واضح آرشیو وب فارسی:حيات: نوآوري در ترويج فرهنگ ايثار و شهادت(43)منتقد ادبيات دفاع مقدس در گفتگو با حيات: متوليان فرهنگي با آثار سفارشي ضربه شديدي به ادبيات دفاع مقدس وارد كردند
تهران – حيات
علي الله سليمي گفت: نويسندگان ادبيات دفاع مقدس بايد با خلاقيت و آشنايي با مفاهيم ارزشمند هشت سال جنگ تحميلي به خلق ادبيات ماندگار دفاع مقدس بپردازند، البته ايجاد نوآوري در اين حوزه نياز به همكاري و مساعدت مسوولان فرهنگي با هنرمندان خلاق و جوان دارد.
علي الله سليمي منتقد ادبيات دفاع مقدس در گفتگو با خبرنگار فرهنگي حيات گفت: مفاهيم ايثار و شهادت در دوران هشت سال دفاع مقدس به صورت خودجوشي در جامعه جاري شد و روح حماسي ايثارگران حال و هواي جامعه آن روز را معطر كرده بود اما با پايان جنگ رخوتي در جامعه ايجاد شد و افراد جامعه نسبت به جنگ يك حس نوستالوژيك پيدا كردند طبيعتا جنگ براي هيچ ملتي خوشايند نخواهد بود اما در جنگ ما ارزش هايي جريان داشت كه به آن تقدس مي بخشيد.
وي افزود: جنگ هشت ساله ملت ما دفاعي مقدس بود از خاك و آب و ناموس. بعد از پايان جنگ بايد از سوي متوليان امر فرهنگ سرمايه گذاري هايي انجام مي شد و مفاهيم جديدي جايگزين موضوعات جنگي مي شد اما در دوران سازندگي بعد از جنگ، فضايي حاكم شد كه بر روي روابط اجتماعي جامعه ايران تاثير زيادي داشت.
سليمي ادامه داد: در فرهنگ جبهه ريا، منفعت طلبي، مال جويي و ماديت گرايي جايي نداشت و آدم ها از جنس ديگري بودند و فرهنگ دوست داشتني بر فضاي جبهه ها حاكم بود چرا كه تمام آن قهرمانان آرمان مشتركي داشتند. بعد از پايان جنگ اين سرمايه هاي باقي مانده از آن دوران بايد در فضاي جامعه ايراني به عنوان يادگاري هايي از آن نسل ايثارگر و شهادت طلب هميشه مورد احترام قرار گيرند.
اين منتقد ادبي در ارتباط با ادبيات انقلاب اسلامي افزود: با وجود گذشت سه دهه از انقلاب كار مهمي در ارتباط با فرهنگ انقلاب صورت نگرفته است چرا كه ارتعاشات جنگ به قدري وسيع بودكه موضوع انقلاب مردم ايران بر عليه طاغوت و ظلم را تحت شعاع قرارداد و تعداد آثار توليد شده با موضوع جنگ تحميلي بسيار بيشتر از آثار توليد شده با موضوع انقلاب اسلامي است، درحاليكه انقلاب پايه گذاراصلي جنگ بود.
سليمي با اشاره به سرمايه گذاري هاي فراوان نهادهاي دولتي در موضوع جنگ در دوران دفاع مقدس گفت: دردوران هشت ساله جنگ تحميلي سرمايه گذاري هاي خوبي در ارتباط با جنگ تحميلي به انجام رسيد اما با پايان آن مفهوم ايثار در جامعه به فراموشي سپرده شد. با گذشت مدت زماني از اين فراموشي مسوولان و متوليان امر فرهنگ با ارائه راه حل هاي مقطعي چون سفارش نويسي به تنه اصلي ادبيات دفاع و مقاومت ضربه هاي مهلكي وارد كردند. توليد آثار سفارشي روح مقاومت و ايثار را ازاين آثار فرمايشي گرفت زيرا چهارچوب خاصي براي خلق آثار ادبي ايجاد كرد.
نويسنده "زندگي نامه شهيد جهان آرا" با بيان اين مطلب كه بايد به نويسنده امروز سوژه دهي كرد گفت:امروزه بايد نويسندگان جوان را با مفاهيم دفاع مقدس آشنا كرد و با حمايت از اين هنرمندان خلاق زمينه ايجاد خلاقيت در حوزه ادبيات دفاع مقدس را فراهم آورد زيرا با وجود آنان فضاي جديدي در حوزه ادبيات جنگ و دفاع ايجاد شده است.
وي در پايان گفت: ادبيات جنگ درحال حاضر بيشتر به تبعات جنگ مي پردازد و مفهوم ايثار و شهادت در اين ميان گم شده است اميدوارم با حضور نويسندگان جوان در اين عرصه مفاهيم مقدسي چون ايثار و شهادت با بياني خلاقانه براي نسل چهارم روايت شود.
پايان پيام
سه شنبه 19 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]