واضح آرشیو وب فارسی:پی سی سیتی: بندر گمشده نجيرم، معماي جاده ابريشم را مي گشايدراز بندر گمشده «نجيرم » در استان بوشهر به عنوان يك بندر نمونه تمدن اسلامي در مسير جاده ابريشم، گشوده مي شود.يك گروه پژوهشي متشكل از پزشكان دانشگاه علوم پزشكي بوشهر با دنبال كردن رد اين بندر در متون تاريخي و كاوش سواحل خيلج فارس از بندر «سي نيز» تا بندر «دٌير» سرانجام در زمستان 81 به مداركي برخوردند كه نشان مي داد بندر گمشده نجيرم، زير آبرفت هاي رودخانه اي دشت غربي نهر «مند» در زيارت ساحلي بوشهر دفن شده است.
راز بندر گمشده «نجيرم » در استان بوشهر به عنوان يك بندر نمونه تمدن اسلامي در مسير جاده ابريشم، گشوده مي شود.
به گزارش «ميراث خبر»، يك گروه پژوهشي متشكل از پزشكان دانشگاه علوم پزشكي بوشهر با دنبال كردن رد اين بندر در متون تاريخي و كاوش سواحل خيلج فارس از بندر «سي نيز» تا بندر «دٌير» سرانجام در زمستان 81 به مداركي برخوردند كه نشان مي داد بندر گمشده نجيرم، زير آبرفت هاي رودخانه اي دشت غربي نهر «مند» در زيارت ساحلي بوشهر دفن شده است.
پلان كوچه ها، معابر و ساختمان هايي با كف ساروج و ديوارهاي سنگ گچي كه در ضلع جنوب غربي امامزاده زيارت ساحلي پيدا هستند تا شعاع 600 متري اين جلگه آبرفتي گسترده شده است.
به اعتقاد كارشناسان، معماري امامزاده زيارت ساحلي با گنبدي مرتفع و هرمي شكل، يادگار معماري اسلامي در حاشيه خليج فارس است كه مشابهت هايي با مقبره دانيال نبي در شوش يا مقبره مير محله حنيفه در خارك دارد و كاوش در معماري اين امامزاده مي تواند رازگشاي معماهاي ناشناخته بندر نجيرم باشد.
«سيد محمد تقي مصطفوي در كتاب اقليم فارس آورده است: بندر نجيرم در قرن چهارم هجري داراي دو مسجد بوده است و شبستان يكي از اين مساجد در سنگ كنده شده بود.
اين بندر به عنوان بندر ميانه در مسير جاده ابريشم و مسير انتهاي كاروان روهاي ايالات مركزي فلات ايران، داراي اقتصاد بازرگاني با توان بالاي داد و ستد بود و به عنوان پشتيبان بندر سيراف نقش بار انداز كالاهاي آفريقاي شرقي، اقيانوس هند و درياي عمان و آسياي جنوب شرقي را ايفا كرده است.
همچنين بنا بر نوشته هاي «محمد طاهري» در كتاب سفرهاي دريايي سلمين در اقيانوس هند، پس از ويراني سيراف، كشتي هاي غول پيكر اقيانوس پيما در اين بندر لنگر انداختند و نام ناخداهاي اهل اين بندر در تاريخ دريانوردي نگاشته شده است.
تكه سفال هاي يافت شده در حوالي بندر نجيرم از نوع لعاب صدف دار است كه با رنگ هاي آبي فيروزه اي، سبز، زرد و نارنجي نشان از سفال سازي و نوآوري ايرانيان در سده هاي دوم و سوم هجري دارد.
همچنين سفال هاي قرمز با ضخامت 10 سانت در بندر نجيرم يافت مي شود كه مشابه سفال هاي يافته شده در سيراف و مهرويان است و احتمال مي رود اين سفال ها تكه صخرهايي بودند كه جهت حمل بار با كشتي از آنها استفاده مي شده است.
دكتر «ايرج نبي پور» و دكتر «سيد رضا امامي» از دانشگاه علوم پزشكي بوشهر كه گروه كاوش يافتن نجيرم را تشكيل داده و رهبري كرده اند، اميد دارند با گشودن راز اين بندر، اسرار جاده ابريشم آشكار شود
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پی سی سیتی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 203]