واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: رمضان ماه ميهماني خدا/آواي مناجات و ربنا نوازشگر روان روزه داران
اين دهان بستي دهاني باز شد .
بند از طعام و از شراب .
.
.
سوي خوان آسماني كن شتاب .
.
.
گر تو اين انبان ز نان خالي كني .
.
.
پر ز گوهرهاي اجلالي كني .
.
.
طفل جان از شير شيطان باز كن .
.
بعد از آنش با ملك انباز كن .
.
.
چند خوردي چرب و شيرين از طعام .
.
امتحان كن چند روزي در صيام .
.
چند شبها خواب را گشتي اسير .
.
يك شبي بيدار شو دولت بگير بيت هاي معروف مولانا كه به مناجات موسوم است با غروب آفتاب و ورود به اوقات شرعي هر سال در ماه ضيافت، نوازشگر جان و روان روزه داران است و هر سال اين آواي ملكوتي كه باصداي جانبخش استاد محمدرضا شجريان پخش مي شود مقدمه اي براي نيوشيدن نواي ملكوتي ربنا است.
آواي ملكوتي ربنا نيز روح نواز و جانبخش است و صداي زنگ انتظار است كه در گوش آدميان پژواك مي يابد و آنان را به لحظه موعود اذان نزديك مي كند و نويد بخش اوقات وصل روزه داران با خداي مهربان است.
توجه به عالم غير مادي از ويژگي هاي ماه مبارك رمضان است كه باعث نزديكي انسان به پروردگار مي شود و براي ايجاد اين ارتباط نوا و موسيقي روحبخش نيز يك راه است، بنابراين نياز به نواي خوش و هنر موسيقي اثر بخش در ماه رمضان بيشتر احساس مي شود.
با فرا رسيدن ماه رمضان حتي آنهايي كه اهل موسيقي و به خصوص آوازهاي روح نواز ايراني نيستند نيز رفاقتي صميمي و از عمق جان و پيوندي ناگسستني با نواي ربنا و مناجات مولوي قبل از افطار پيدا مي كنند كه نداي استاد محمدرضا شجريان برقراركننده اين ارتباط عارفانه است.
براي بسياري ازماايرانيان لحظات افطاربا ربناي استاد شجريان معني مي شود و بدون آن گويا افطار كردن چيزي كم دارد.
خبرنگارايرنا درگفت و گويي با تعدادي از متخصصان و استادان حوزه موسيقي و شعر،موضوع اثرگذاري نواي روحبخش ربنا و مناجات بر جان و دل روزه داران را به بحث گذاشته است.
رييس آموزشگاه موسيقي صبا در شيراز درباره اين تاثير گفت: رديف هاي موسيقي به شدت به آيين هاي مذهبي وابسته اند و اين وابستگي تا حدي است كه اگر اين آيين ها نبود امروزه بسياري از رديف هاي موسيقي از بين رفته بود.
دكتر سعيد نياكوثري افزود: بايد كمي به گذشته برگرديم تا فرهنگ غني موسيقي در مراسم آييني و فرهنگ رمضان را با نسل جوان آشنا كنيم.
وي گفت: خوشبختانه امروز موسيقي در فرهنگ رمضان جايگاهي والا و وضعيت مطلوبي دارد و نواها و آواهاي ويژه ماه مبارك رمضان همراه با آداب بومي در مناطق مختلف وجود دارد.
نياكوثري با توجه به تاريخچه حضور موسيقي پيش از ظهور اسلام در زندگي مردم گفت: فرهنگ موسيقي در ماه رمضان مخصوص ايران نيست و دركشورهاي اسلامي ديگر مانند اندونزي، مالزي، مصر، پاكستان، تونس نيز موسيقي رمضان وجود دارد.
وي همچنين با ابراز خرسندي از حضور پر رنگ موسيقي در ماه رمضان گفت: موسيقي رمضان و مذهبي جزئي از تاريخ بشريت است.
رييس آموزشگاه موسيقي آبنوس در شيراز نيز بر تاثير موسيقي و اصوات خوش بر آرامش روحي و بعد معنوي انسان با خالق خود تاكيد كرد.
شهرام ممتحن اضافه كرد: متاسفانه برخي آيين هاي سنتي در زمان كنوني در حال فراموشي است و موسيقي رمضان نيز به دليل كم توجهي مسوولان در حفظ آن، اين حالت را دارد.
وي گفت: بارها ديده ايم كه در تعاليم ديني ، قرآن به زيباترين شكل قرائت مي شود و اين چيزي نيست جز صداي خوش و روح نواز كه جدا از موسيقي نيست.
ممتحن پيش خواني، سحرخواني، دهل زني، نقاره زني، طبل زني،موسيقي افطار، مرثيه خواني را از جمله موسيقي هاي خاص ماه رمضان عنوان كرد و افزود: هر كدام از اين موسيقي ها، سهمي در روزه داري دارند و در فرهنگ هاي بومي ايران هر جا كه به ماه رمضان مي رسيم رد پاي موسيقي رمضان را خواهيم ديد.
ممتحن اضافه كرد:اگرنگاهي به موسيقي ماه رمضان بيندازيم به درستي متوجه مي شويم كه اين موسيقي،نوعي زبان است كه معرف اين ماه وفضيلت هاي آن است.
وي افزود: به عنوان مثال موسيقي هايي از نوع بيات ترك و بيات كرد در اين زمينه وجود دارد كه تاكنون تحقيق و بررسي بر روي آنها صورت نگرفته است.
مجيد روزيطلب خواننده شيرازي نيز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: موسيقي تاثير فرهنگ بر هنر است و اثرگذاري هنر بر فرهنگ و موسيقي اسلامي، هنر اسلامي است كه در طول زمان گسترش يافته و به زمان كنوني رسيده است.
وي ويژگي هاي موسيقي رمضان را بسيار گسترده دانست و افزود: ماه رمضان ماه شادماني است و موسيقي كمكي است كه روح انسان را طراوت و زيبايي مي بخشدوباعث دو چندان شدن ارتباط بهتر روزه داران و آرامش روح آنها مي شود.
روزيطلب با اشاره رواج موسيقي غربي و گرايش جوانان به اين نوع موسيقي گفت: متاسفانه جوان امروز نه تنها آشنايي كافي با مراسم آييني و مذهبي ندارد بلكه با پيشينه فرهنگي خود كاملا بيگانه است.
وي اين عدم شناخت را در مرحله نخست خانواده و در مراحل بعد به مسوولان در نهادهاي مختلف از جمله صدا و سيما مرتبط دانست.
اين استاد آواز ورود رسانه هايي مانند راديو و تلويزيون را موجب گسترش، ماندگاري و الگو شدن مراسم سنتي مي داند.
روزيطلب اجراها با صداي زيبا و آموزش ديده و اشعار پر محتوا را در جامعه ضروري دانست و گفت: تاثيرگذاري و جذب مخاطب با اين روش امكان پذير است و به ميزان قابل توجهي از بيراهه رفتن موسيقي جلوگيري مي كند.
ك/4 ف - ه 677/675 شماره 295 ساعت 12:46 تمام
يکشنبه 17 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]