واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: مصرف آش رشته غليظ و روغني در افطار به سوء هاضمه منجر ميشود
مصرف نوشابه و دوغ گازدار در هضم غذا نيز اختلال ايجاد ميكند و با رقيق شدن شيرههاي معده، سوء هاضمه در فرد به وجود ميآيد.
نوجوانان با توجه به رده سني در حال رشدشان، نياز بيشتري به دريافت پروتئين و مواد مغذي دارند، از اين رو در وقت افطار و سحر بايد از هر چهار گروه اصلي غذايي شامل گروه نان و غلات، شير و لبنيات، ميوه جات و سبزيجات تا گروه پروتئين و گوشتها بايد استفاده كرده و مصرف مقدار كمي شيريني جات، روغنهاي كانولا و زيتون را نيز فراموش نكنند تا دچار كمبود انرژي و اختلال در رشد نشوند.
عاطفه نادري كارشناس ارشد تغذيه و رژيمهاي درماني با بيان اين مطلب اظهار داشت: البته روزه داري در اين سن بهتر است تحت نظر پزشك انجام شود. وي با اشاره به وضعيت ورزشكاران روزه دار در اين ماه گفت: با توجه به اين كه فعاليت بدني اين گروه نسبت به ساير افراد بيشتر است، لذا به مواد مغذي بيشتري نيز نسبت به سايرين نيازمندند. نادري با تاكيد بر داشتن رژيم متعادل متشكل از تمام گروههاي غذايي براي تامين انرژي ورزشكاران روزهدار، افزود:
اصل تغذيه ورزشكاران روزه دار در افطار بايد بر اساس استفاده از سبزيجات و لبنيات پايهريزي شده و از مصرف تركيبات شيرين و چرب و زولبيا و باميه كه قند را بالا برده و اشتهاي فرد را به مصرف ديگر مواد غذايي مفيد كاهش ميدهد، پرهيز شود. اين كارشناس ارشد تغذيه، ميوههاي متنوع و انواع مغزهاي كم نمك از جمله پسته، بادام، فندق و گردو را مواد مناسبي براي جبران كمبود انرژي ورزشكاران روزه دار در فاصله زماني افطار تا خواب عنوان كرد. وي با بيان اين كه ميزان مصرف مايعات در ورزشكاران از افطار تا سحر بايد افزايش داشته باشد، گفت: اين مساله باعث ميشود تا مايعات از دست رفته بدن آنها جبران شود. نادري، بهترين زمان ورزش را بعد از صرف افطار عنوان كرد و افزود: ورزش صبحگاهي به دليل ايجاد تشنگي و ضعف و ورزش عصرگاهي به دليل افت قند و ايجاد سرگيجه براي ورزشكاران توصيه نميشود. اين كارشناس ارشد تغذيه و رژيمهاي درماني در ادامه به ايسنا گفت: ورزشكاران در فاصله صبح تا افطار از انجام تمرينات سنگين خودداري كرده و ورزش را بعد از افطار انجام دهند تا ميزان قند خون لازم براي ورزش داشته باشند. نادري با بيان اين كه در روزه داري با حذف يك وعده غذايي (ناهار)، فوايد متعددي از لحاظ تغذيهيي و گوارشي حاصل ميشود، خاطرنشان كرد: وعدهاي كه حذف مي شود نبايد به صورت افزايش حجم غذاهاي مصرف شده در افطار و سحر جبران شود، زيرا نه تنها مفيد نيست بلكه عوارض اضافه وزن و چاقي و ديگر بيماريها را به دنبال خواهد داشت. وي افزود: در روزهداري صحيح اعضاي بدن به ويژه دستگاه گوارش به مدت يك ماه استراحت ميكنند، ارگانهاي بدن نيروي تازهاي گرفته، ذخاير چربي مفرط بدن كم ميشود و سموم از بدن دفع خواهد شد، درغير اين صورت و با دريافت حجم زياد غذاهاي نامطلوب و ناسالم، فرآيند بهره وري از اين ماه مبارك دچار اختلال ميشود. اين كارشناس ارشد تغذيه ادامه داد:
روزهداران بهتر است در اين ماه از يك رژيم غذايي سالم و با كيفيت بالا پيروي كرده و وعدههاي غذايي آنها محدود شود و افراد اهميت ويژهاي براي برنامهريزي حذف غذاهاي نامناسب و دريافت غذاهاي با كيفيت قائل باشند.
وي گفت: بهتر است در وعده سحر غذايي معادل شام مصرف شود، وعده افطار مانند وعده صبحانه باشد و براي شام غذاهايي معادل وعده ناهار و يا كمي كمتر استفاده شود. نادري با تاكيد بر اين كه به هيچ عنوان حذف وعده سحر توصيه نميشود، تصريح كرد: افت قند خون، كاهش تمركز و پايين آمدن توان و كارآيي در طول روز مستقيما از حذف يا خوردن غذاهاي نامناسب در سحري ناشي ميشود. وي مصرف كربوهيدراتهاي پيچيده (غلات، برنج، نان، ماكاروني و سيب زميني)، ماست و مواد فيبردار( انواع ميوه و سبزي) را براي حفظ كارآيي بدن در طول روز در وعده سحر مناسب دانست. اين كارشناس ارشد تغذيه، استفاده از سبزيجات و ميوهها به همراه سالاد خيار، گوجه و به خصوص كاهو و آبليمو تازه در سحر را براي رفع تشنگي و عطش در روز به روزه داران توصيه كرد. نادري همچنين توصيه كرد: افراد روزه دار از مصرف غذاهاي پرچربي، پرادويه و سرخ شده در سحر پرهيز كنند تا دچار عطش نشوند و از زياد شدن ترشحات اسيد معده و ترش كردن معده به دور باشند.
وي با بيان اين كه نبايد در افطار حجم زياد آب را وارد معده كرد، از روزه داران خواست تا براي جلوگيري از اتساع معده و اختلال در جريان خون ساير اندامها و ارگانها از خوردن نوشابه و دوغ گازدار در سحر و افطار پرهيز كنند. نادري گفت: مصرف نوشابه و دوغ گازدار در هضم غذا نيز اختلال ايجاد ميكند و با رقيق شدن شيرههاي معده، سوء هاضمه در فرد به وجود ميآيد. وي با بيان اين كه از زولبيا و باميه و تنقلات پرچربي و شيرين نبايد در وعده سحر و افطار استفاده كرد، افزود: با خوردن آنها فرد دچار اضافه وزن ميشود بنابراين توصيه ميشود به جاي آن از شيرينيجات طبيعي مانند خرما و كشمش و آبميوههاي طبيعي استفاده شود. وي، دماي نامتعادل مايعات مصرفي در افطار را در ايجاد شوك به دستگاه گوارش موثر خواند و افزود: بهتر است در افطار از شير ولرم، چاي كمرنگ و ولرم و سوپهاي رقيق كه دمايي معادل دماي بدن دارند، استفاده شود. اين كارشناس ارشد تغذيه و رژيمهاي درماني، دو برش نان با پنير، سبزي و گردو را براي افطار توصيه كرد. نادري اظهار داشت: غذاهايي مثل حبوبات البته به طوري كه خيس خورده باشد براي وعده سحر مناسب است، ولي بر اساس يك عادت نادرست در افطار از آش حبوبات مصرف ميشود كه بايد اصلاح شود. وي افزود: خوردن آش رشتههاي غليظ با پياز و نعنا داغ در افطار سوءهاضمه ايجاد ميكند. بنابراين بهتر است از مصرف آن خودداري شود و در صورت مصرف از آش رشتههاي بسيار رقيق و بدون روغن در سفرههاي افطار استفاده شود. اين كارشناس ارشد تغذيه گفت:
براي دريافت مايعات كافي و دوري از كم آبي توصيه مي شود؛ آب و مايعات، چاي كمرنگ، آبميوه هاي طبيعي رقيق و دم كرده هاي گياهي مثل چاي سبز و گل گاو زبان در فاصله بين افطار و خواب مصرف شود تا از اين طريق سموم بدن نيز دفع شود. نادري خاطرنشان كرد: همراه با غذاهاي مصرفي افطار و سحر نبايد آب نوشيد. بهتر است نوشيدن مايعات را به يك يا نيم ساعت قبل و بعد از صرف غذا موكول كرد. وي عنوان كرد: در وعده شام از خوردن غذاهاي كباب و سرخ شده، سنگين و ديرهضم و غذاهايي با روغن، نمك و ادويه زياد بايد پرهيز شود. وي، يبوست را از مشكلات شايع در ماه رمضان عنوان و اظهار كرد: استفاده از ميوه و سبزي و انواع ميوه ها و مايعات در دو وعده افطار و سحر و آلو خيس خورده، انجير، برگههاي هلو و زردآلو بعد از افطار مي تواند در پيشگيري و رفع اين مشكل چاره ساز باشد.
دوشنبه 18 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 135]