دما داشته ايم.
اين در حالي است كه شاعر بلند آوازه ايراني حكيم ابوالقاسم فردوسي در شاهكار ادبي خود شاهنامه دقيقا به مساله خلقت جهان و وقوع چنين رخداداي بصراحت اشاره كرده است.
چنانكه حكيم طوس ميفرمايد:
ز آغاز بايد كه داني درست/سرمايه گوهران از نخست/كه يزدان ز ناچيز چيز آفريد/بدان تا توانايي آمد پديد/وزو مايه ي گوهر آمد چهار/بر آورد بيرنج و بيروزگار/يكي آتشي بر شده تابناك/ميان باد و آب از بر تيره خاك/ صوير**۱۵۴۹**۱۳۰۲
چهارشنبه 20 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 142]