واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ضرورت كنترل و نظارت بيشتر بر بازار در ماه مبارك رمضاندر استان گيلان
داخلي. اقتصادي. گزارش.
با گذشت يك هفته از ماه مبارك رمضان، افزايش تقاضا براي خريد اقلامي نظيرانواع موادغذايي، مواد لبني، پروتئيني، خرما، زولبيا و باميه، همچنان ادامه دارد.
تقارن اين ماه با فصل بازگشايي مدارس، دانشگاهها و مراكز آموزش عالي و خريد اقلامي چون كيف و كفش، پوشاك، لوازمالتحرير نيز موجب شلوغي بازار و افزايش تقاضا براي خريد انواع كالاها در گيلان شده است.
به گزارش ايرنا، در اين ميان، افزايش قيمت برخي از كالاها توسط عدهاي سودجو، سبب شده تا بارمالي شديدي به دوش خانوادههايي قرارگيرد كه از توان مالي پايين تري نسبت به ديگران برخوردارند.
در زمان حاضر گوشت مرغ تازه در بسياري ازفروشگاههاي سطح شهر رشت با توجه به افزايش قيمتي كه قبل از ماه رمضان داشته هركيلو به قيمت سي و يك هزار فروخته ميشود. ميانگين قيمت گوشت قرمز هم هفتاد هزار ريال است.
در اين ميان قيمت برخي ديگر از اقلام مانند حبوبات، سبزي، زولبيا و باميه و ... هم ثابت نبوده و گاه متفاوت بودن قيمت يك كالاي خاص در بازار و افزايش قيمت ها،نگراني مردم را درپي داشته است به طوري كه آنان خواستار نظارت و كنترل بيشتر مسوولان بر وضعيت بازار هستند.
مسوولان دولتي به ويژه وزارت بازرگاني در سطح كشور و سازمان بازرگاني در شهرستانها، هم به منظور جلوگيري از نابساماني قيمت و عرضه كالاها و ايجاد ثبات در بازار، برنامهها و اقدامات خاصي را انجام داده و در دست اجرا دارد كه توزيع گسترده مرغ منجمد و گوشت قرمز يكي از اين برنامهها است.
رييس سازمان بازرگاني گيلان با بيان اينكه مشكلي به لحاظ تامين كالاهاي اساسي مردم در اين ماه وجود ندارد، گفت: به منظور تامين مواد پروتيني مورد نياز مردم استان و تنظيم بازار، ۱۸۰تن مرغ منجمد وارداتي و ۴۲۵تن گوشت قرمز گوساله و گاوي، ذخيرهسازي شده است.
"سياوش اميني" در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، افزود: گوشت مرغ به قيمت هركيلوگرم ۲۳هزار ريال و گوشت گوساله نيز به قيمت هركيلوگرم ۵۵هزارريال عرضه ميشود.
وي گفت: گوشت گوسفند هم به قيمت هركيلوگرم ۵۲هزار ريال تا ۵۹هزار ريال فروخته ميشود.
"اميني" افزود: علاوه برآن ۷۳تن روغن ذخيرهسازي شده هم در حلب پنج كيلويي به قيمت ۲۷هزار و ۵۰۰ريال عرضه ميشود.
وي يادآور شد: تاكنون ۱۸۰تن مرغ گرم و ۶۰تن مرغ منجمد،از طريق نمايشگاههاي عرضه مستقيم كالا در استان توزيع شده است.
"اميني" گفت: علاوه بر آن ۵۳تن گوشت قرمز و سه تن شير يارانهاي در سراسر استان توزيع شده است.
* برپايي نمايشگاههاي عرضه مستقيم كالا، گامي براي تنظيم بازار برپايي نمايشگاه عرضه مستقيم كالا (پاييزه)، طبق روال هر سال از ديگر اقدامات سازمان بازرگاني در اين ماه است كه اين نمايشگاه از هشتم شهريورماه به تناوب در شهرهاي گيلان از جمله مركز استان داير شده است.
در اين نمايشگاهها كه با هدف تنظيم بازار و ارايه كالاهاي مورد نياز مردم برپا شده است، مرغ و گوشت، مواد لبني، كيف و كفش و پوشاك، لوازم آموزشي و لوازم التحرير به ويژه دفترچههاي دانش آموزي به نرخ دولتي عرضه ميشود.
صرف نظر از نامناسب بودن فضاي نمايشگاهي و نبود امكانات مناسب در آن براي برپايي نمايشگاه عرضه مستقيم كالا در رشت، برگزاري اين نمايشگاه، با استقبال خوبي نسبت به سالهاي قبل مواجه شده است، اما در همين حال عدهاي از شهروندان و بازاريان ناراضياند.
جمعي از شهرونداني كه براي خريد به اين نمايشگاه مراجعه كرده بودند، ضمن ابراز رضايت از قيمت كالاهاي عرضه شده در نمايشگاه، محدود بودن آن در يك نقطه و عدم امكان دسترسي همگان براي خريد از اين نمايشگاه را يكي از مشكلات موجود بيان كردند.
علاوه بر اين، محدود كردن توزيع مرغ منجمد و گوشت قرمز در نمايشگاه عرضه مستقيم كالا در رشت، موجب شده تا ازدحام شديد مردم براي خريد، صف طولاني در مقابل محل اين نمايشگاه و ترافيك را در خيابان منتهي به اين نمايشگاه به وجود آورد، اما مسوولان نمايشگاه با توزيع مداوم و منظم اين مواد غذايي براي نظم بخشي به اين كار تلاش جدي داشته اند.
از ديگر سو، عدم توزيع اين نوع مواد غذايي در سطح شهر سبب شده تا ساير شهرونداني كه امكان دسترسي به اين نمايشگاه را ندارند، براي خريد اين نوع كالاها با مشكل مواجه شده و حتي از خريد آن صرف نظر كرده و از مرغ و گوشت موجود در بازار كه به بهاي بيشتري فروخته ميشود، بسنده كنند.
درهمين حال، برخي از كسبه بازار هم كه معتقدند رونق اين نمايشگاه فقط به دليل عرضه كالاهاي يارانهاي است كه امكان تهيه آن در بازار وجود ندارد، و به همين دليل نيز مراجعه مردم به بازار كمتر شده و كسبه در فروش كالاها با مشكل مواجه شدهاند.
رييس سازمان بازرگاني گيلان هم علت محدود كردن عرضه اين نوع كالاها در نمايشگاههاي عرضه مستقيم كالا را، كنترل بيشتر بر نحوه نظارت بر توزيع اين اقلام عنوان كرد و گفت: متاسفانه به دليل نبود فضاي مناسب نمايشگاهي، امكان برپايي چنين نمايشگاهي در مناطق ديگر شهر رشت وجود نداشته است.
مديراجرايي نمايشگاه عرضه مستقيم كالا در رشت، هم با اشاره به استقبال خوب شهروندان براي خريد از اين نمايشگاه، گفت: روزانه به طور ميانگين پنج تن مرغ منجمد، يك تن گوشت قرمز به نرخ مصوب دولتي عرضه ميشود.
"طاهر زمردنيا" در گفت وگو با ايرنا، افزود: علاوه بر آن حدود دو تن مرغ گرم به قيمت بيست و هشت هزار و ۵۰۰ريال در اين نمايشگاه توزيع مي شود.
وي با بيان اينكه برگزاري اين گونه نمايشگاهها نقش مهمي در تنظيم بازار دارد، از مساعدت بازرگاني، اداره برق، شهرداري و استانداري در برپايي اين نمايشگاه قدرداني كرد.
* توزيع دفترچههاي دانشآموزي
گرچه با وجود دفترچههاي جديد و فانتزي گرايش به استفاده از دفترچههاي دولتي دانش آموزي كمتر شده است اما با اين وجود وزارت بازرگاني در آستانه سال تحصيلي جديد هر ساله براي كنترل قيمتها و تنظيم بازار، دفترچههايي را به نرخ دولتي در بازار عرضه ميكند.
به گفته معاون توسعه بازرگاني داخلي سازمان بازرگاني گيلان، دو ميليون و ۸۰۰هزارجلد دفترچه دانشآموزي در استان براي توزيع درنظر گرفته شده است كه ۴۵۰هزار جلد آن در اختيار تعاونيهاي كارمندي و كارگري قرارگرفته است.
"رمضان كامران پي" در گفت و گو با ايرنا، افزود: باتوجه به كمشدن سهميه دفترچهها نسبت به سال ۸۵(هفت ميليون و ۵۰۰هزار جلد) و عدم امكان توزيع آن در بين همه اصناف، اين دفترچهها در اولويت اول از طريق نمايشگاهها عرضه ميشود.
وي گفت: اين دفترچهها در شهر رشت فقط در نمايشگاه عرضه مستقيم كالا و در شهرستانها نيز بنابر نظر مسوولان، از طريق نمايشگاه و ياصنوف توزيع ميشود.
" كامران پي" افزود: قيمت فروش دفتر نقاشي ۴۰برگ، ۷۰۰ريال و دفتر ۶۰برگ يك خط و دو و خط، يك هزار ريال است.
وي گفت: قيمت دفتر معمولي ۸۰و ۱۰۰برگ نيز به ترتيب يك هزار و ۲۰۰و يك هزار و ۵۰۰ريال است.
"كامران پي" گفت: بهاي دفاتر ۴۰برگ وزيري خطي و نقاشي و ۶۰برگ وزيري نيز به ترتيب ۷۰۰و يك هزار و ۱۰۰ريال است.
وي افزود: قيمت دفتر ۱۰۰برگ وزيري، يك هزار و ۸۰۰ريال و قيمت دفتر فانتزي ۵۰برگ هم، دو هزار و ۵۰۰ريال تعيين شده است.
به گفته وي ، دفاتر فانتزي ۸۰و ۱۰۰برگ هم به قيمت سه هزار و ۵۰۰و چهار هزار و ۲۰۰ريال عرضه ميشود.
معاون توسعه بازرگاني داخلي سازمان بازرگاني گيلان، قيمت دفتر وزيري سيمي ۱۰۰برگ را هم شش هزار ريال علام كرد.
اما با وجود اينكه قرار شده است تا اين دفترچهها فقط از طريق نمايشگاه هاي عرضه مستقيم كالا عرضه شود اما اگر حداقل سري به بازار بزرگ رشت زده باشيد، ميبينيد كه اين دفترچهها به صورت آزاد و خارج از شبكه توزيع آن هم به قيمت بالاتر و چند برابر قيمت اعلام شده توسط دستفروشان فروخته مي شود.
معاون توسعه بازرگاني داخلي دراين خصوص گفت: هدف از محدودكردن توزيع دفترچهها در نمايشگاه نظارت بيشتر نحوه توزيع آن بوده است و ناظران ما به طور مرتب، كار نظارتي را در اين زمينه انجام ميدهند.
"كامران پي" ادامه داد: امكان خروج بيش از اندازه دفترچه از نمايشگاه وجود ندارد و به احتمال زياد دفترچههايي كه خارج از نمايشگاه فروخته مي شوند، از خارج از استان و يا شهرستانها تهيه شده است.
وي گفت: در صورت مشاهده هرگونه عرضه اين دفترچهها در خارج از فضاي نمايشگاه، با متخلفين برخورد خواهيم كرد.
* حراجهاي غيرقانوني، ممنوع
هرساله با افزايش حجم تقاضا براي خريد كالاها، شاهد برگزاري حراج كالا توسط صنوف مختلف هستيم كه گاه غيرقانوني اقدام به اين كار كردهاند.
معاون بازرسي و نظارت سازمان بازرگاني گيلان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، برگزاري هر نوع حراج را منوط به كسب مجوز از اتحاديه مربوطه عنوان كرد.
"محمد درويش كردار" گفت: در حراج بايد قيمت يك كالا، ۱۰درصد پايينتر از قيمت آن كالا در بازار ارايه شود.
وي با بيان اينكه واحدهاي حراجكننده بايد با نصب پرده مشخص شوند، افزود: درغير صورت غيرقانوني بودن حراجها، با متخلفين برخورد خواهد شد.
* طرح نظارتي، ابزاري در خدمت تنظيم بازار
نظر به اهميت ثبات نسبي قيمتها و ممانعت از افزايش بيرويه و خودسرانه قيمتهادرماهمبارك رمضان و بازگشايي مدارس، طرح ويژه نظارتي با هدف تنظيم بازار و رصد كردن عملكرد واحدهاي توليدي، توزيعي و خدماتي انجام ميشود.
بنابر اعلام رييس سازمان بازرگاني گيلان، براي اجراي اين طرح، ۶۰بازرس سه شهر رشت، لاهيجان و تالش به عنوان شهرهاي معين به كارگرفته شده است.
"سياوش اميني" در گفت وگو با خبرنگار ايرنا، گفت: اين طرح با هدف نظارت بيشتر بربازار و جلوگيري از افزايش قيمتها و سوءاستفاده برخي از سودجويان از وضعيت بازار، اجرا ميشود.
وي افزود: بازرسان در اجراي اين طرح كه تا دهم مهرماه ادامه دارد، بر نحوه عملكرد واحدهاي عرضهكننده لوازمالتحرير، كيف و كفش و پوشاك و اقلامي چون مواد غذايي، زولبيا و باميه، مواد لبني و پروتيني، نظارت خواهند كرد.
"اميني" با اشاره به فعال بودن ستادهاي خبري دريافت شكايات و گزارشهاي مردمي، گفت: مردم ميتوانند در صورت مشاهده تخلف، موارد را از طريق تلفن ۱۲۴اطلاع دهند و يا به صورت حضوري به مراكز اين ستاد در سازمان بازرگاني گيلان و يا ادارات بازرگاني شهرستانها مراجعه كنند.
در همين راستا اداره كل تعزيرات حكومتي گيلان نيز طرح بازرسي ويژه را به اجرا گذاشته است.
"علي عبدالهي" مدير كل تعزيرات حكومتي گيلان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، گفت: در اين طرح بازرسان در قالب گشتهاي ثابت و سيار با همكاري سازمان بازرگاني و معاونت پشتيباني امور دام فعاليت واحدهاي مختلف عرضه كننده اقلام ضروري مردم در اين ايام را تحت نظر دارد.
* نقش اصناف در تنظيم بازار
نقش اصناف در تنظيم بازار، نقشي انكار نشدني است كه همكاري آنان مي تواند در كاهش نوسانات قيمت و توزيع و عرضه مناسب و به موقع كالاها موثر باشد.
رييس مجمع امورصنفي مشترك شهرستان رشت و نايب رئيس شوراي اصناف كشور در گفت و گو باايرنا،گفت: اصناف با شركت در نمايشگاه و رعايت درصد سود خرده فروشي وعمدهفروشي و تقويت بازرسيها براي تسهيل در خريد مردم فعال هستند.
"جلالالدين محمد شكريه" افزود: برپايي فروش فوقالعاده كالا به ويژه كيف و كفش وپوشاك درفروشگاههاي سطح شهر، از ديگر اقدامات اصناف دراين ايام است.
وي با تاكيد بر لزوم استفاده بيشتر از توان اصناف براي تنظيم بازار، گفت: اگر سياستهاي ذخيرهسازي كالا و انبارداري، توزيع كالا، تشكيلات بانكي، صادرات و واردات كه در زمان حاضر توسط شركتهاي دولتي انجام ميشود، به اصناف واگذار شود، اين قشر از فعالان اقتصادي ميتوانند نقش بيشتري در تنظيم بازار داشته باشند.
* نانوايي ها، شلوغ تر از هميشه
نانواييها اين روزهاشلوغ تر از هميشه شده و صفهاي طولاني در مقابل اين نانواييها به وجود آمدهو همين مساله موجب شده تا كيفيت پخت نان در برخي از نانوايان كاسته شده و از آنجا كه افزايش قيمت نان غيرقانوني است، برخي از نانوايان با ارايه نان كنجدي، نان را با قيمت بيشتري عرضه ميكنند.
فرماندار شهرستان رشت هم عرضه نان كنجدي توسط نانوايان را غيرمجاز و تنها آن را به درخواست مشتري مجاز دانسته است.
"علياكبر پوراوزان" گفت: مشكلي به لحاظ تامين آرد نانوايان وجود ندارد و نانوايان از ۱۲ظهر تا اذان مغرب، پخت ميكنند.
وي با اشاره به افزايش بازرسيها از نانوايي ها، افزود: در ماه مبارك رمضان با افزايش گروههاي بازرسي، نظارت بيشتري بر نانوايان اعمال شده و درصورت مشاهده هرگونه تخلف، با خاطيان برخورد خواهيم كرد.ك//۴
سه شنبه 19 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 260]