واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: در آستانه نشست اوپك بهاي نفت 5/2 دلار در هر بشكه كاهش يافت؛نشست 149 پشت ميز سعوديها
گروه اقتصاد: اوپكيها در وين گرد هم آمدهاند تا براي بازار نفت كه طي روزهاي گذشته همواره روند نزولي قيمتها را تجربه كرده و حتي در روزهايي نفت تا 101 دلار در هر بشكه رسيده چارهاي بينديشند. اين در حالي بود كه پيش از اين روند صعودي بهاي نفت به شكلي بود كه شايد كمتر عضوي از صادركنندگان نفت كاهش زودهنگام قيمتها را گمان ميكرد اما كاهش بيش از 40 دلاري بهاي نفت طي ماههاي اخير نشان داد كه شايد اوپك بخشي از تاثير خود را بر بازار جهاني از دست داده است و بر اين اساس بسياري از پيشبينيهاي كارشناسان براي ادامه افزايش قيمتها غلط از آب درآمد.تداوم دامنه كاهش قيمتها سبب شده تا بحث اصلي در نشست وين به چگونگي مقابله با ادامه روند نزولي قيمتها مربوط باشد، بر اين اساس چگونگي واكنش به ادامهكاهش بهاي نفت در بازارهاي جهاني را ميتوان بحث اصلي نشست اوپك بعد از سقوط ناگهاني قيمت نفت در بازار جهاني عنوان كرد.وجود و عرضه مازاد نفت و نيز لزوم كاهش ميزان توليد اوپك از مهمترين مواردي است كه از سوي بسياري از اعضاي اوپك طي روزهاي گذشته مطرح شده است.
هرچند كارشناسان اظهار ميدارند كه در اين نشست، اعضاي اوپك ميزان توليدات خود را كاهش نخواهند داد اما در بين اعضا برخي همچون ايران اصرار دارند كه بايد ميزان عرضه و تقاضا كنترل شود و براي بازگشت ثبات به بازار نفت بايد برخي از اعضا كه بيش از سهميه توليد دارند از ميزان توليدات خود بكاهند. بر اين اساس محمدعلي خطيبي، نماينده ايران در اوپك اظهار كرد: درحال حاضر بهطور ميانگين هر كدام از 10 كشور عضو اوپك، نسبت به تعهدات قبلي روزانه 400 تا 500 هزار بشكه افزايش توليد دارند و اميدواريم بعد از نشست سقف توليد به تعهدات قبلي بازگردد.
وي افزود: توليد كشورهاي عضو در ماه جولاي 111 تير تا 10 مرداد) با بيشترين افزايشهاي توليد حدود 32 ميليون و 800 هزار بشكه در روز بوده كه در ماه آگوست 111 مرداد تا 10 شهريور) به حدود 32 ميليون و 200 هزار بشكه در روز كاهش پيدا كرده است و در اين ميان عربستان بيشترين عدم پايبندي را به سقف توليد اوپك در ماههاي گذشته داشته است. اميرمعيني، معاون پژوهشي موسسه مطالعات بينالمللي انرژي، نيز در اين رابطه با اشاره به افزايش توليد نفت عربستان تا روزانه 9 ميليون و 530 هزار بشكه در ماه ژوئن خاطرنشان كرد ميتوان چنين تحليلكرد كه يا عربستان از وضعيت افزايش قيمتها در بازار حداكثر استفاده را كرده و يا قصد داشته سينگالهاي مبني بر كنترل قيمتنفت به بازار ارائه دهد.
اصرار براي كاهش توليد سعوديها
در نشستهاي قبلي اوپك ثابت شده كه نقش عربستان در بيان آرا بيش از ساير اعضا مورد اهميت بوده و عربستان به عنوان بزرگترين توليدكننده و صادركننده نفت در جهان همواره از بيشترين نفوذ در بين اعضاي عربي اوپك برخوردار بوده است و بر همين اساس مشاهده ميشود كه نظر بسياري از اعضا هماكنون و در آستانه نشست، همپاي ايده عربستان تغيير كرده و برخلاف ايران ساير اعضا بر اين عقيده هستند كه سياستهاي اوپك در اين نشست دستخوش تغيير نخواهد شد و از روند كنوني پيروي خواهد كرد.بر اين اساس، وزير نفت عربستان با اشاره به طرح همه گزينهها در نشست اوپك گفت: اما به نظر من اعضاي اين سازمان براي حفظ سقف توليد به توافق نهايي دست خواهند يافت. علي النعيمي كه در جمع خبرنگاران در شهر وين سخن ميگفت افزود: سه گزينه افزايش توليد، كاهش توليد يا حفظ سقف كنوني توليد در نشست مطرح خواهد شد ولي به نظر من اعضاي اوپك براي حفظ سقف توليد به توافق نهايي دست خواهند يافت. وي تصريح كرد: بازار نفت به خوبي در حال تعادل است. اين در حالي است كه غلامحسين نوذري وزير نفت ايران نيز در وين گفت: بازار نفت با مازاد عرضه روبهرو است و اوپك بايد سقف توليد خود را كاهش دهد. خطيبي نيز معتقد است اعضاي اوپك نبايد اجازه دهند كه بهاي نفت از 100 دلار پايينتر بيايد چراكه كاهش بيشتر بهاي نفت مانع تشويق سرمايهگذاران براي توسعه و اكتشاف ميادين نفتي خواهد شد. بر اين اساس در حالي كه ايران، ونزوئلا و اكوادور از نفت بالاي 100 دلار حمايت ميكنند كشورهاي عربي اوپك قيمت 80 تا 90 دلار را مطلوب ميدانند. در اين ميان نميتوان افزايش توليد عربستان را كه از بهار گذشته به وقوع پيوسته در نظر نگرفت.
علي النعيمي، وزير نفت عربستان سعودي كه از اعضاي قدرتمند اوپك است، در آستانه برگزاري نشست امشب بهگونهاي صحبت كرده كه احتمال كاهش توليد بعيد ارزيابي ميشود. مقامهاي عربستان در بهار گذشته به درخواست بان كيمون، دبيركل سازمان ملل حدود 200 هزار بشكه به توليد خود اضافه كردند تا رشد بيسابقه نفت در جهان را تا حدودي مهار كنند. اين كشور هماكنون 700 هزار بشكه بيش از سهم تعيينشده خود از سوي اوپك نفت توليد و صادر ميكند. كارشناسان ميگويند كاهش توليد نفت از سوي عربستان ميتواند آهنگ كاهش بهاي نفت را كندتر كند اما آن را متوقف نخواهد كرد، زيرا در درجه نخست بازارهاي بازار جهاني به قدر كافي از نفت اشباع است و كمبودي در اين زمينه احساس نميشود. با اينحال كارشناسان با اين نظر همعقيده هستند كه تصميم عربستان سعودي به عنوان بزرگترين توليدكننده نفت جهان، تاثير تعيينكنندهاي هم در وضعيت قيمت نفت دارد. اگر اين كشور در ماههاي آينده تصميم بگيرد به اندازه سهميهتعيينشدهخود نفت توليد كند، آنگاه عرضه نفت در مقياس كنوني حدود 700 هزار بشكه كاهش خواهد يافت. اين امر ميتواند تعادل كنوني عرضه و تقاضا را برهم زند.
حمايت عربها از نفت 80 دلاري
به گزارش موسسه پيافسي انرژي، به اعتقاد كارشناسان، اكثر اعضاي اوپك قصد دارند قيمت 100 دلار براي هر بشكه نفت را قيمت كف اوپك اعلام كنند. ايران و ونزوئلا به روشني 100 دلار را قيمتي مناسب براي نفت ارزيابي ميكنند.
بودجه ايران با نفت 66 دلاري به تعادل خواهد رسيد. ونزوئلا نيز براي تامين هزينههاي بودجه خود از افزايش قيمت نفت به بيش از 100 دلار حمايت ميكند. اكوادور قيمت منطقي هر بشكه نفت را بين 110 تا 120 دلار ميداند. اين در حالي است كه كشورهاي عربي و در راس آنها عربستان و كويت قيمت 100 دلار را همچنان بالا ميدانند و بر اين باورند كه اگر قيمت نفت به كمتر از 80 دلار برسد، بايد واكنش نشان داد. مركز مطالعات جهاني انرژي در لندن نيز اعلام كرد: عربستان قيمت 80 تا 90 دلار را قيمت مناسبي براي نفت ميداند. منوچهر تكين كارشناسارشد اين مركز اعلام كرد: عربستان خواستار كاهش شديد قيمت نفت نيست ولي نفت 80 تا 90 دلاري بودجه اين كشور را در حالت تعادل حفظ خواهد كرد. همين بررسيها و نيز اظهارات وزير نفت اوپك سبب شد تا بهاي نفت بار ديگر روند نزولي را در پيش گيرد.
باز هم عربستان بهاي نفت را كاهش داد
در پي اظهارات وزير نفت عربستان در آستانه برگزاري نشست اوپك، قيمت نفت در بازارهاي جهاني كاهش يافت.
بر اين مبنا بهاي نفتخام سبك شيرين آمريكا- وست تگزاس اينترمديت - براي تحويل در ماه اكتبر در بازار مبادلات نفتي نيويورك (نايمكس) با يك دلار و 15 سنت كاهش در هر بشكه به 105 دلار و 19 سنت كاهش پيدا كردهاست. درهمينحال در لندن نيز، هر بشكه نفتخام برنت درياي شمال براي تحويل در ماه اكتبر با يكدلار و 17 سنت كاهش قيمت، معادل 102 دلار و 27 سنت دادوستد شد. دبيرخانه اوپك نيز از كاهش 5/2 دلاري بهاي نفت اين سازمان خبر داد. دبيرخانهاوپك در گزارش جديد خود عنوان كرد كه سبد نفتي اوپك - متشكل از 13 نوع نفتخام - در آخرين روز مورد بررسي به 101 دلار و 21 سنت رسيده كه در مقايسه با روز گذشته كاهشي معادل دو دلار و 43 سنت را پشت سر گذاشته است. ميانگين توليد 13 كشور عضو اين سازمان در ماه گذشته معادل 32 ميليون و290 هزار بشكه در روز بودهكه اين رقم در مقايسه با ماه پيشين 123 هزار بشكه افزايش داشته است.
در همين حال، مجموع توليد 12 كشور پايبند به نظام سهميهبندي اوپك به استثناي عراق در اين مدت معادل 29 ميليون و 846 هزار بشكه در روز بوده كه در مقايسه با ماه پيشين 159 هزار بشكه رشد داشته است. با اين حال بازار جهاني در انتظار تصميمي است كه تا ساعاتي ديگر از سوي اعضاي سازمان صادركنندگان نفت در جهان براي چگونگي ادامه روند قيمتها در بازار اتخاذ خواهد شد، هرچند ميتوان پيشبيني كرد كه در اين نشست نيز تصميم عربستان بهعنوان موثرترين عضو سازمان بر ديگر آرا ارجحيت خواهد داشت اما آيا نفت در مرز 100 دلار ميماند يا افزايش توليد آن را تا مرز 80 دلار مورد نظر كشورهاي عربي عضو اوپك كاهش خواهد داد؟
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
چهارشنبه 20 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]